Yandex Metrica

Kardeş ülkenin ROKETSAN'dan füze talebini Hintliler duyurdu: Ortak üretim masada

KARAOK, OMTAS ve UMTAS gibi anti-tank füzelerini geliştiren ROKETSAN, bu sistemleri kardeş ülke Pakistan'a ihraç etmeye hazırlanıyor. Hindistan medyasına göre Türkiye, bu füzelerin üretimini Pakistan'da ortaklaşa gerçekleştirecek.

Savunma

23.01.2024, 21:47

Türkiye ile Pakistan arasındaki savunma işbirliği başlıkları arasına yakında güdümlü anti-tank füzeleri de eklenebilir. Kardeş ülkenin ROKETSAN'dan füze talebini, rakip Hindistan'da yayınlanan internet gazetesi The Print duyurdu. 

Habere göre İslamabad yönetimi Türkiye'den bir dizi güdümlü anti-tank füzesi (ATGM) almaya hazırlanıyor. ROKETSAN'ın bu alandaki başarılarına dikkat çeken Print, menzili itibariyle yakın mesafeden uzağa doğru listelenen KARAOK, OMTAS ve UMTAS'a işaret etti. 

Haberde Pakistan'ın bu tip güdümlü füzeleri ortak üretme konusunda da kolları sıvadığı aktarılıyor. MİLGEM korvetleri, Bayraktar TB2 SİHA, AKINCI TİHA başta olmak üzere Türkiye'den çok sayıda platform satın alan kardeş Pakistan'ın Milli Muharip Uçak KAAN'ın da ortağı olabileceğine vurgu yapan haberde şu ifadeler yer buldu:

Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den ateşlenecek Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den... Haberi Görüntüle

ROKETSAN KATALOĞUNDA TANKSAVAR ÇOK

Savunma ve güvenlik teşkilatındaki kaynaklara göre İslamabad, Türk ROKETSAN'la ortak anti-tank füzesi üretmeyi planlıyor. 

Düşmanın tank ve zırhlı araçlarını yok etmek için tasarlanan güdümlü tanksavar silahları, orta veya uzun menzilli olabilir. 

ROKETSAN, kızıl ötesi arayıcıya sahip kısa menzilli, ateşle ve unut tanksavar güdümlü füzesi olan, piyade tarafından taşınabilir KARAOK dahil olmak üzere bir dizi tanksavar silah sistemi sunuyor. 

Kataloktaki diğer ATGM'ler arasında orta menzilli bir tanksavar silah sistemi olan OMTAS ile öncelikle saldırı helikopterleriyle entegrasyon için geliştirilmiş uzun menzilli tanksavar füzesi UMTAS yer alıyor.

VENOM LR topunda hedef yıllık 100 milyon dolar! Türk şirketi teslimata başlıyor VENOM LR topunda hedef yıllık 100 milyon dolar! Türk şirketi... Haberi Görüntüle

PAKİSTAN KAAN'IN DA ORTAĞI OLACAK

Pakistan'ın Türkiye ile uzun süredir devam eden savunma bağları olmasına rağmen, iki ülke son yıllarda savaş jetleri ve füzelerin ortak üretimi yoluyla daha yakın askeri işbirliği geliştirdi.

Bu yılın ağustos ayındaki haberler, Pakistan'ın Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TAI) TF-X olarak da bilinen 5. nesil KAAN savaş uçağının geliştirilmesi programına katılmaya hazır olduğunu imâ ediyordu. 

İki hükümetin programı resmileştirmeye karar vermesinden önce bile yaklaşık 200 Pakistanlı yetkili ve mühendisin savaş uçağı programının geliştirilmesine dahil olduğu biliniyor. Hayalet uçak ilk taksi testini bu yılın başlarında yaptı ve muhtemelen 27 bin kiloluk kalkış ağırlığına ve Mach-2'lik bir azami hıza sahip.

Kaynaklar, Pakistan ve Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı olacak KAAN'ın ilk uçuşunu bu ay gerçekleştireceğini söylüyor. 

Öyle bir kara robotu ki her kılığa girebiliyor: Elektronik harp, kablolu dron, lazer güdümlü füze... Öyle bir kara robotu ki her kılığa girebiliyor: Elektronik harp,... Haberi Görüntüle

MİLGEM, DENİZALTI, KEMANKEŞ...

Geçen yılın kasım ayında, dönemin Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, korvet savaş gemisi PNS Hayber'in açılışını ortaklaşa gerçekleştirdi. Bu, stratejik işbirliği programı kapsamında Türkiye tarafından Pakistan Donanması için inşa edilen 4 korvet gemisinden üçüncüsüydü.

2018 yılında, Türk devletine ait savunma yüklenicisi Savunma Teknolojileri ve Mühendislik (STM), Pakistan donanmasının Agosta 90B sınıfı üç dizel-elektrikli saldırı denizaltısından birinin yarı ömür modernizasyonu için sözleşme imzalamıştı.

Pakistan aynı zamanda Türk savunma üreticisi Baykar'ın yapay zeka destekli otopilot sistemiyle donatılmış KEMANKEŞ seyir füzesinin de ilk alıcıları arasında yer alıyor.

Altıncı nesil savaş uçağı maketi ilk kez sergilendi: Delta kanat tasarıma dönüş Altıncı nesil savaş uçağı maketi ilk kez sergilendi: Delta kanat... Haberi Görüntüle

TB2, AKINCI VE ANKA FABRİKASI...

İslamabad'ın envanterinde Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI bulunuyor. 2021 yılında Pakistan Ulusal Mühendislik ve Bilim Komisyonu (NESCOM) ile TAI, ANKA SİHA'ların Pakistan'da üretilmesine yönelik bir anlaşma imzalamıştı.

Son birkaç yıldır Pakistan'ın batı ile gergin ilişkileri nedeniyle silah sistemlerinin bakım ve modernizasyonu konusunda Türkiye'ye bağımlılığı arttı.

TUSAŞ/TAI'nin, 2009 yılında imzalanan bir sözleşme kapsamında Pakistan Hava Kuvvetleri (PAF) ile hizmet veren 41 kadar F-16 uçağını modernize ettiği bildiriliyor. Amerikalı Lockheed Martin şirketi bu uçakları Pakistan'a en son 2014 yılında teslim etmişti. Yapısal modernizasyon kapsamında TAI'nin ayrıca PAF'ın F-16 pilotlarına eğitim verdiği de belirtiliyor.

Ayrıca Pakistan ordusunun, İtalyan savunma üreticisi Elettronica ile AGILE projesi kapsamında Elektronik İstihbarat (ELINT) sistemi alımına ilişkin sözleşme imzaladığı öğrenildi. Bu sisteme yönelik Entegre Saha Kabulü ve Testi (ISAT) muhtemelen Pakistan'da gerçekleştirilecektir. ELINT sistemleri elektronik sensörleri kullanarak radar iletimleri gibi bilgileri toplar ve analiz eder.

ROKETSAN geçtiğimiz günlerde yayınladığı L-UMTAS GM görüntüsüyle anti-tank füzelerinde çok uzun mesafeleri hedeflediğini kanıtladı. L-UMTAS GM füzesi 16 kilometre mesafedeki hedefi 12'den vuruyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading