Yandex Metrica

Yerli F-16 anlaşmasına doğru: TUSAŞ o uçakları hızla üretebilir

79 adet Viper modernizasyon kitiyle birlikte Türkiye'nin ABD'den istediği 40 F-16 konusunda takvim işliyor. Satışın resmileşmesiyle birlikte uçakların Türkiye'de yerli olarak hızla üretilmesi için Lockheed Martin-TUSAŞ temasları sıklaşacak.

Savunma

08.05.2024, 12:48

ABD'den talep edilen F-16'ların lisans altında Türkiye'de üretilmesi bekleniyor. 1987-2012 yılları arasında hem Türk Hava Kuvvetleri'ne hem de Mısır'a F-16 üretimi gerçekleştiren TUSAŞ, 40 adet Viper için de devreye girebilir.

TUSAŞ'ta farklı konfigürasyonlarda 308 adet F-16 üretilmişti. 

Amerikan Savunma, Güvenlik ve İşbirliği Ajansı'nın geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin taleplerine ilişkin ABD Kongresi'ne yolladığı bilgi notunda şu ibare yer alıyor:

"Ana yüklenici Lockheed Martin'in, Greenville - Güney Karolina'daki tesisleri olacaktır. Alıcı (Türkiye) genellikle denkleştirmeler talep eder. Herhangi bir denkleştirme anlaşması alıcı ile yüklenici arasındaki görüşmelerde tanımlanacaktır."

Image

Bu ifadeler, F-16 satışına Kongre'de itiraz edilmediği ve süreç resmileştiği takdirde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Lockheed Martin arasında yapılacak görüşmelere işaret ediyor. Amerikan şirketinin F-16 üreten tek tesisi Güney Karolina'da bulunuyor ve bu fabrikada ayda en fazla 4 adet uçak üretimi gerçekleşiyor. 

Image

Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu seçti! Gençler bilimadamı gibi çalışıyor Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu... Haberi Görüntüle

MOTOR DA TÜRKİYE'DE ÜRETİLEBİLİR

Tayvan, Singapur, Fas ve Bahreyn bu fabrikanın kuyrukta bekleyen müşterileri durumunda. Fabrikanın sipariş listesinde Ocak 2024 itibariyle 130'dan fazla F-16 talebi var. Buna her geçen yıl yenileri ekleniyor. Türk uçaklarının ABD'de üretilmesi halinde teslimat 2028 yılına sarkabilir. Bu nedenle sürecin hızlandırılması ve 40 adet F-16'nın Türkiye'de üretilmesi büyük önem taşıyor. 

Image

İddiaya göre Lockheed Martin şirketi yetkilileri TUSAŞ'taki üretim bantları konusunda bilgi talep etti.

Olası bir üretim/montaj sözleşmesi halinde TUSAŞ'ın, F-16'ya güç veren General Electric imalatı F110 motorlarını da lisans altında üretmesi bekleniyor. TUSAŞ/TEI'nin bir süredir buna ilişkin görüşmeler yürüttüğü, hatta anlaşmaya, HÜRJET'te kullanılan F404 motorlarının da eklenmek istendiği biliniyor. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa 200 adedi bulan F404 motoru TEI'de lisans altında üretilecek. 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading