Yandex Metrica

Ukrayna korvetinde ATMACA ihtimali: Denize indirilen MİLGEM hangi füzeyi kullanacak?

Ukrayna'ya korvet inşası tüm hızıyla sürüyor. 2021 Eylül'ünde yapımına başlayan MİLGEM korveti Hetman İvan Mazepa (F-211), Ukrayna 'first lady'sinin katıldığı törenle denize indirildi.

Savunma

10.05.2024, 09:52

Türkiye'nin Ukrayna donanması için inşa ettiği MİLGEM korveti Hetman İvan Mazepa (F-211) törenle denize indirildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'nin eşi Olena Zelenska ile birlikte Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Oleksiy Neizhpapa bir grup yetkiliyle birlikte törene katıldı. 

RMK Deniz Tersanesi'nde yapımı devam eden geminin denizle buluşma anının kutlandığı törenin ev sahipliğini Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün ve HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar yaptı. 

2020 yılı sonlarında Türkiye ile Ukrayna arasında varılan anlaşma sonrası bu ülke için ilk MİLGEM'in yapımına 7 Eylül 2021 tarihinde törenle başlanmıştı. Türkiye'den 4 adet MİLGEM isteyen Kiev, gemi gövdelerinin Türk tersanelerinde tamamlanmasını ve donatım faaliyetinin ise Nikolayev'deki Ocean Tersanesi'nde gerçekleşmesini istiyordu. Ancak 24 Şubat'ta başlayan Rus işgali planları tersine çevirdi. 

MİLGEM korvetinin tüm işlemlerinin Türk tersanelerinde tamamlanması ve Ukrayna'ya her şeyi hazır vaziyette teslim edilmesi bekleniyor. Kiev yetkilileri geminin donanmaya katılacağı tarih olarak 2024 başına işaret etmişti. Yapım çalışmalarının süratlenmesi halinde korvetin 2023 yılı sonuna yetiştirilebileceği belirtiliyor. 

Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde can verdi Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde... Haberi Görüntüle

GEMİDE BU SİSTEMLER BULUNACAK

Gemide Ukraynalı yetkililerin talebi doğrultusunda savaş yönetim sistemi olarak HAVELSAN'ın ADVENT'i, İtalyan 76 mm'lik OTO Melara Super Rapid Deniz Baş Topu, ASELSAN STAMP Stabilize Silah Sistemi, MU90 Torpido, ASELSAN üretimi arama radarı ve VL MICA NG Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi kullanılacak. 

Gemisavar füzesi konusunda net bir karar verilmezken Ukrayna yapımı NEPTÜN, Türkiye'nin ATMACA ve ABD'nin HARPOON füzeleri arasında bir seçim yapılacak. Rusya'nın 7 aydır sürmekte olan saldırıları Ukrayna savunma sanayiine zarar verdiği için Kiev yönetiminin korvette kullanılacak füze için ROKETSAN yapımı ATMACA'yı tercih edebileceği belirtiliyor. Böyle bir ihtimal gerçekleştiği takdirde ATMACA ilk kez başka bir ülkede denizcilerin kullanımına sunulacak. 

Cem Gürdeniz'den dünya savaşı yorumu: Trump'ın seçilmesi Biden ve NeoCon ekibinden çok daha iyidir Cem Gürdeniz'den dünya savaşı yorumu: Trump'ın seçilmesi Biden ve NeoCon... Haberi Görüntüle

PAKİSTAN'A DA İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Türkiye, ADA sınıfı korvetlerden 4 adet inşa ederek (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada) kendi tasarladığı savaş gemilerini envanterine sokmuştu. 99 metre uzunluğundaki ADA sınıfı korvetlerin ardından 113 metrelik İSTİF sınıfı fırkateynlerin yapımına geçildi. Bu serinin ilk ürünü olacak İSTANBUL fırkateyninin yapımı sürüyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı, İSTİF sınıfı fırkateynlerin 3 tanesini ve aynı zamanda TF2000 projesi kapsamında hava savunma muhriplerini imâl ettirmek için yakında ihaleye çıkacak. 

ADA sınıfı MİLGEM korvetleri Ukrayna'dan önce Pakistan'a da ihraç edilmişti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading