Yandex Metrica

Sitede Ara

Temel Kotil, Mars'a gitmek için gerekli olan teknolojiyi açıkladı, ANKA-3'e çift motor müjdesi verdi

Temel Kotil, Mars'a gitmek için gerekli olan teknolojiyi açıkladı, ANKA-3'e çift motor müjdesi verdi

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, genç mühendislerle çevrimiçi buluşmasında 'ödev' niteliğinde tavsiyelerde bulundu. Türkiye'nin yakın gelecekte küresel savunma sektörünün 4 ana oyuncusundan biri haline geleceğini söyleyen Kotil, Mars'a gitmek için gerekli teknoloji açıklarken, insansız uçak ANKA-3'ün süpersonik hız yolunda çift motorla kuşanacağı müjdesini verdi.

Savunma

25.05.2024, 17:02

Milli Muharip Uçak KAAN, HÜRJET, HÜRKUŞ, ATAK, ATAK-2, ANKA, AKSUNGUR, ANKA-3, Süper Şimşek ve TÜRKSAT uydusu gibi onlarca projeyi aynı anda yürüten savunma devi TUSAŞ, gözünü uzayın derinliklerine dikti. 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nde yaklaşık 7 bin mühendisin bu projelerle meşgul olduğunu, savunma sanayiinde görev alacak yeni jenerasyonun Mars'a gitmeyi hedeflemesi gerektiğini söyleyen TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, bunun için gerekli olan teknolojiyi açıkladı. 

"CEO'ya SOR" adlı çevrimiçi görüntülü etkinlik sırasında gençlerin sorularını cevaplayan Kotil, 'Mars görevi' için gençlere ödev niteliğinde tavsiyelerde bulundu. Kotil şunları söyledi:

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil

"Hidrojen reaksiyonu var malum, hidrojen nükleer dönüşümü. Hidrojen yüksek sıcaklık ve basınç altında helyuma dönüşüyor. Bunun için reaktör yapıyorlar şu anda. NASA daha önce bunu yaptığını söylemişti. Lockheed Martin'le işbirliği içinde... Uzun bir hikaye... 

Eğer şu anda içinizden biri çıkıp 'hidrojen helyum nükleer dönüşümünü' uysallaştırsa... Hani hücrelerimizde küçücük mitokondriler var ya, içeride 600-700 derecelik yanma olayı meydana geliyor ama vücudumuzda hiçbir yerimiz yanmıyor. Mikro seviyede, atomik seviyede yanıyorlar. Bize ısı ve enerji veriyorlar. 

Şimdi ben de siz gençlerin bunu yapabileceğini hayal ediyorum. Öyle bir şey yapacaksınız ki, mitokondri gibi, fakat bu kez kimyasal reaksiyon değil de nükleer reaksiyon yapacaksınız." 

İkinci el F-16'lar kıymete bindi: Ukrayna ve Arjantin'den sonra bir ülke daha onlarcasını alacak İkinci el F-16'lar kıymete bindi: Ukrayna ve Arjantin'den sonra bir... Haberi Görüntüle

ÖĞLE YEMEĞİ MARS'TA, AKŞAM AY'DA...

"Bu nükleer reaksiyonla uzay gemimizin enerjisi çok uzun süre devam edeceği için... Uzay gemisini 1G kuvvetiyle, ki normalde insan 9G kuvvetine dayanabiliyor, 9G'den sonra bayılıyorlar; uzay gemisini 1G ile sürekli ivmelendirirsem sabah kahvaltısını Türkiye'de, öğle yemeğini Mars'ta, akşam yemeğini Ay'da yiyecek ve gece de kalmak üzere evime gelecek kadar enerjim olur, bunu sakın unutmayın. 

Mitokondriler nasıl kimyasal reaksiyona giriyorsa, siz de nükleerde bir şey yapın. Bunları mutlaka yapmanız lazım.

Gençlerin okulda notu yüksek olmalı. 24 saat dersleriyle meşgul olmalılar ancak günde 1 saat dersin dışına çıkarak düzenli olarak okumaları lazım. Ne okumak istiyorsanız onu okuyun. Bilgi akışı sürekli devam etmeli."

Güney Asya'da ATMACA-ADVENT tartışması: Hükümet Türk savaş sisteminde kararlı Güney Asya'da ATMACA-ADVENT tartışması: Hükümet Türk savaş sisteminde kararlı Haberi Görüntüle

ANKA-3'ÜN ÇİFT MOTORLUSU HAZIRLANIYOR

Oturuma katılan bir gencin "ANKA-3 ile ilgili çok iddialı haberler okuyoruz. ANKA-3 neyi değiştirecek?" şeklindeki sorusunu Temel Kotil şöyle cevapladı:

ANKA-3 ilk uçuş (28 Aralık 2023)

"ANKA-3, KAAN'a eşlik edecek kalitede bir uçak. KAAN görünmez bir uçak. Bu ne demek? Radyo dalgaları çarpıyor ve geri gitmiyor. Hani el fenerini tutarsınız ya bir yere; ışık size gelmezse boşuna tutmuş olursunuz. İşte radarlar da el feneri gibidir. Radar hüzmelerini uçak yutuyor, geri vermiyor. 

Buna uygun geometri gerekiyor. Üzerine bazı polimerler yapıştırmamız gerekiyor. Motorundan çıkan havanın daha soğuk olması gerekiyor. Aksi halde kızılötesi ışık gönderiyor. İşte ANKA-3 de böyle. Tamamen bittiği zaman görünmez bir uçak olacak. Zaten geometrisi de ona göre. 

Biz bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz. KAAN'ı tasarlayan araçlarla ANKA'yı da tasarlıyoruz. KAAN'da kullandığımız boyayı ANKA-3'te de kullanacağız, görünmemesi için. Hem hızlı gidiyor hem de bombalar, füzeler gövde içinde olacak. 

ANKA-3 high-subsonic, yani ses hızına yaklaşıyor. Bu hız bir yolcu uçağının hızı kadardır. ANKA-3'ün 2 motorlusu gelecek yakında. O da süpersonik olacak."

TUSAŞ'ta KAAN'ın son montaj hattı töreni (21 Kasım 2022)

"Şu anda her şeyi yapabilecek imkanlara sahibiz. Bir şeyi yapmak için matematik problemlerine, diferansiyel denklemlere ihtiyacımız var, tamam. 50 bin çekirdekli bir makina var, KAAN'a çalışıyor. 

10 bin çekirdekli 2 makina var ve toplamda 100 bin çekirdek kapasitemiz var. Gerekirse birkaç milyon çekirdek alırız, dert değil ki, parasını verip alırız. Yani hızlı analiz yapabilmek için.

Bu imkânlar olduğu için harika işler çıkıyor. Gençler çok önemli. Bizler değil ama siz Mars'a gideceksiniz."

Eurofighter hamlesi Yunan'ı korkuttu: Türkiye, 40 savaş uçağıyla Yunan F-35'ini geçmek istiyor Eurofighter hamlesi Yunan'ı korkuttu: Türkiye, 40 savaş uçağıyla Yunan F-35'ini... Haberi Görüntüle

SAVUNMADA 4 ANA OYUNCUDAN BİRİ OLACAĞIZ

Türkiye'nin savunma ihracatında 11. sırada olduğunu hatırlatan Kotil, sektörün hızla çok daha üst sıralara tırmanacağını kaydetti.

Dünya savunma tedarikçileri arasında 4 temel gücün kalacağına işaret eden Kotil, bunları ABD, Rusya, Çin ve Türkiye şeklinde saydı. Kotil şunları kaydetti:

"Türkiye büyük oynuyor. Devletimiz yatırım yapıyor. Dünyanın en güçlü oyuncularından, mesela BAE Systems'ten daha güçlü bir altyapımız oluştu. Mühendis sayımız TUSAŞ özelinde 7 bin... 10 bine doğru gidiyor. Bu açıdan da iyiyiz. 

Bir de 'genç' olduğumuz için... Bunu lütfen anlayın, hoşunuza gitsin diye demiyorum, bu faktör önemli. Abacus formül kitabını okurken heyecandan uyuyamıyordum. Gençliğimde böyleydim, siz de böylesiniz. Ama şimdi ben eskidim. Şu anda koskoca Avrupa bu halde. Eskidiler. Siz bunun farkında olun. Türk genci olarak istediğiniz her şeyi koparabilirsiniz. 

Dünyada ilk 4'e gireceğiz. Daha aşağısı kurtarmaz. Bunun motoru sizsiniz. Bu şovun ana aktörü siz gençlersiniz; kendinizi buna hazırlayın.

Derslerinize çok çalışın, geleceğe iddialı bakın. Ümitli değil, iddialı.. Deyin ki, "Biz Türkiye'yi teknolojide Almanya'nın önüne geçireceğiz." Bir düşmanlığım yok Almanya'ya ama Türkiye geçecekse ilk etapta Almanya'yı geçsin. Türkiye mühendislik yeteneği olarak Almanya'dan, İngiltere'den, Fransa'dan daha iyi olacaktır. Bunun üzerine yemin edebilirim. Gençlerimiz yurtdışına gitmesin."

Habere Tepki Ver

139

1

4

1

0

1

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading