Yandex Metrica

Ukrayna ordusu KAAN'ı istiyor: Motorunu yapacağız ve onu kullanacağız

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Milli Muharip Uçak KAAN'a talip olduklarını açıkladı. Ukrayna savunma endüstrisinin KAAN'a motor geliştirmek için kıyasıya çalıştığını dile getiren Bodnar, "Ortaklık hikâyemiz henüz yeni başlıyor" dedi.

Savunma

19.05.2024, 01:39

Ukrayna'nın Türkiye'ye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ankara-Kiev hattında giderek daha da derinleşen bağlara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. TUSAŞ'ın geliştirdiği ve yakında ilk uçuşunu yapması beklenen Milli Muharip Uçak KAAN'a Ukrayna ordusunun talip olduğunu duyuran Bodnar, KAAN'ın F-35 ve F-22 ile boy ölçüşebilecek bir uçak olacağına inandığını kaydetti. 

Vasyl Bodnar

CNN Türk'te yayınlanan özel röportajda Bodnar, şunları söyledi:

"Savaştan önce de Türkiye ile çok yakın işbirliğimiz vardı. Savunma gibi stratejik sektörler işbirliği konularının başında geliyor. Farklı Türk araçları için birçok motor tedarik ediyorduk. Türkiye'den çok sayıda Bayraktar TB2 ve diğer ekipmanları satın alıyorduk. Bugün baktığımızda Bayraktar TB2, Ukrayna savaşının gazisi oldu. 

Ukrayna topraklarının savunucusu olarak Ukrayna toplumunda çok popüler hale geldi. Bayraktar'a şarkılar yazıldı. Bayraktar isimli radyolar, programlar var. Hatta artık çocuklara bile Bayraktar adı verildi. İnanıyorum ki Haluk ve Selçuk (Bayraktar), Ukrayna'nın da kahramanlarıdır.  

Onlar hâlâ çalışmaya devam ediyor. Fabrika inşaatı sürüyor. Bu nedenle yeni ekipmanların tedariğine devam etmek için çalışmalarımız çok önemli. Örneğin Ukraynalı ekipler Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı KAAN için çalışıyor ve yarışıyorlar. KAAN motoru için diğer uluslararası ve yerli üreticilerle rekabet eden, Ukraynalı şirketlerden oluşan bir tür konsorsiyum var." 

Cem Gürdeniz'den dünya savaşı yorumu: Trump'ın seçilmesi Biden ve NeoCon ekibinden çok daha iyidir Cem Gürdeniz'den dünya savaşı yorumu: Trump'ın seçilmesi Biden ve NeoCon... Haberi Görüntüle

KAAN'IN KULLANICISI OLACAĞIZ 

"Ukrayna'nın deneyimi ve iyi bir partner etiketi var ve bu uçak için çok ihtiyaç duyulan, gerekli özelliklerle donatılmış ekipmanları hızlı bir şekilde üretebiliyoruz. Buna ilişkin ürün ortaya koymak Türk tarafı için de güçlü bir katmadeğer getirecektir. Çünkü yeni teknolojilere dayalı kendi üretimine sahip olmak sadece güvenlik ve savunmanın güçlendirilmesi için değil, aynı zamanda pazarlarda rekabet edebilmek için de bir ilerlemedir.

KAAN'ın F-35 ve F-22 ile rekabet edebilecek tam potansiyele sahip olabileceğine inanıyorum. Bu, geleceğin hikayesi. Bunu bir başarı hikayesi haline getirmeyi başarabilirsek ve hem doğu hem de batıdaki üçüncü tarafların etki etmesini önlersek bölgedeki en güçlülerden biri olacağız. 

Gelecekte sadece KAAN'ı satın almakla kalmayacağız. Aynı zamanda onu kullanacağız. Nerede kullanacağımızı da biliyoruz."

Milli Muharip Uçak KAAN

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor? F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi... Haberi Görüntüle

BAYKAR FABRİKASI GİZLİ TUTULUYOR 

"Baykar fabrikasının inşaatı ne zaman bitecek?" sorusuna "Gizli" cevabını veren Bodnar, Haluk Bayraktar'ın "Bitmesi bir yıl sürecek" açıklamasının hatırlatılması üzerine "Evet ama bitene kadar tüm detayları paylaşmıyoruz. Bu fabrikayı birlikte hazırlayacağız. Üretim hattının nasıl oluştuğunu ve hem Ukrayna hem de Türkiye tarafından ülkelerimizin yararına neler kullanıldığını göreceksiniz" dedi. 

'Hikayenin devam edeceğini' vurgulayan Bodnar, "Ülkelerimiz arasındaki yüksek teknoloji işbirliğinin hikayenin sadece başlangıç safhası olduğuna inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu. TEKNOFEST'e ilgi duyduklarını, Ukraynalı gençlerin havacılığa ilgi duyması için çeşitli programlar düşündüklerini dile getiren Ukraynalı Büyükelçi, şöyle konuştu:

"Savaşın korkunç bir yanı olmasına rağmen bir yandan yenilikleri tetikliyor ve bu yeniliklerin doğru bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Halihazırda bazı devlet kurumlarımız ve bazı özel girişimlerimiz var; çabalarımızı birleştirirsek bölgede lider olacağız. Bu, geleceğin hikayesidir. 

İnşaat konusu da öyle. Eski Sovyet tipi fabrikalar gibi olmayacak. Karşılıklı yarar için çalışan yeni yüksek teknoloji endüstrisi olacak." 

Habere Tepki Ver

9

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading