Yandex Metrica

KAAN'a Türk motoru da geliyor! Temel Kotil tarih verdi

Milli savaş uçağı KAAN’ın uçuşunun ardından ilk kez konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ''2028 itibariyle KAAN'ı Hava Kuvvetleri'ne teslim etmeyi ve yerli motorla ayda 2 adet üretebilmeyi hedefliyoruz. Yerli Türk motoru da geliyor. TEI, Ukrayna’daki firmalarla çalışıyoruz. Milli motorun, uçağın teslim sürecine yetişmesini, umuyoruz.'' dedi.

Savunma

12.05.2024, 18:31

Milli muharip uçak KAAN, ilk uçuşunu yaptı. Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.

KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı'nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı. KAAN'ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. Milli muharip uçak KAAN ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak. KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren ve 2028 sonunda envantere alınması beklenen KAAN hakkında konuştu.

TRT Haber'e konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar yakında boş kalabilir Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar... Haberi Görüntüle

''5. NESİL UÇAK YAPAN İLK 4 ÜLKEYİZ''

Uçak 5. Nesil olunca bugün var olan bütün uçaklarla savaşabiliyor anlamına geliyor. İlk uçuş çok önemliydi. 25 ton bir cihaz. İçinde yok yok aslında. Bilgisayarı, hidrolik sistemi, güç dağıtım sistemi..  İniş takımları yerli , jenaratörü yerli, kanopisi yerli bir matoru ve fırlatma koltuğu dışında tümüyle yerli bir uçak. Türklerin şimdiye dek yaptığı en komplesk mühendislik cihazı bu. Zorun zorunu yaptık. Teknolojiyi seçerken F-22 ve F-35'ten daha üst teknolojiyi seçtik. 5. Nesil uçak yapan ilk 4 ülkeyiz.

Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den ateşlenecek Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den... Haberi Görüntüle

''2028'DE TESLİM ETMEYİ PLANLIYORUZ''

17 bin TUSAŞ çalışanı çok büyük emek verdiler. Ben yıllardan beri bu işin içinde olan biriyim. Büyük başarılar kalpten çıkar beyinden çıkmaz. Bu kalpten çıktı. Hedef çağı 2028'de 20 uçağı Hava Kuvvetleri'ne teslim etmeyi planlıyoruz. Bu Türkiye'nin başarısı. Çok büyük projelerinin en büyük düşmanı "acaba" sorusu. Büyük projlerde "acaba" kelimesini yasaklamak lazım. İstiyorsak yaparız, Allah nasip eder, etti. 

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den... Haberi Görüntüle

KAAN'A TÜRK MOTORU DA GELİYOR

Türkiye bu genç kadrosuyla Almanya'yı da , Fransa'yı da , İngiltereyi'de geride bırakır. 2028 itibariyle KAAN'ı Hava Kuvvetleri'ne teslim etmeyi ve yerli motorla ayda 2 adet üretebilmeyi hedefliyoruz. Yerli Türk motoru da geliyor. TEI, Ukrayna’daki firmalarla çalışıyoruz. Milli motorun, uçağın teslim sürecine yetişmesini, umuyoruz. Milli motorun, uçağın teslim sürecine yetişmeyi planlıyoruz.

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor? F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi... Haberi Görüntüle

''DOST VE KARDEŞ ÜLKERİN İLGİSİ VAR''

Dünyada bu kadar kısa sürede yapılan en başarılı proje. Eurofıghter, F-16, Rafael uçakları KAAN'dan daha alt teknoloji. Dost ve Kardeş ülkelerin KAAN'a ilgisi var. KAAN'ın 6. Nesle dönüştürülmesi için de çalışma yapılıyor. ANKA-3'ü de bu sene içinde teslim etmeyi planlıyoruz. ANKA-3 durmadan uçuyor. Gök Vatan'a bir füze girdiğinde bir Roketsan'ın füzeleriyle karşılaşacağız. Bir de KAAN'la karşılaşacağız. 5. nesil olduğu için çok uzaktan angaje oluyor.

 

 

Habere Tepki Ver

9

0

0

0

0

0

0

0

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading