Yandex Metrica

Malezya basınından çarpıcı iddia: KAAN ortaklığı için anlaşma imzalanabilir

Malezya basınından çarpıcı iddia: KAAN ortaklığı için anlaşma imzalanabilir

Savunma sektörü Malezyalı bakan Muhammed Halid Nordin'in 5 günlük Türkiye ziyaretine kilitlendi. TUSAŞ'ta milli platformları büyük bir heyecanla takip eden Nordin, devletten devlete (G2G) bazı önemli anlaşmalara imza atabilir. MİLGEM tipi 8 adet savaş gemisi ve Milli Muharip Uçak KAAN bunlar arasında bulunuyor. 

Savunma

10.06.2024, 08:31

Malezya Savunma Bakanı Muhammed Halid Nordin, Türkiye ile Malezya arasındaki savunma sanayii işbirliğine yeni halkalar eklemek üzere Ankara'ya geldi. 5 gün sürecek temaslarının ilk gününde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'ni (TUSAŞ) ziyaret eden Nordin, yerli ve millî hava platformlarını inceledi, gösteri uçuşlarının tadını çıkardı. 

ATAK helikopter, HÜRKUŞ eğitim uçağı, ANKA SİHA ve insansız hayalet uçak ANKA-3'ü inceleyen Nordin, Milli Muharip Uçak KAAN'ın kokpitine oturdu.

Jet eğitim uçağı HÜRJET'i de derinlemesine inceleyen Malezyalı bakan, milli helikopter GÖKBEY'in gösteri uçuşunu ilgiyle takip etti. 

Nordin ve beraberindeki heyet, HÜRKUŞ ile HÜRJET'in nefes kesen gösterisiyle de büyük heyecan yaşadı.

Kuala Lumpur yönetiminin 100 milyon dolar karşılığında sipariş verdiği elektronik harp görev yüklü 3 adet özel yapım ANKA SİHA'nın imalatı TUSAŞ'ta devam ederken, millî GÖKBEY helikopterinin Malezya'da üretilmesi için de çalışmalar sürüyor. 

Savunma sanayii konusunda Ankara ile derin bir ilişkiye sahip Malezya, LMS Batch-2 (Littoral Mission Ship-Kıyı Görev Gemisi) ihalesi kapsamında donanmaya katacağı 8 adet savaş gemisi için Türk MİLGEM korvetinin seçildiğini açıklamıştı.

Korvet tedarikine ilişkin nihai anlaşmanın Nordin'in ziyareti sırasında imzalanması bekleniyor. 

İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in sırası mı! İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in... Haberi Görüntüle

MALEZYA BASINI: KAAN İHTİMAL DAHİLİNDE

Malezyalı bakanın ziyareti 'devletten devlete' (G2G) bazı anlaşmalara da sahne olabilir. Malezya basınında yayınlanan haberler buna ilişkin ipuçları veriyor. 

Kuala Lumpur merkezli Defence Security Asia, Türkiye'de savunma sanayii şirketleriyle ayrı ayrı temaslarda bulunacak ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'le de bir araya gelecek Nordin'in KAAN uçağı konusunda adım atabileceğini yazdı. 

"İmzalanacak anlaşmaların Malezya'yı Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN'a ortak yapma ihtimali var" ifadesi kullanılan haberde, TUSAŞ'ın ATAK ve GÖKBEY helikopterlerini geliştirdiğine de dikkat çekildi. 

Malezyalı bakanın TUSAŞ'ı ziyareti sırasında bazı anlaşmalara imza atıldı.

STM ile görüşmesinde korvet tedarikinin detaylarını ele alması beklenen Muhammed Halid Nordin, temasları kapsamında Kaptanoğlu Grubu'na ait DESAN Tersanesi'ni de ziyaret edecek. 

Makina Kimya Endüstrisi Kurumu, Nordin'in adreslerinden biri olacak. Malezya basını, daha önce MKE'nin 155 mm'lik mühimmat kullanan YAVUZ obüsünü Malezya ordusuna tedarik ettiğini hatırlatıyor. MKE'nin aynı zamanda 105 mm'lik BORAN topunu da ihraç etme amacında olduğu kaydediliyor. 

Malezya Savunma Bakanı Muhammed Halid Nordin

İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in sırası mı! İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE PROGRAMINI BÖYLE PAYLAŞTI 

Malezya Savunma Bakanı Nordin, Türkiye programını sosyal medya hesabında şöyle duyurdu: 

"Elhamdulillah, Türkiye'ye 5 günlük resmi bir çalışma ziyaretine başlamak için Ankara'ya geldim.

Malezya ve Türkiye gerçekten de savunma bağlamında da iyi diplomatik ilişkilere öncülük ettiler. Bu fırsatı mutlaka iki ülke arasındaki savunma işbirliğini güçlendirmek için elimden gelen en iyi şekilde kullanacağım.

Bu ziyaret çerçevesinde ilk kez Malezya-Türkiye Yüksek Düzeyli Savunma İşbirliği Komitesi (HLC) Toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantıda Malezya Savunma Bakanlığı ve Türk Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) heyetler bulunacak. Ayrıca Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'le de görüşmem planlandı.

Savunma ürünleri tedarikine ilişkin Hükümetten Hükümete (G2G) Mutabakat Zaptı (MoU) ile Malezyalı ve Türk savunma sanayii oyuncularını kapsayan işbirliği anlaşmaları da imzalanacak.

Ayrıca, Türkiye hükümetinin Türkiye'nin savunma sanayiini ve askeri teknoloji tedarikini yönetmek üzere kurduğu bir kurum olan Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSB) ile de bir toplantı yapmam planlandı. Benzer toplantı STM şirketiyle de gerçekleştirilecek.

Buradayken DESAN Tersanesi ile görüşmelerin yanı sıra Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Aselsan ve Makina Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE) gibi Türk savunma firmalarına endüstriyel ziyaretlerde bulunacağım."

DSA-2024 Fuarı'nda Malezya Deniz Kuvvetleri standında MİLGEM korvet maketi sergilenmişti.

Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar yakında boş kalabilir Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar... Haberi Görüntüle

HALUK GÖRGÜN AÇIKÇA DAVET ETMİŞTİ

Kuala Lumpur'daki DSA-2024 Fuarı sırasında Malezya devletine ait haber ajansına demeç veren Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, muhataplarını KAAN programına ortak olmaya çağırmıştı. 

Türkiye ile Malezya'nın güçlerini birleştirerek millî teknolojik kapasitelerini hızla artırabileklerini ifade eden Görgün, "Her iki ülkenin yararına olan savunma projelerinde işbirliği yapmaya hazırız. Malezya'nın havacılık ihtiyacını karşılayabilecek 5. nesil savaş uçağı KAAN için ortaklığa hazırız. Buna yeni nesil temel eğitim uçağı HÜRKUŞ ve jet eğitim uçağı HÜRJET de dahildir" demişti.

Habere Tepki Ver

14

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading