Yandex Metrica

ZAHA'yı üreten şirketle kritik anlaşma: Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı ile 20 yıl daha!

Savunma sanayiinin özellikle kara araçlarında önemli firmalarından FNSS, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 20 yıl önce teslim ettiği zırhlı personel taşıyıcıları modernize ediyor.

Savunma

08.04.2024, 15:36

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) 20 yıl önce teslim edilen zırhlı personel taşıyıcılar önümüzdeki 20 yılda modern donanımlarıyla boy gösterecek. Savunma sanayiinin özellikle zırhlı kara araçlarında önemli firmalarından FNSS, Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı (GZPT) Modernizasyon Projesi'ne başladı. 

FNSS şirketinin Ankara-Gölbaşı'ndaki tesislerinde gerçekleştirilen törene Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve FNSS yetkilileri katıldı. FNSS ana yükleniciliğinde yürütülecek olan proje çerçevesinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 305 beygir güç grubuna ve amfibi kabiliyete sahip 52 adet GZPT modern alt sistemler ile donatılarak modernize edilecek. 

GZPT Modernizasyon Projesi ile FNSS’nin 2000’li yılların başında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettiği ve birçok operasyonda görev yapmış olan GZPT’lerin en az 20 yıl daha yüksek performansla görev yapmasının önünün açılması hedefleniyor.

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

Türk tabancasından büyük başarı: SAR9 SOCOM Teksas silahı oldu Türk tabancasından büyük başarı: SAR9 SOCOM Teksas silahı oldu Haberi Görüntüle

DEMİR: ZIRH ÇELİĞİ VE MOTOR SORUNU HALLOLUYOR

İmza programında konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Zırhlı araçlar konusunda ülkemizde gerçekten çok yetkin firmalarımız var ve çok yetkin ürünler ortaya koymaktalar. Taktik tekerlekli zırhlı araçlar, fırtına obüsleri, farklı kalibrede silah ve silah kulelerine sahip muharip araçlar, silah taşıyıcı araçlar, amfibi hücum araçları, sınır güvenliğine yönelik araçlar, zırhlı istihkam ve destek araçları, taşıyıcı ve kurtarıcı araçlar gibi sanayimiz tarafından geliştirilen çok sayıda kabiliyet ve araç var" dedi. 

Kara platformlarında eksik kaldıkları noktalardan birinin 'zırh çeliği' olduğunu ve bu konuda da adımlar attıklarını söyleyen Demir, "Motor ve aktarma sistemlerinde de yerli faaliyetler devam ediyor. Bir kısmının zırhlı araçlarımıza entegrasyonu başlatıldı. Burada da yine yeni bir alan olarak insansız kara araçları ve onların üzerinde çok çeşitli kabiliyetlerin oluşturulması gerek uzaktan kumandalı, gerekse otonom sürüşe müsait araçlarımızın sahaya verilmesiyle ilgili de çok sayıda şirketimiz çalışmaya devam ediyor” şeklinde bilgi verdi.

Güney Asya'da HİSAR heyecanı: Dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden biri Güney Asya'da HİSAR heyecanı: Dünyanın en iyi hava savunma sistemlerinden... Haberi Görüntüle

TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında: Tek depoyla Gölcük'ten New York'a seyir TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında:... Haberi Görüntüle

27 ADET ZAHA'NIN TESLİM ANLAŞMASI 

İsmail Demir ayrıca geçtiğimiz aylarda envantere giren amfibik özellikli ZAHA araçlarının resmi teslim törenine katıldı. Demir, kara harekatı ortamının her geçen gün daha karmaşık hale gelmesinin zırhlı araçların geliştirilmesi ve iyileştirilmesini kaçınılmaz hale getirdiğine dikkati çekerek, "ZAHA belki de dünyada sınıfında en iyi araç olarak söylenebilir. Çünkü bizden başka bir ya da iki ülkede var ama bizim aracımızın son modern gelişmelerle en iyisi olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz" açıklaması yaptı. Demir şunları söyledi:

"Burada 23 adet amfibi hücum personel aracı, iki adet amfibi hücum komuta aracı, iki adet de amfibi kurtarma aracı olmak üzere toplamda 27 adet ZAHA’nın tedarik edilmesi planlanmıştır. Bu konuda genel savunma sanayii politikamızın hiçbir ülkeye bağımlı kalmaksızın kendi imkanlarımızla geliştirdiğimiz ateş gücü ve hareket kabiliyeti yüksek ürünlerimizin sahaya verilmesi özellikle, stratejik alanlarda tamamen kendine yeterli bir ülke olmamız gerektiğini sürekli vurguluyoruz."

Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Haberi Görüntüle

DÜNYADAKİ EN GÜNCEL AMFİBİ HÜCUM ARACI

ZAHA'ların üreticisi FNSS'nin Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Nail Kurt da SSB öncülüğünde son 9 yıllık dönemde gerçekleştirdikleri projelere ilişkin bilgi verdi.

ZAHA Projesi'nin 2017'de imzalandığını belirten Kurt, "ZAHA, dünyadaki en güncel amfibi hücum aracı niteliğindedir. Başkanlığımız ve Deniz Kuvvetlerimiz ile kalifiye olmuş ve ilk parti teslimatları başlamış durumdadır" diye konuştu.

Kurt, 2018'de SSB ile imzaladıkları ve Özel Kuvvetler Komutanlığı için geliştirdikleri 6x6 PARS Özel Operasyonlar Araçlarının diğer bir örnek olduğuna dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:

"Bu araçların kendi sınıfında mayın koruma, balistik, EYP koruması ve görev anlamında dünyada eşi benzeri olmadığını vurgulamak istiyorum. Bu araçlarımız kullanımda ve başarılı bir şekilde görev yapmaktadır. Mayıs 2019'da Başkanlığımız ile imzaladığımız Özel Maksatlı Taktik Tekerli Araçlar ki 6x6 ve 8x8 konfigürasyonundadır, Kara Kuvvetlerimize ve düşük bir miktar da olsa Jandarmamıza teslimatları yapılacaktır. Bu araçlarımızın geliştirilmesi halen devam etmekte olup, önümüzdeki yıl teslim edilmesi hedeflenmektedir. Bugüne kadar yapılmış araçlar içinde en yüksek yerlilik oranına sahip araçlar da olacaklar."

300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek 300 km menzilli füzeler çelik bilye kusuyor: Kan gövdeyi götürecek Haberi Görüntüle

ABD dergisi TCG Anadolu'yu öve öve bitiremedi: Denizlerin süper gücü! ABD dergisi TCG Anadolu'yu öve öve bitiremedi: Denizlerin süper gücü! Haberi Görüntüle

KURT: KAPLAN TSK ENVANTERİNE GİRMELİ

FNSS'nin SSB öncülüğünde gerçekleştirdiği "Kaplan Hafif Tank"ın önemli ve stratejik bir proje olduğunu vurgulayan Kurt, "Kaplan Hafif Tank'ın Endonezya ile birlikte ortak geliştirilmesinin iki ülke işbirliği anlamında önemli bir başarı olduğunu düşünüyorum. Geçen sene yaptığımız bir törenle araçları Endonezya'ya uğurladık. Bu araçlarımızın da Kara Kuvvetleri Komutanlığımızda hizmete girmesi en büyük arzumuzdur" ifadelerini kullandı.

Kurt, Türk Silahlı Kuvvetlerinin caydırıcı gücünün artırılması hedefiyle yeni nesil araçların geliştirilmesi ve mevcut envanterin modernizasyonu için 2019'da ASELSAN ana yükleniciliğinde Zırhlı Muharebe Aracı Modernizasyon Projesi başlatıldığını anımsatarak, "Bu projede teslimatlarımız da takvim hedeflerine uygun olarak devam etmektedir" dedi.

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu: Biz de ayrılalım Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu:... Haberi Görüntüle

KMC-U ARACI ROKETSAN'A TESLİM EDİLDİ

Silahlı Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında geliştirilen KAPLAN'lardan 3 prototipin de KMC-ROKETSAN tarafından yürütülen KMC-U Projesi'nde tesliminin yapıldığı bilgisini veren Kurt, "ROKETSAN ana yükleniciliğinde KMC-U Projemiz de devam etmektedir. İlk aracımızı 8 ay gibi rekor bir sürede ROKETSAN'a teslim ettik. Kara Kuvvetlerimizin kullanımına yakın zamanda verilecek" diye konuştu.

Kurt, tüm bu projelerin FNSS mühendislik gücünün Türk Silahlı Kuvvetlerine yetenek kazandırmayı hedeflediğini söyledi.

Konuşmaların ardından FNSS tarafından GZPT Modernizasyonu İmza Töreni gerçekleştirildi ve sözleşme imzası anısına plaket takdimi yapıldı. GZPT Modernizasyon Projesi ile FNSS'nin 2000'li yılların başında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettiği ve birçok operasyonda görev yapmış GZPT'lerin en az 20 yıl daha yüksek performansla görev yapmasının önünün açılması hedefleniyor.

İmza töreni sonrası FNSS Test Sahası'nda ZAHA'nın kabiliyetleri sergilendi.

F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe kadar havada kalacak F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe... Haberi Görüntüle

İSMAİL DEMİR ARAÇLA TEST HAVUZUNA GİRDİ

Savunma Sanayii Başkanı Demir de araçla test havuzuna girdi.

Araçtan indikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demir, aracın özelliklerinin Türkiye'nin geldiği noktayı gösterdiğini bildirdi. Demir, aracın, Türk donanmasının hizmetine 10 Nisan'da giren, hava, kara ve çıkarma araçlarının da yer aldığı dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi TCG Anadolu'da görüleceğini bildirdi.

3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve GÖKBEY için tarih verdi 3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve... Haberi Görüntüle

Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Haberi Görüntüle

AMFİBİ ZAHA'NIN ÖZELLİKLERİ 

Teslimi yapılan ZAHA'lar, yüzde 60 meyile tırmanabilirken yüzde 40 meyilde hareket edebiliyor ve 2 metrelik hendeği aşabiliyor. Su içinde kendini düzeltme yeteneğine sahip ZAHA'lar, iklimlendirme, otomatik yangın bastırma, balistik koruma, mayın koruma ve sis perdesi üretme gibi birçok özelliğe sahip bulunuyor. ZAHA'larda 2 su jeti, termal ve gündüz kameraları yer alıyor.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading