Yandex Metrica

Rus ajanlar Baykar fabrikasını arıyor: 'Bizi kandırıyor olabilirler'

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar'ın Kiev'de yapımı süren SİHA fabrikasına ilişkin açıklamaları Rus basınında endişeyle karşılandı. SvPressa'ya görüş veren siyaset bilimci Aleksandr Perendzhiev, Moskova'nın Kiev yakınlarındaki Baykar tesisini bulmak için ajanları seferber ettiğini söylüyor. Perendzhiev aynı zamanda bunun bir tuzak olabileceğine de işaret ediyor. 

Savunma

07.05.2024, 00:12

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar'ın geçtiğimiz günlerde İngiliz haber ajansı Reuters'a verdiği demecin yankıları sürüyor. 

Ukrayna topraklarında kurmakta oldukları tesisten bahseden Bayraktar, "Fabrikamız inşa ediliyor. İnşaatı bitirmek için yaklaşık 12 aya ihtiyacımız var. Daha sonra iç makine, ekipman ve organizasyon yapısına geçeceğiz. Ukrayna'daki fabrika büyük bir fabrika; yaklaşık 500 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz" dedi. 

Haluk Bayraktar

Bayraktar, Ukrayna'da hayata geçecek tesiste yılda yaklaşık 120 adet insansız hava aracı üretileceği bilgisini verdi. 

Bu açıklama Rus basınında endişeyle karşılandı. SvPressa haber platformunda Dmitry Rodionov imzasıyla yayınlanan makalede ilginç ifadelere yer verildi. Haluk Bayraktar'ı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan Selçuk Bayraktar'la karıştıran Rodionov, şu soruyu soruyor:

"Bayraktar Ukrayna'da: Kiev ve CIA, Erdoğan'ın damadı üzerinden istihbaratımızı tuzağa çekiyor. Türkler neden hemen hedef haline gelecek bir girişime para yatırır ki? Rusya, Ankara ile ilişkileri bozmamak  için otomatik olarak meşrû hedef haline gelen bu tesisi bombalamayacak mı?"

Aleksandr Perendzhiev

İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in sırası mı! İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in... Haberi Görüntüle

PERENDZHIEV: KANDIRMACA OLABİLİR

Baykar'ın 100 milyon doları aşan yatırım yapacağı Ukrayna tesisinin Rusya için bombalanacak hedeflerden biri olacağını ileri süren makalede, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması ve Ukrayna'ya askerî desteğe devam etmesi hatırlatılıyor. 

Rodionov, "Ukrayna'daki Baykar fabrikasının bombalanması, Türkiye'nin düşmanca adımlarından sonra yapmaya değer olacaktır. Çünkü bu, Rusya-Türkiye ilişkileri meselesinden çok, ulusal güvenlik meselesidir" diyor. 

Haberde Rus Ekonomi Üniversitesi doçenti, siyaset bilimci Aleksandr Perendzhiev'in görüşlerine de yer verildi. Haluk Bayraktar'ın bir süredir Ukrayna'daki tesis hakkında açıklamalar yaptığını hatırlatan Perendzhiev, bunun bir kandırmaca olabileceğini savunuyor. 

Haluk Bayraktar bir kez daha Rus basınında

Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi yaptılar Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi... Haberi Görüntüle

AJANLAR KİEV'DE O TESİSİ ARIYOR

"SİHA üretimi için Kiev yakınlarında bir tesisin inşaatına ilişkin açıklamalar, dezenformasyon veya daha doğrusu bilgi oyunu içeriyor olabilir. Bayraktar, başkent yakınlarında bir işletme kurduğunu herkese açık bir şekilde anlatıyor. Keşif ekiplerimiz bu tesisi bulmaya çalışıyor ancak başarılı olamıyor" diyen Aleksandr Perendzhiev, Rus istihbaratının her yerde Baykar tesisini aramakta olduğunu ifşa etti. 

Perendzhiev şunu da belirtiyor: 

"Rusya Genelkurmay Başkanlığı birbiri ardına gruplar göndermek veya başkent Kiev'deki ajanlarını kullanmak zorunda kalıyor. Bu nedenle CIA, SBU (Ukrayna istihbaratı) ile birlikte istihbarat görevlilerimizi ve ajanlarımızı kimliklerini tespit etmek için yoğun eylemde bulunmaya zorluyor. Yani apaçık bir tuzak hazırlanıyor olabilir."

Bayraktar TB3

Atina basını şok bilgiyi açıkladı: Ege'ye 7 adet elektronik harp istasyonu kurduk Atina basını şok bilgiyi açıkladı: Ege'ye 7 adet elektronik harp... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN BATI İLE FARKI NE?

İşte SvPressa sorularına Perendzhiev'in verdiği cevaplar:

-İnşaat aşamasında bir tesisin yerini tespit etmek teknik olarak ne kadar gerçekçi? Sizce nerede inşa edilecek?

İnşaatı devam eden tesis iddiaları altında, Ukrayna topraklarında Türkiye'nin çıkarlarına uygun başka altyapıların oluşturulmasına yönelik faaliyet yürütülüyor olabilir. Ve doğası gereği bu yapı askerî olmak zorunda değil. Bu nedenle şantiye alanı hakkında tahminde bulunmayacağız. Bu zaten faydasız. 

-Aslında Türkiye'nin Ukrayna'ya yardım etmekte olduğu bir sır değil. Peki niye onlarla çalışmaya devam ediyoruz? Batılı ülkelerden daha mı iyiler? 

Olumlu yönleri var. Mesela Türkiye, NATO gemilerinin Karadeniz'e girmesine izin vermiyor. En azından girişlerini kısıtlıyor. Karşılıklı ticarette önemli bir ciroya da sahibiz. ABD ve Fransa'nın istikrarsızlaştırmaya çalıştığı Güney Kafkasya'da Türkiye ile Rusya işbirliği yapıyor. Bunlar ana noktalar ama elbette daha fazlası var. 

Baykar yönetimi Ukrayna'da İHA tesisi yanında bir araştırma merkezi ve ileri üretim merkezi kurmayı planladığını 2022 yazında duyurmuştu. Yani bu adımların İsveç'in NATO üyeliği ya da Ankara'nın son dönemde politika değişikliğiyle ilgisi yok. 

Türk tarafı SİHA'ların gerçek savaşta tecrübe edildiğini sık sık vurguluyor. 2020 yılındaki İkinci Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan tarafından aktif olarak kullanılan Türk ürünlerine uluslararası ilgi gözle görülür biçimde arttı. Genel olarak, çatışmanın (Rusya-Ukrayna) bir tarafıyla diğerine silah tedariği konusunda ekonomik işbirliği yapılması, hatta iki rakip oyuncuya silah tedariği dünya pratiğinde alışılmadık bir durum değildir. 

Baykar fabrikasında TB2 üretimi

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den... Haberi Görüntüle

KİEV SİGORTA GARANTİSİ VERMİŞ OLABİLİR

-Türkiye'nin Ukrayna'yı desteklemesi bu kadar kârlı mı? Rusya'nın kazanmasına izin vermemek kişisel çıkar mı, yoksa Batı'yla dayanışma mı?

Ukrayna etrafındaki çatışma ortamında Batılı oyuncuların Karadeniz bölgesine ilgisinin artması ve Ankara'nın NATO'daki rolünün güçlenmesi Türkiye'ye gerçekten fayda sağlıyor. Genel olarak Ankara'nın stratejisi 'dengeyi korumak', hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkiler geliştirmek. Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, bir süre önce Türkiye-Ukrayna arasındnaki karşılıklı ticaret hacminin 2023 yılında 7,6 milyar dolardan 8,5 milyar dolara çıkabileceğini belirtmişti. Kiev'in önemli ölçüde zayıflaması Ankara'nın çıkarlarına pek hizmet etmeyecektir. 

-Bayraktar daha önce fabrika için 100 milyon dolarlık yatırım sözü vermişti. Risk almaktan korkmuyorlar mı? Yoksa belli garantiler mi aldılar?

Belki Kiev, gerçekten de Türk şirketine 'risk sigortası' kapsamında bazı garantiler sağlamıştır. Genel olarak Batılı oyuncular savunma sanayiinin Ukrayna topraklarında oluşturulmasından giderek daha çok bahsediyor. 

-Peki ya biz? Bombalamayacak mıyız o tesisi?

Bu tesise yönelik bu türden saldırı olasılığı savaş bölgesindeki durumdan Rusya-Türkiye ilişkilerine kadar pek çok faktörü etkileyebilir. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading