Yandex Metrica

Türk silahı olsaydı o gemi batmazdı: İnsansız deniz araçlarını imha edecek çözüm

Ukrayna ordusunun kullandığı kamikaze insansız deniz araçları Rus donanmasına Karadeniz'de darbe üstüne darbe indirdi. Modern donanmalar bile, KİDA'ların güvenli biçimde nasıl etkisiz hale getirileceği sorusunun cevabını arıyor. Türk savunma firması CaNiK'in yetkilisi Gençay Gençer, yakın mesafe savunmasında bu tehdide karşı yegâne çözümün '30x113' olduğunu belirtiyor.

Savunma

16.05.2024, 03:32

Rus savaş gemilerinin Karadeniz'de ardı ardına saldırıya uğrayıp batması, modern deniz savaşlarının yeni gerçeğini ortaya koydu. Kamikaze insansız deniz araçları (KİDA) artık en büyük gemileri bile su üstünde avlayabiliyor. 

Ukrayna KİDA'larıyla geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen saldırı, anti-gemi füzesi yüklü Tarantul sınıfı Ivanovets korvetini sulara gömmüştü. 1 Şubat'ta icra edilen saldırının ardından KİDA'lar 13-14 Şubat gecesi yeniden sahneye çıktı ve bu kez 112,5 metrelik çıkarma gemisi Sezar Kunikov'u Kırım açıklarında sulara gömdü. 

Saldırılarda Rus savaş gemilerinin Ukrayna insansız deniz araçlarına karşı etkili bir önlem alamaması dikkat çekti. KİDA'ların saldırı sırasında kaydederek uydu internetiyle yolladığı görüntüler özellikle Ivanovetz korvetindeki silahların deniz dronlarını vuramadığını gözler önüne serdi. 

Rus gemilerindeki top ve otomatik tüfekler, insansız deniz araçları karşısında çaresiz durumda kaldı. Büyük donanma unsurlarının küçük ve ucuz KİDA'larla oyundışı bırakılmasına karşı çözüm arayışları hız kazanırken, Karadeniz'de Rus gemilerinin vurulması hakkında Türk savunma firması yetkilisinin yaptığı açıklama dikkat çekti. 

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor? F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi... Haberi Görüntüle

HİSAR GEMİSİNDE TRAKON-TARGAN KULLANILACAK

Yurtdışına yüklü miktarda silah satışlarıyla ülke ekonomisine katkı sağlayan Samsun Yurt Savunma firmasına bağlı CaNiK şirketinin Marka Yönetim Müdürü Gençay Gençer, kendi ürünleri olan 30 mm'lik top sistemlerine işaret ediyor. 

Gençay Gençer

Türk donanması için üretimi devam eden HİSAR sınıfı karakol gemilerinde CaNiK şirketinin uzaktan komutalı silah sistemi (UKSS) Trakon-Targan'ın kullanılacağını hatırlatan Gençer, "HAVELSAN'ın savaş yönetim sistemi ADVENT'e entegre olan ilk deniz tipi UKSS Trakon-Targan'dır. Kabul testleri sürüyor; hazır olduğunda paylaşılacak. Aynı zamanda 30 mm'lik topun kullanıldığı Trakon kulemiz var. İnsansız kara araçlarına takılabiliyor. Deniz şartlarına uyarlanmışı da var. Pek çok ülke, mevcut dron saldırılarından ötürü bu tip sistemlerin peşinde. Bunları kendi sistemlerine entegre etmek için hamle yapıyor" dedi. 

Ukrayna ordusunun kullandığı bomba yüklü insansız deniz aracı

Cem Gürdeniz'den dünya savaşı yorumu: Trump'ın seçilmesi Biden ve NeoCon ekibinden çok daha iyidir Cem Gürdeniz'den dünya savaşı yorumu: Trump'ın seçilmesi Biden ve NeoCon... Haberi Görüntüle

600 MİLYON DOLARLIK SAVAŞ GEMİSİ 100 BİN DOLARLIK DRONLA BATIRILIYOR... ÇÖZÜM NE?

Savunma-havacılık uzmanı Tolga Özbek'in sorularını cevaplayan Gençer, Ukrayna KİDA'larının Rus gemilerine yönelik başarılı saldırılar gerçekleştirdiğinin hatırlatılması üzerine şu yorumu yaptı:

"Rusya'nın çok önemli platformları Ukrayna'nın su üstü kamikaze dronları tarafından imha edildi. Görüntüler hep son yaklaşma anını gösteriyor. Demek ki belli bir mesafeye kadar radarda görünmüyorlar. Özellikle dalgalı denizde radarlar dalga ile botu pek ayırt edemiyorlar. Görüş mesafesine girdikten sonra da anladığımız kadarıyla gemi atış yapıyor ama açılan ateş onu (KİDA'yı) durdurmak için yeterli olmuyor. 

Bu durum artık modern deniz kuvvetleri için kabul edilebilir değildir. Hiç kimse 600 milyon dolarlık bir platformun 80, 90, 100 bin dolarlık bir kamikaze araçla yok edilmesini kabul edemez." 

Canik üretimi 30X113 mm mühimmat kullanan Venom LR

Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9 bin kilometre sürate ulaştı Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9... Haberi Görüntüle

SADECE DELMESİ YETMEZ, PATLATMASI LAZIM

"Biz 2019 yılında, 30x113 mm'lik topların bu konuda geleceğin en cazip ürünü olacağını görmüştük. Bu konuda uzman İngiliz şirketi AEI Systems'ı satın aldık ve yatırımlar yaptık. Geliştirdiğimiz Venom ve Venom LR adlı iki ürünümüzü müşterilerimize sunuyoruz. 

Atış hızını elektrikle yaptığınız için hızı istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Geçenki olayı düşündüğümüzde (saldırıya uğrayan Rus gemisi), yüksek atış hızına ulaşabilen ve nitelikli mühimmat atabilen bir silah gerekiyor. Merminin içinde yüksek infilak etkili malzemenin bulunması gerekiyor. Sadece penetre etmesi değil, çarptığı yerde ve biraz içeride patlaması gerekiyor." 

"Böyle bir tehdidi bertaraf etmeniz için önünüzde çok seçenek yok: Yüksek atım hızında hedefe mermi göndermeniz lazım; aynı zamanda merminin nitelikli mühimmata sahip olması lazım. Bizim silahımız dakikada 1200 atım hızıyla yaklaşma tapalı yahut infilak etkili mühimmatı ateşleyebiliyor. Hedefe çarptığı anda infilak ediyor ve birden fazla infilakla size doğru gelen kamikaze dron saldırısını bertaraf etme şansını size sunuyor. 

O görüntülerde gemi mermi atıyor ama atışlar ya isabet etmiyor ya da isabet etse bile dronu durdurmak için yeterli olmuyor. 15-20 saniyeniz var ve bu süre içerisinde pek çok mermiyi yüksek isabetli şekilde hedefe göndermeniz gerek. Hem isabetli olacaksınız hem yüksek miktarda yollayacaksınız hem de mermileriniz nitelikli olacak. Bu yüzden 30x113 mm mühimmat bu iş için biçilmiş kaftandır.  

Şu anda tüm modern orduların bu tip çözümlerle önlemler almaya gideceğine inanıyoruz. Zaten şu an biz gelen taleplerde de bunu görebiliyoruz." 

Habere Tepki Ver

14

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading