Yandex Metrica

Türkiye kamikaze dron savaşına katılıyor: SONGAR'ı üreten şirket SAGAN'la ortaya çıktı

Türkiye kamikaze dron savaşına katılıyor: SONGAR'ı üreten şirket SAGAN'la ortaya çıktı

FPV (First Person View) dronlar Rusya-Ukrayna savaşının belirleyici unsuru haline geldi. Türkiye'nin ilk silahlı dronu SONGAR'ı üreten Asisguard şirketi KZ Mekatronik ile işbirliği yaparak SAGAN'ı geliştirdi. 

Savunma

05.06.2024, 17:34

Havadan mühimmat bırakan ya da üzerindeki bombayı hedefe çarparak patlatan kamikaze dronlar, Rusya-Ukrayna savaşında belirleyici unsur haline dönüştü.

Cephe hattında bu teknoloji her iki taraf için de öylesine önemli hale geldi ki, Ukrayna'nın yılda 1 milyon dron üretme hedefine Ruslar 3 milyon adetle cevap verdi. 

Gövde altına bağlanmış el bombası, havan mühimmatı yahut yüksek infilak etkili hafif patlayıcıları hedefin tam tepesinden aşağı bırakabilen FPV (First Person View) dronlar, aynı zamanda düşman unsuruna doğrudan çarparak personel ya da askerî araçlara zarar verebiliyor. 

Bu dronlar cep telefonu, tablet ekran veya VR gözlüklerle tek bir operatör tarafından idare ediliyor. Birkaç yüz metreden yaklaşık 30 kilometreye dek etkili olan bu dronlar, elektronik harp sistemi ve sinyal kesici gibi sistemler kullanmayan düşman unsurlarının kâbusu olabiliyor. 

Türkiye'de havadan bomba bırakan ya da tüfek taşıyabilen ilk dronu yıllar önce üreterek dikkatleri üzerine çeken savunma sanayii firması Asisguard, FPV dronlar konusunda da anlamlı bir adım attı ve SAGAN adlı kamikaze araç geliştirdi. 

Şirketin KZ Mekatronik firmasıyla işbirliği halinde imâl ettiği dron, Türkiye'nin FPV hava aracı ailesinin son üyesi oldu. Pilotun dronu gözünün önünde hissettiği veya gördüğü SAGAN, gökyüzünün derinliklerinde süzülen keskin bakışlı sağan kuşundan ilham aldı. 

Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar yakında boş kalabilir Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar... Haberi Görüntüle

1,3 KİLOGRAM YÜKLE 25 DAKİKA UÇUŞ 

ASISGUARD'ın yeni FPV dronu SAGAN, doğa ile çağdaş mühendisliğin birleşimi olarak ortaya çıktı. SAGAN, ASISGUARD'ın sınırları aşma arzusu ve keşif tutkusunun modern bir yansımasını yansıtıyor.

SAGAN FPV dronu, yüksek dayanıklılığı ve hızı sayesinde en zorlu koşullarda güvenilir performansla görev yapıyor. Sessiz uçuş kabiliyeti ve düşük radar izi ile düşman savunmalarını aşarak gizlilikle operasyon yürütebilme yeteneğine sahip bulunuyor.

SAGAN FPV dronu, güvenlik güçlerine hem karada hem de havada üstünlük sağlıyor. Sağan kuşunun efsanevi özelliklerini modern savaş sahasına taşıyan SAGAN FPV, 1300 grama kadar faydalı yük kapasitesi ve 25 dakikadan uzun uçuş süresi ile kurulum gerektirmeden hava-hava ve hava-kara operasyonlarında fark yaratıyor.

Müjde Londra'dan geldi: GÖKBEY, HÜRJET ve HÜRKUŞ'a ilgi yoğun, AKSUNGUR çok iyi satıyor Müjde Londra'dan geldi: GÖKBEY, HÜRJET ve HÜRKUŞ'a ilgi yoğun, AKSUNGUR... Haberi Görüntüle

BU ARAÇLARIN İHRACAT SORUNU YOK 

SAGAN'ın yüksek çözünürlüklü kamera sistemi, dronun kullanıcılarına geniş bir perspektif sunarak stratejik keşif ve gözetim görevlerinde önemli katkı veriyor.

SAGAN kamikaze FPV dron

ASISGUARD ve KZ Mekatronik işbirliği ile yetenekleri artırılan SAGAN, gerektiğinde üzerindeki patlayıcı ile bir kamikaze drona dönüşüp tehdit içeren dronu etkisizleştirmekte kullanılabilecek, mağara gibi tehlike seviyesi yüksek kapalı alanlarda gözetleme ve önleme görevlerini yapabilecek.

İki şirketin mühendisleri tarafından yürütülen çalışmaların sonuçlar son olarak sahada testlerinde de başarısını ortaya koydu. Modern savaş gereçleri düşünüldüğünde SAGAN gibi dronların küresel ölçekte geniş bir pazar potansiyeli bulunuyor. 

Habere Tepki Ver

11

0

1

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading