Yandex Metrica

TEI Genel Müdürü Akşit: İHA motorunu geliştirip dünya rekoru kıracağız

TEI Genel Müdürü Akşit: İHA motorunu geliştirip dünya rekoru kıracağız

Türk Motor Sanayii Genel Müdürü Akşit, ANKA ve AKSUNGUR'da kullanılan çift turbolu 175 beygirlik PD170'i 225 beygire çıkarıp 40 bin feet'teki Türkiye'ye ait rekoru daha da yukarıya taşıyacaklarını söyledi.

Savunma

23.03.2024, 22:32

Türk Motor Sanayii (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, insansız hava araçları için ürettikleri motorların şu anda dünyanın en iyisi olduğunu dile getirdi. 
İHA motoru ihracı için farklı ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini belirten Akşit, yakın zamanda müjdeli haberleri duyuracaklarını bildirdi. ANKA ve AKSUNGUR'da kullanılan PD170 tipi motorun gücünü 225 beygire çıkaracaklarını anlatan Akşit, savunma sanayii analisti >Tolga Özbek'e şu bilgileri verdi:

"AKSUNGUR'un üzerindeki motorlar bizim motorlarımız. TB2 ve AKINCI'da kullanılacak motorları da Baykar'a gönderdik. ANKA'da kullanılan PD170 motorları için TUSAŞ'dan seri imalat siparişimizi aldık. Bu yıl 23 tane daha teslim edeceğiz. O siparişler peyderpey geliyor, biz de üretip teslim ediyoruz. Pistonlu dizel grubun daha güçlü versiyonları üzerinde çalışıyoruz. Savunma Sanayii Başkanlığımızla yeni bir proje görüşmelerimiz var, sona yaklaştık; PD170'in 225 beygirlik yeni versiyonunun üretilmesi konusunda... Güç farkı yüzde 10 falan değil yani, 175 beygirden 225 beygire çıkıyorsunuz. Aslında tamamen yeni bir motor olması lazım ama biz bazı mühendislik hileleri yaparak, bazı iyileştirmeler yaparak aynı karkastan ufak tefek değişikliklerle 225 beygire çıkarabileceğiz gibi görünüyor. Hatta bir deneme motoru yaparak 225 beygiri de gördük."

Zırhlı aracın tepesinden havan topu çıkıyor: Mehmetçikten ALKAR'lı VURAN dersi Zırhlı aracın tepesinden havan topu çıkıyor: Mehmetçikten ALKAR'lı VURAN dersi Haberi Görüntüle

BİR YIL İÇİNDE HAZIR

"Bu motoru Eskişehir'de 2 bin feet testinde çalıştırdık. İnşallah bunun ömrü, dayanıklılığı vesairesi bunların daha test edilmesi lazım. Çok uzun sürmeyecek inşallah. Bir yıl gibi bir sürede bu motoru göreceğiz. PD170 dünyanın çift turbolu tek İHA motoru. Diğer üreticilerin hemen hemen hepsi tek turboyu tercih ediyorlar. Bunun en önemli sebeplerinden birisi çift turboyu irtifayla beraber dengeli kontrol etmek daha zor; motorun ihtiyaç duyduğu o akışı optimumda tutmak, basıncı vesaireyi tutmak tek turboya göre daha zor. Hem de tek turbo daha ucuz ve daha hafif oluyor. Ama biz bu çift turbolu da çok iyi bir iş çıkardık. Eşdeğer tek turbolu motora göre yakıt sarfiyatımız çok daha iyi. İrtifa ve güç yeteneğini zaten saymaya gerek yok. O konuda dünya rekoru sahibiyiz. 40 bin feet'e çıkabilen dünyada başka bir motor bildiğim kadarıyla yok. Bunu 225 beygire çıkardığımızda kendi rekorumuzu daha da yukarıya taşımış olacağız inşallah."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading