Yandex Metrica

ROKETSAN'dan dünyayı sallayan bir füze daha: AKINCI'ya ikinci balistik mühimmat geldi!

Karadan karaya süpersonik topçu füzesi TRLG-230'u SİHA'ya uyarlayıp dünyada bir ilki gerçekleştiren ROKETSAN, balistik meydan okumalarına bir yenisini daha ekledi. TRLG-230'un daha kısa menzilli olanı TRLG-122, Karadeniz'de AKINCI'dan ateşlenerek 55 kilometredeki hedefi vurdu.

Savunma

03.04.2024, 11:40

Türk savunma sanayii dünyada ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor. Karadan karaya topçu füzesi TRLG-230'un silahlı insansız hava aracına uyarlayıp bir ilki gerçekleştiren ROKETSAN, envanterdeki bir başka topçu füzesini daha SİHA'ya uyarladı. 

Hassas vuruş yeteneğine sahip lazer güdümlü TRLG-122, Baykar yapımı taarruzî insansız hava aracı AKINCI'dan ateşlendi. Sinop'ta yapılan testin görüntülerini Baykar şirketi paylaştı. 

ROKETSAN, TRLG-230'un ardından TRLG-122'yi de SİHA'ya entegre ederek Mini Akıllı Mühimmat (MAM) ailesinden sonra süpersonik balistik füzeleri de çeşitlendireceğini ilan etmiş oldu. 

20 adet F-35 için süreç resmen başladı: 3,7 milyar dolarlık son imzayı attılar 20 adet F-35 için süreç resmen başladı: 3,7 milyar dolarlık... Haberi Görüntüle

TRLG/İHA-122'NİN MENZİLİ KAÇ KM?

Karadeniz'de gerçekleşen atış testinde İHA-122 süpersonik füzesi, 55 kilometre mesafedeki hedefini başarılı biçimde vurdu. AKINCI'nın yaklaşık 18 bin 500 feet ve 24 bin 300 feet irtifalarda serbest bıraktığı 2 adet füzenin özellikle deniz hedeflerine yönelik 'önlenemez saldırılar' için kullanılması planlanıyor. 

Normalde karadan karaya topçu füzesi olan TRLG-122, katı yakıtla çalışarak 13 ilâ 30 kilometre arası menzilde etkili oluyor. Toplamda 76 kilogramlık füzede harp başlığının ağırlığı 13,5 kilogram. Çarpma ve yaklaşmalı tapa tiplerini kullanan TRLG-122 hem ANS (Ataletsel Navigasyon Sistemi) hem de LAB (Lazer Arayıcı Başlık) kullanıyor. 

Tahrip edici ve çelik bilyeli harp başlıklarına sahip olabilen bu füzenin menzili, SİHA'da yüksek irtifadan ateşlendiğinde 30 kilometreden 55 kilometreye çıktı. 

Türk savaş gemileri Basra Körfezi'ne doğru seyre çıktı: Donanma her yerde Türk savaş gemileri Basra Körfezi'ne doğru seyre çıktı: Donanma her... Haberi Görüntüle

O FÜZELERİ ÖNLEMEK ÇOK ZOR 

Bir savaş durumunda düşman unsurlara ait topçu ve hava savunma sistemleriyle radar mevzileri, toplanma bölgeleri, lojistik tesisler, komuta-kontrol sistemleri ve deniz hedeflerinin bu füzelerle hassas biçimde vurulması mümkün görünüyor. 

TRLG-122 ve TRLG-230 tipinde süpersonik füzeler, balistik özelliğinden ötürü hava savunma sistemleri tarafından vurulması en zor olan mühimmatların başında geliyor. 

Geçtiğimiz yıl test atışı yine AKINCI'dan yapılan TRLG-230/İHA-230 füzesi 140 kilometre uzaktaki hedefi nokta hassasiyetle imha etmişti. Bu füzenin menzilinin 150 kilometrenin üzerinde olduğu sanılıyor. 

Özellikleri itibariyle düşman açısından kabus niteliğinde olan bu tip bir füzeyi önlemek için 'balistik koruma' kabiliyetli bir hava savunma sistemine sahip olmak gerekiyor. Ancak böyle bir hava savunma sisteminin TRG-230'u vurması hayli maliyetli olacak. 

Balistik önleme kabiliyetli Amerikan Patriot ve Rus S-300 ile S-400 gibi sistemler TRG-230 mühimmatını imha etmek için füze ateşliyor. Her biri milyon doların üzerinde maliyete sahip bu pahalı füzelerin TRG-230 gibi çok daha ucuz balistik füzeler karşısında 'savaşın sürdürülebilirliği' açısından şansı bulunmuyor. 

İHA-230 balistik füzesi, AKINCI'yı kullanan ülkelerden birine eylül ayında ihraç edilmişti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading