Yandex Metrica

Sitede Ara

Yeni ATAK siparişi çok yakın: Savaş bölgesinde helikopter sayısı 12 oluyor

Yeni ATAK siparişi çok yakın: Savaş bölgesinde helikopter sayısı 12 oluyor

5 ton sınıfında dünyanın en iyi taarruz helikopteri olarak gösterilen TUSAŞ yapımı T-129 ATAK yeni ihracat söylentilerinin odağına oturdu. 6 adet helikopteri kapsayan siparişte son 2 ATAK'ı geçtiğimiz günlerde teslim alan Filipinler'in 6 adet daha helikopter talebiyle TUSAŞ'ın kapısını çalacağı belirtiliyor.  

Savunma

25.05.2024, 01:54

5 ton sınıfında dünyanın en iyi taarruz helikopteri olarak gösterilen T-129 ATAK müşterilerini cezbetmeye devam ediyor. TUSAŞ yapımı millî helikopterin ilk müşterisi Filipinler, 6 adet daha ATAK siparişi vermeye hazırlanıyor. 

Manila yönetimi 6 adet helikopterden oluşan ilk siparişinde ATAK'ların tamamını teslim aldı. Helikopterlerin ilk 2'si Mart 2022'de, sonraki 2 tanesi Ekim 2023'te bu ülkeye sevk edilirken son teslimat ise geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. 

ATAK helikopterlerin Filipinler'e teslimatı

Gelişmeyi 20 Mayıs 2024'te sosyal medya hesabından duyuran Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, şu ifadeleri kullandı:

"Filipin Hava Kuvvetleri’ne teslimatını gerçekleştirdiğimiz son 2 adet T-129 ATAK teslimatımızla dost ve müttefik ülkelerin güvenliğine değer katıyoruz. 

Zamanında ve başarı ile gerçekleştirdiğimiz her bir teslimat, sistemlerimizin güvenilirliğini ve savunma sanayiimizin itibarını bir adım daha yukarı taşıyor. 

Sürdürülebilir bir ihracat vizyonuna bağlılığımızla, sektörümüzün geleceği emin ellerde."

Türkleri durdurmalıyız! Altay Tankı M1 Abrams kadar güçlü: Yunanistan'ı sadece biz kurtarabiliriz Türkleri durdurmalıyız! Altay Tankı M1 Abrams kadar güçlü: Yunanistan'ı sadece... Haberi Görüntüle

ALMAN MEDYASININ ATAK İDDİASI 

Devletten devlete (G2G) anlaşma kapsamında 270 milyon dolar karşılığında TUSAŞ'tan 6 adet helikopter satın alan Filipinler'in 6 adet daha ATAK isteyeceği belirtiliyor. İddianın kaynağı, Alman savunma platformu FlugRevue'den Patrick Zwerger oldu. 

Yayınladığı haberde Türk ATAK'ların Manila güneybatısındaki Cavite Hava Üssü'nde Filipinler ordusuna teslim edildiğini, Manila güçlerinin helikopteri çok sıcak bir şekilde karşıladığını kaydeden Zwerger, geçtiğimiz kasım ayındaki TUSAŞ ziyareti sırasında yetkililerden 'yeni siparişleri karşılamaya hazır olduklarını' öğrendiğini yazdı. 

FlugRevue haberinde şu ifadeler dikkat çekiyor:

"Manila'daki hükümet şu anda 6 adet daha ATAK siparişi vermeyi yüksek sesle düşünüyor. 

TUSAŞ'ta her ay 2 adet T-129 ATAK üretiliyor ve bunların çoğunu Türk Silahlı Kuvvetleri alıyor. Jandarma ve polis de ATAK'ı kullanıyor. 

Filipinler'in yanısıra ATAK'ın bir başka ihracat müşterisi 6 adet helikopter siparişiyle Nijerya oldu. 

Seri üretimden çıkan helikopterlerin ilk 2'si Haziran 2014'te Türk ordusuna teslim edilmişti. O tarihten bugüne yaklaşık 100 adet ATAK üretildi. 

Üretim faaliyeti şu anda haftanın 6 günü iki vardiya sistemiyle yürütülüyor. Programdan sorumlu bir mühendis, FlugRevue'ye 'Gerekirse üçüncü vardiyayı çalıştırarak siparişleri kısa sürede tamamlayabiliriz' dedi."

Muhtemel yeni ATAK siparişi, bir süredir ABD desteğiyle ordusunu modernize etmekte olan Filipinler'in Çin'e karşı önemli savunma hamlelerinden birini teşkil edecek. 

Cüce denizaltıların yuvası: Dünyanın sonunu getirebilir! Belgorod'un gizemli yolculuğu Cüce denizaltıların yuvası: Dünyanın sonunu getirebilir! Belgorod'un gizemli yolculuğu Haberi Görüntüle

NİJERYA'YA TESLİMATI DEVAM EDİYOR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Filipinler'in ardından Nijerya ordusundan sipariş almış ve Afrika'nın dev ülkesi 6 helikopter karşılığında 300 milyon dolarlık sözleşmeye imza atmıştı. 

Nijerya'ya ilk 2 ATAK teslimatı 1 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşti. Türk helikopterlerini gayet atak kullanan Nijeryalı pilotların havacılık şovu sosyal medya görüntülerine yansımıştı. 

Nijerya Silahlı Kuvvetleri ATAK taarruz helikopterini yoğunlukla Boko Haram ve ISWAP gibi terör örgütlerine karşı kullanıyor. 

 

Habere Tepki Ver

320

3

10

4

0

2

2

0

Yorumlar (1)

Feti Demirkaya

23.05.2024 10:52:04

Manila yönetimi bu helikopter leri bağımsız lık mücadelesi veren müslüman Lara saldırı içeren bir doktirini işletiyor milletin dikkatinden kaçırılıyor bilen biliyor yazık müslüman müslüman silahları ile kıyıma uğramakta bağımsız olmamalarına destek vermiş olmuyor muyuz 🤔🔥☹️☹️

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading