Yandex Metrica

Avrupa'nın en büyüğü Anadolu Efes

Avrupa'nın en büyüğü Anadolu Efes

Basketbol THY Avrupa Ligi Finali'nde İspanya ekibi Barcelona'yı 86-81 mağlup eden temsilcimiz Anadolu Efes, şampiyon oldu. Kariyerinin üçüncü Avrupa kupasını kazanan başantrenör Ergin Ataman" Bu şampiyonluk Türk halkına, milletimize ve şehitlerimize armağan olsun." açıklamasında bulundu.

Spor

23.01.2024, 17:31

Avrupa'nın en büyük spor organizasyonlarından olan Turkish Airlines EuroLeague'in Final Four mücadeleleri bu sezon Almanya'nın Köln şehrinde gerçekleşti. Büyük çekişmeye sahne olan final maçında Barcelona'yı 86-81'lik skorla mağlup eden temsilcimiz Anadolu Efes şampiyon olarak ilk EuroLeague kupasını müzesine götürdü. Final Four'da CSKA Moskova'yı 83-73’lük skorla mağlup eden Olimpia Milano ise  üçüncü oldu.

Avrupa Ligi Başkanı Jordi Bertomeu,müsabakanın ardından Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en büyük kupasını, Anadolu Efes'in kaptanı Doğuş Balbay'a takdim etti. Doğuş Balbay, takım arkadaşlarının yanına gelerek kupayı havaya kaldırdı. Anadolu Efes'in oyuncuları ve teknik heyeti, Avrupa şampiyonluğunu Quenn'in "We are the champions" şarkısı eşliğinde kutladı. Lacivert-beyazlı kulübün başkanı Tuncay Özilhan da şampiyonluğun ardından büyük sevinç yaşadı.

Avrupa kupalarında üçüncü kupasına ulaşan Anadolu Efes başantrenörü Ergin Ataman, Dusan Ivkovic ve David Blatt'ın ardından hem ULEB Avrupa Kupası'nı hem de THY Avrupa Ligi'ni kazanan 3. başantrenör unvanını elde etti.
Ataman, Avrupa'da 4 farklı kupa kazanan üçüncü başantrenör olarak kayıtlara geçti. Bu başarıya daha önce Dusan Ivkovic ile Aito Garcia Reneses imza atmıştı.
Ergin Ataman, ayrıca 4 farklı takımda Avrupa kupası kazanan 3. başantrenör unvanının da sahibi oldu. Dusan Ivkovic ile Bozidar Maljkovic 4 farklı takımda, Fenerbahçe'nin eski çalıştırıcısı Zeljko Obradovic ise 6 ayrı takımda Avrupa şampiyonluğu yaşamıştı.

Olacağız dedik ve olduk

Tören sonrası şampiyonluğu yorumlayan Ergin Ataman "Son iki sezondur hep bu günü bekledik. Sürekli onlarla bunu konuştuk, her antrenmanda, her toplantıda. Hedefimiz yeniden Dörtlü Final'de olmak, yeniden finale gelmek dedik ama bizim için yetmez bu dedik, biz şampiyon olacağız dedik ve şimdi şampiyon olduk. Gerçekten çok mutluyum, oyuncularım için, kulübüm için, ülkem için çok mutluyum." ifadelerini kullandı. 

Maçtan hemen sonra Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan beni aradı ve beni tebrik etti, tüm oyuncularımızı tebrik etti, her zaman kapılarımızın açık olduğunu söyledi. Kendisi Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyor ve bu bizim için çok önemli. Tüm Türkiye'nin şifresiz kanalda maçı izlemesi de çok önemli, sayın Gençlik ve Spor Bakanı'mız yaptığı girişimle bu konuda çok yardımcı oldu. Bu şampiyonlukla ilgili gerçekten çok mutluyum." duygularını dile getirdi. 

Gerçekten hak ettik

Şampiyon olacaklarına hep inandıklarını dile getiren Ataman, "Bence biz hak ettik, gerçekten hak ettik. Oyuncularım da hak etti. Çok büyük bir takıma karşı oynadık, Barcelona'ya karşı. Normal sezonu birinci sırada bitirmiş bir takımdan bahsediyoruz. Bu akşam da çok iyi oynadılar ama biz kazandık. Çünkü biz inancımızı hiç kaybetmedik. 2019'da CSKA karşısında finali kaybettikten sonra dedik ki, 'Bu sefer kazanacağız' ve işte kazandık." ifadesini kullandı.

Şampiyonluk töreninde kupayı havaya kaldıran Anadolu Efes'in kaptanı Doğuş Balbay ise  çok sevinçli olduklarını belirterek,"Bizim için çok büyük mutluluk ve gurur oldu. Üç yılın sonunda çekirdek kadromuzu koruyarak bu kupaya ulaşmayı başardık. Tüm ekibin ve çalışanlarımızın emeğine sağlık. Türkiye'ye, Türk basketboluna ve ülkemize böyle bir kupa getirdiğimiz için çok şükürler olsun." değerlendirmesinde bulundu.

Haksızlığa uğradık, siyasi bir karardı

Final'in oynandığı Almanya'da Türkiye'ye karşı uygulanan vize politikasını eleştiren Ergin Ataman, aile yakınlarının ve yayıncı kuruluşun dahi Almanya'ya gelemediğini belirterek bunun sadece pandemi kaynaklı olmadığını ve siyasi bir karar olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Kendi ülkesinin herkese misafirperver olduğunu aktaran Ataman, "Yabancı oyuncularımız var ama hepsine misafirperveriz. Tüm dünyaya karşı böyleyiz. Bazı ülkelerde bize sorun çıkarıyorlar. ABD'de iki aşı olan kızlarım bu maça gelemedi, vize verilmedi. Oyuncuların aileleri gelemedi. Olay pandemi dışında. Ancak biz sahada gereken cevabı veriyoruz. Şampiyon olduk" ifadelerini kullandı. 

Efes 25 yıllık hasrete son verdi

Anadolu Efes, Avrupa Ligi zaferiyle 25 yıllık hasrete de son vermiş oldu. Lacivert-beyazlı takım, 1996'da Türk basketbol tarihinin ilk Avrupa kupası olan Koraç Kupası'nı başantrenör Aydın Örs yönetiminde kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştı.

Ergin Ataman'ın başantrenörlüğünü yaptığı lacivert-beyazlılar, 25 yıl sonra bu kez Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki en büyük kupasını kazanarak adını tarihe yazdırdı.Öte yandan  Anadolu Efes, Fenerbahçe'nin ardından Avrupa Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan ikinci Türk takımı oldu. Sarı-lacivertli takım, 2017'de İstanbul'da oynanan finalde Yunanistan'ın Olimpiakos ekibini 80-64 mağlup ederek kupayı müzesine götürmüştü.

Kupa koleksiyoncusu Ergin Ataman

Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, Avrupa Ligi'ni kazanarak kendi tabiriyle "kupa koleksiyonunu" tamamlamayı başardı. Avrupa'da 4. şampiyonluğunu yaşayan Ataman, İtalya'nın Montepaschi Siena takımıyla 2002'de FIBA Saporta Kupası, Beşiktaş ile 2012'de FIBA EuroChallenge Kupası ve Galatasaray ile 2016'da ULEB Avrupa Kupası'nı elde etmişti.

Dörtlü Final'in MVP'si Micic

Almanya'nın Köln kentinde yapılan Final Four'da en değerli oyuncuya verilen MVP ödülü de  Anadolu Efes'in Sırp oyuncusu Vasilije Micic'e verildi.

Barcelona ile oynanan final maçında 25 sayı kaydeden Micic, lacivert-beyazlı takımın şampiyonluğa ulaşmasında önemli rol oynadı.

Anadolu Efes'te 3. sezonunu geçiren Vasilije Micic, Avrupa Ligi'nde 2020-2021 sezonunun MVP'si unvanına da layık görülmüştü.

Öte yandan Micic ile milli oyuncu Shane Larkin, final müsabakasının en iyi oyuncuları seçildi.

Şampiyonluğun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi twitter adresinden Anadolu Efes takımını tebrik etti. Erdoğan,"Göğsümüzü kabartan bu büyük başarıda emeği geçen herkese şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum" duygularını dile getirdi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading