Yandex Metrica

Ruslar Amerikan SİHA'sını havada kör etti: Bayraktar TB2 etkilenmedi

Ruslar Amerikan SİHA'sını havada kör etti: Bayraktar TB2 etkilenmedi

Polonya kuzeyinde GSM hatlarını felç eden Rus elektronik harp saldırıları, 18 Mart gecesi Amerikan SİHA'sı MQ-9'u havada körleştirdi. Kontrol istasyonuyla bağlantısını kaybeden SİHA, ıssız bir bölgeye otomatik acil iniş yaptı. MQ-9 Reaper'ın kırıma uğrayıp uğramadığı netlik kazanmazken Polonya ordusundaki Bayraktar TB2'ler Rus saldırılarından etkilenmeden görevine devam etti. 

Savunma

17.04.2024, 07:56

Rus elektronik harp sistemleri Polonya kuzeyinde GSM şebekelerini işlevsiz hale getiriyor. Sinyal kesici aygıtların gücü öylesine yoğun ve derin ki, ülkede konuşlu bir Amerikan SİHA'sı havada birdenbire körleşerek acil iniş yapmak zorunda kaldı. 

18 Mart'ı 19 Mart'a bağlayan gece Polonya kuzeyindeki Miroslawiec kenti semalarında ABD'ye ait silahlı insansız hava aracı MQ-9 Reaper, yer kontrol istasyonuyla bağlantısını kaybetti. Bağlantının kaybolmasının ardından SİHA'nın otomatik pilotu devreye girdi ve Reaper, bölgedeki ıssız bir bölgeye acil iniş gerçekleştirdi. 

MQ-9 Reaper

Polonya Silahlı Kuvvetler Komutanlığınca açıklanan bilgilere göre Amerikan SİHA'sı, Miroslawiec Hava Üssü'nden havalandıktan kısa bir süre sonra 'kayboldu'. Üsle teması kesilen MQ-9 standart prosedür gereği ıssız bir bölgeye indi. MQ-9'un kaza kırıma uğrayıp uğramadığına ilişkin net bir bilgi verilmezken, SİHA'nın indiği bölge Polonya polisi tarafından güvenlik altına alındı. 

F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe kadar havada kalacak F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe... Haberi Görüntüle

SALDIRI MERKEZİ KALININGRAD 

ABD Hava Kuvvetleri'nin 52. Taktik Operasyon Müfrezesi'ne bağlı olduğu belirtilen MQ-9 bölgede istihbarat amaçlı keşif-gözetleme faaliyeti yürütüyordu. SİHA'nın acil iniş yaptığı bölgenin kuzeybatısında Rusya'ya ait Kaliningrad toprakları bulunuyor. Litvanya ile Polonya arasında kalan bu bölge Rus anakarasına yaklaşık 650 kilometre uzakta.  

Rusya, Kaliningrad'a denizyoluyla serbest erişim sağlıyor ancak bölgeye karadan bağlantı Litvanya'nın müsaadesiyle mümkün olabiliyor. Kaliningrad, 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından 1 Ağustos 1945'te imzalanan Postdam Anlaşması ile Sovyetler Birliği'nin bir parçası olmuştu. 

18 Mart'ta Polonya'da GSM sinyal kesinti haritası

Amerikan SİHA'sını acil inişe zorlayan elektronik saldırılar 18 Mart'ta Polonya kuzeyinde geniş bir bölgeyi etkiledi. Yayınlanan GSM parazit-kesinti haritası, ülkede geniş bir bölgenin saldırıya uğradığını gösteriyor. 

İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye eşit İkinci el F-16'ların fiyatı ortaya çıktı: Bir çift Bayraktar TB2'ye... Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR TB2'LER GÖREVİNİ SÜRDÜRÜYOR

Rus elektronik harp aygıtlarının kurbanı olmaktan kurtulamayan MQ-9'un yere iniş esnasında hasar görüp görmediği netleşmezken, Polonya Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan Bayraktar TB2'ler sinyal saldırısından etkilenmedi. Bölgede sürekli uçmakta olan TB2'lerin acil iniş yaptığına yahut sinyal sorunları yaşadığına ilişkin herhangi bir bilgi raporlanmadı. 

Polonya ordusunda 24 adet Bayraktar TB2 SİHA bulunuyor. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, pek çok bölgede değişik versiyonları görülmekte olan sinyal ve elektronik saldırılara karşı SİHA yazılımlarının neredeyse günlük olarak güncellendiğini duyurmuştu. 

Polonya ordusuna ait Bayraktar TB2'ler

Rus 'jammer' aygıtları ve EH sistemleri birkaç gün önce yine dünya gündemine oturmuştu. İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps'i taşıyan Dassault 900LX tipi iş jeti, GPS saldırısıyla tüm sinyal bağlantısını kaybetmiş, uçak Kaliningrad yakınlarındaa yarım saat boyunca sinyal kesintileri yaşamıştı.

Habere Tepki Ver

18

0

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading