Yandex Metrica

TF2000 yapımı başlıyor: ATMACA, GEZGİN, HİSAR, SİPER, ÇAFRAD aynı gemide!

Türk denizciliğinin ustalık eseri için yakında ihaleye çıkılacak. Hava savunma ve stratejik saldırı muhribi TF2000 gemisi, barındırdığı milli silahlar ve ÇAFRAD radarıyla donanmanın gerçek anlamda kuvvet çarpanı olacak.

Savunma

20.05.2024, 03:52

Türk donanması denizlerde yeni bir aşamaya geçiyor. Hava savunma muhribi TF2000 gemisi için yakında ihaleye çıkılacak. Su üzerinde yüzlerce görevi aynı anda yerine getirebilen TF2000 gemisi, Türk deniz mühendisliğinin yetkinlik eseri olacak. 

MİLGEM projesi kapsamında milli imkanlarla imâl edilerek envantere sokulan 'ADA' sınıfı 4 adet korvet (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Dizayn Proje Ofisi'nin 'çıraklık' eseri oldu. 

Korvet projelerinin başarıyla noktalanmasının ardından uzunluğu 100 metrenin üzerindeki fırkateynlerin yapımına geçildi. 4 adet üretilecek 'İ' sınıfı fırkateynlerden ilki olan TCG İSTANBUL, Gölcük Tersanesi'nde yapımının tamamlanmasının ardından seyre çıktı. Testlerin tamamlanmasının ardından TCG İSTANBUL fırkateyni Deniz Kuvvetleri'nde göreve başlayacak. Savunma Sanayii Başkanlığı diğer 3 adet fırkateyn için ise üç özel tersane ile sözleşme imzaladı. Fırkateynlerin 2026 yılında teslim edilmesi bekleniyor. 

TCG İSTANBUL fırkateyni

'Kalfalık' eserleri denilebilecek bu fırkateynlerin yapımında elde edilen bütün tecrübe, 'ustalık' eseri hüviyeti taşıyan TF2000'e aktarılacak. 

Açıklanan son bilgilere göre 166 metre uzunluğunda yapımı tasarlanan gemi, 21,5 metre genişliğe sahip olacak. 8 bin 500 ton deplasman ağırlıklı TF2000'in azami süratinin 28 knot (52 km/saat) olacağı hesaplanıyor. Özellikleriyle bir fırkateynden daha büyük olacak TF2000 muhribi, normal şartlar altında 18 knot (33 km/saat) intikal hızıyla hareket edecek. 

Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar yakında boş kalabilir Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar... Haberi Görüntüle

ANA MÜHİMMATI ATMACA VE GEZGİN

TF2000 muhribi, barındırdığı milli silah ve sistemler bakımından caydırıcı bir komuta kontrol gemisi konumunda. Geminin suüstü hedeflere yönelik ana mühimmatı ATMACA füzesi olacak. 250 km menzilli bu füze, test atışlarında yetkinliğini ispatlamıştı.

Geminin hava savunmasınI ise HİSAR ve SİPER füzeleri üstlenecek. Bir süre önce milli dikey atım sistemi MİDLAS'ın hazır hale gelmesiyle birlikte Türkiye çok kritik bir konuda daha tam bağımsız hale geldi. 64 adet füze fırlatma hücresi bulunan MİDLAS'ta RF arayıcı başlıklı HİSAR'ın yanında TÜBİTAK SAGE imzalı SİPER-2 füzesinin yer alması bekleniyor. 

Milli geminin 150 kilometre menzilde her türlü hava hedefini vuracak kabiliyete sahip olacağı ifade ediliyor. 

Geminin yakın hava savunmasında da yine milli bir sistem olan ASELSAN imzalı GÖKDENİZ bulunuyor. Kara konuşlu KORKUT'larda olduğu gibi, yaklaşan İHA, helikopter ya da füzeye karşı yağmur gibi mermi gönderebilen GÖKDENİZ, özellikle belli mesafede patlama özelliğine sahip akıllı mühimmatlarla başarı oranını artırıyor.

Gemi, GÖKDENİZ dışında milli stabilize burun topuna da sahip olacak. Yakın hava hedeflerini vurmak üzere dekoy atım sistemi KALKAN'ın yanında BOZDOĞAN füzesini kullanan GÖKSUR adlı sistem yine TF2000'de yer bulacak.

Milli gemisavar füzesi ATMACA, 250 kilometre menzildeki suüstü hedeflerini yüksek hassasiyetle vurabiliyor.

Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9 bin kilometre sürate ulaştı Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9... Haberi Görüntüle

ORKA TORPİDO İLE SEYİR FÜZESİ GEZGİN...

TF2000, ATMACA füzesiyle suüstü hedefleri vururken, sualtındaki tehditler için de milli torpido kovan sistemini kullanacak. ASELSAN'ın gemiler için imâl ettiği 'torpido lançeri'nin, yapımı bir süre önce tamamlanmış yerli hafif torpido ORKA'yı taşıması bekleniyor. Denizaltı hedeflerini bulup imha edecek ORKA torpidosunun menzili 25+ kilometre olarak açıklanmıştı. 

'Yüzen cephanelik' TF2000, tanıtımı henüz resmi olarak yapılmayan ancak projesi devam eden milli seyir füzesi GEZGİN'i de taşıyacak. GEZGİN füzesinin menzili hakkında ortaya atılan iddialara bakılırsa, proje tamamlandığında Türkiye 1000 kilometre uzaktaki hedefi vurabilecek tam donanımlı bir füzeye sahip olacak. 

Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi yaptılar Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi... Haberi Görüntüle

BİNLERCE HEDEF ÇAFRAD TAKİBİNDE

TF2000 muhribi, hedeflere ateş edip onları yüksek hassasiyetle vurabilmek için milli çok amaçlı faz dizili radarı, yani kısaca ÇAFRAD'ı kullanacak. ASELSAN tarafından 2013 yılından beri üzerinde çalışılan ÇAFRAD projesinin başarıyla tamamlandığı belirtiliyor. 500 kilometre menzilde ve denizdeki ufuk çizgisinde aynı anda binlerce hedefini takip edebilen ÇAFRAD radarı, TF2000'in gören gözü ve hedef takibi yapan hassas izleme aygıtı olacak. 

ÇAFRAD dışında gemide bulunacak diğer izleme ve ikaz sistemlerinden bazıları şöyle:

  • Milli imkanlarla geliştirilen Kızılötesi Arama Takip Sistemi
  • Uzun Menzilli Radar (UMR)
  • Elektro-Optik Dayrektör
  • Elektronik Harp Sistemi
  • Muhabere ED/ET Sistemi
  • Lazer ET Sistemi
  • Lazer İkaz Sistemi
  • Çekilebilir LFAS (sualtı aktif sonarı)
  • Milli Sonar Suiti
Altıncı nesil savaş uçağı maketi ilk kez sergilendi: Delta kanat tasarıma dönüş Altıncı nesil savaş uçağı maketi ilk kez sergilendi: Delta kanat... Haberi Görüntüle

Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde can verdi Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde... Haberi Görüntüle

HIZIR, TORK, ADVENT...

TF2000, kendisini düşman torpidolarından korumak için de HIZIR'ı kullanacak. Geminin milli anti-torpido mühimmatı TORK'u lançerle kullanıp kullanmayacağı şimdilik bilinmiyor. 

Tüm bu savaş oyununu yöneten beyin ise milli savaş yönetim sistemi ADVENT olacak. Halihazırda diğer savaş gemilerinden bir kısmına entegre edilen Genesis ADVENT, silah ve sensörlerden gelen bilgileri derleme, kıymetlendirme, silah tahsis etme gibi görevler için komuta kademesine yol gösteriyor.

ADVENT ayrıca, düşman hedeflerine ilişkin bilgileri link üzerinden diğer deniz, kara ve hava araçlarına da göndererek geniş bir bölgeyi kapsayan resmin oluşmasını sağlayıp uygun araçla uygun silahın kullanılmasını kolaylaştırıyor. TF2000 böylelikle 'ağ merkezli harp' konusunda çok önemli bir kuvvet çarpanı olacak. 

TF2000'in güç sistemi ise 2 dizel makine ve 2 gaz türbininden oluşuyor. Deniz Kuvvetleri, CODOG adı verilen Ana Tahrik Sistemi'nin, 'güvenilirliği yüksek, performansı ispatlanmış, yedeklenebilir ve maliyet etkin' olduğunu belirtiyor. 

Türkiye'nin en gelişmiş hava savunma ve stratejik saldırı gemisi olacak TF2000, güvertesinde de 15 tona kadar 2 adet helikopter bulundurabiliyor. Açıklanan verilere göre gemide bir de Esnek Görev Bölmesi (EGB) düşünülmüş. Bu kısım, operasyon gereksinimine göre değişebilen çeşitli araçları taşıyacak. EGB'de yük konteynerleri dışında 15 tonluk 1 adet helikopter yahut insansız suüstü ve sualtı araçları konuşlandırılabiliyor. 

Asıl görevi itibariyle bir 'hava savunma muhribi' olan TF2000, Türk denizciliğini ustalık eseriyle tanıştırmış olmanın yanında donanmanın vurucu gücünü ve caydırıcılığını artıracak. Yakında ihalesi yapılacak dev gemi, aynı zamanda Türk denizciliğinde bütün tecrübe ve yetkinliğin vücut bulacağı yegane platform olacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading