Yandex Metrica

KAAN için Rolls Royce motoru Yunanlıları öfkelendirdi: İptale kılıf aradılar

Londra'da Rishi Sunak'ın Kiryakos Miçotakis'le görüşmeyerek Yunanlıları alenen aşağılaması Atina'da deprem etkisi yarattı. Ancak Yunan basını okları doğrudan İngilizlere yöneltmek yerine Ankara'yı suçlamayı seçti. Pek çok haber sitesi, Kale Grubu'nun Milli Muharip Uçak KAAN'a Rolls Royce ortaklığıyla motor üretmesi için Türkiye ile İngiltere arasında anlaşma yapıldığını yazıp Londra'nın Atina'ya uzak durmasını buna bağlıyor.

Savunma

21.05.2024, 23:29

Yunan halkı, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Londra yönetimi tarafından 'aşağılanmasına' kılıf bulmaya çalışıyor. Miçotakis dün Londra'da İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüşme hazırlığı yaparken randevunun birdenbire iptal edilmesiyle neye uğradığını şaşırdı. 

Küreselci Financial Times, Yunan Başbakanı'nı alenen ortada bırakmış olmanın İngiliz hükümetini küçür düşürdüğünü iddia ederek Sunak'ı eleştiren bir haber yayınlarken Atina basını okları Londra yerine Ankara'ya çevirdi.

Pek çok Yunan gazetesi, adeta ağır birliği etmişçesine aşağılanmanın temel sorumlusunun Türkiye olduğunu ileri sürerek, Milli Muharip Uçak KAAN'ın motoru için Ankara-Londra arasında mutabakat sağlandığını iddia ediyor. 

Bu iddialara dayanak olarak ise İngiltere Savunma Bakanı Grand Sapps'in 23 Kasım'da Ankara'yı ziyareti esnasında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile imzaladığı anlaşmalar gösteriliyor. İki bakan, askeri havacılık teknolojisinde işbirliğine dair niyet beyanı imzalamıştı. 

Grand Sapps ve Yaşar Güler

Bu tablo, Milli Muharip Uçak KAAN'a güç verecek 5. nesil motorun üretimi konusunda yıllardır Rolls Royce ile birlikte ortak üretim yapmak isteyen Kale Grubu'nun teknoloji paylaşımı konusunda 'onay aldığı' biçiminde yorumlandı. Motor üretme hedefiyle kurulan TAEC şirketinin yüzde 51'i Kale Grubu'na, yüzde 49'u ise Rolls Royce'a ait görünüyor.

5. nesil uçak motorunun ortak üretimine dair teknoloji paylaşımı konusunda İngilizlerle yürütülen müzakerelerde sorunlar yaşandığı ifade ediliyordu. Bu nedenle sözkonusu projede yıllardır bir sonuç alınamadı. 

Eylül ayı sonunda Türkiye'yi ziyaret eden Edinburgh Dükü Prens Edward'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabulü sırasında KAAN'a uçak üretimi konusunun da ele alındığı iddia edilmişti. Sözkonusu ziyaretin ardından kasım ayında Yaşar Güler ile Grand Sapps arasında savunma işbirliği anlaşması imzalanmış olması dikkat çekici bulunuyor. 

Rolls Royce motorunun Türkiye'de yerli olarak üretilmesi konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Milli Muharip Uçak KAAN için aynı zamanda TRMotor şirketi TUSAŞ/TEI işbirliğiyle millî motor geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. 

Türkiye'yi 'önemli müttefik ve stratejik ortak' olarak gören İngiltere, aynı zamanda 40 adet Eurofighter alım talebinde Ankara'yı İspanya ile birlikte destekliyor. 

Katı ya da sıvı patlayıcıyı tespit eden süper tarama cihazı Türkiye'yi bir konuda daha bağımsızlaştırdı Katı ya da sıvı patlayıcıyı tespit eden süper tarama cihazı... Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN'DA KONU YİNE TÜRKİYE

Yunanistan merkezli yayın yapan 'Flight' adlı haber sitesi, Kale Grubu ile Rolls Royce ortaklığıyla kurulmuş TAEC şirketine dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıyor:

"Bugün savunma sanayii teknolojisinde İngiliz-Türk işbirliği hem kapsamlı hale geldi hem de yeniden alevlenmiş durumda. İngiliz savaş uçakları ve gemileri sık sık Türk tatbikatlarında boy gösteriyor. İlişkiler yeni anlaşmaya birlikte genişleyebilir; Eurofighter uçakları masada. Aynı zamanda Türkler İngiliz donanmasındaki T23 fırkateynlerine de talip olmuştu. Ancak bu sadece 'müzakere' safhasında kaldı. Çünkü Türkiye'nin hem devlet hem de özel tersaneleri yerli tasarım savaş gemileri üretmek için harıl harıl çalışıyor. Bu nedenle ikinci el ve tamamen farklı teknolojiler edinmenin hiçbir mantığı yok." 

Türkiye bir yandan Avrupalı ortaklarından güçlü görüş ayrılıklarıyla uzaklaşıp saldırgan bir ruh haline bürünürken aynı zamanda sadece savunma amaçlı değil, kapsamlı siyasi, ekonomik, turistik konularda özel ittifaklar arıyor. Türk-İngiliz işbirliği, hem savunma hem de siyasi bir ittifak seviyesine gelmiş Yunan-Fransız ortaklığının telafisi olarak görülebilir."

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor? F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi... Haberi Görüntüle

EUROFIGHTER TALEBİ TESADÜF DEĞİL

Yunan haber sitelerinden ProNews ise Türkiye ile İngiltere'nin Rolls Royce motorunun ortak üretimi konusunda anlaştığından neredeyse emin bir eda ile kaleme alınan haberde sert bir hükümet eleştirisi de yapıyor:

"Rishi Sunak, Miçotakis'le görüşmeyi iptal etti. Kimseye faydamız olmadığı için her düzeyde 'kelepçelendik' ve artık Yunanistan'ın borcunun anahtarını elinde bulunduran Almanya'nın bir 'kolonisi' olarak görülüyoruz. Bu acı bir gerçektir.

Londra Yunanistan'ı ciddiye bile almıyor. Artık İngiltere, İspanya ile birlikte Türkiye'nin Avrupa'daki 1 numaralı ortağıdır ve Yunanistan, İngilizlerin çıkarına hizmet ettiği kadar vardır."

"Ankara'nın Eurofighter uçaklarını istemesi tesadüf değil. Fakat İngilizlerin Türklerle asıl büyük anlaşması, yeni Türk savaş uçağına güç verecek Rolls Royce motorlarıdır. Rolls Royce anlaşmasının anlamı İngilizler için kesinlikle Eurofighter'dan çok daha büyüktür."

Türk savaş gemileri Basra Körfezi'ne doğru seyre çıktı: Donanma her yerde Türk savaş gemileri Basra Körfezi'ne doğru seyre çıktı: Donanma her... Haberi Görüntüle

'İNGİLİZLER KÜRESEL SATRANÇ TAHTASINA TÜRKİYE SAYESİNDE DÖNÜYOR'

Yunan haber sitesi Pentapostagma, Rolls Royce-Kale ortaklığındaki şirketin KAAN motoru üzerinde çalıştığını hatırlatarak Ankara-Londra hattında ilişkilerin hızla geliştiğine dikkat çekiyor. Bu durumun Kıbrıs meselesinde de yansımaları olacağını yazan Yunanlılar, şu ifadeleri kullanıyor:

"Türkiye, Batı'dan tuhaf bir diplomatik izolasyon içindeyken Suriye'ye, Libya'ya ve Dağlık Karabağ'a yayıldı. Aynı zamanda Rusya-İran ve Çin'e de çok yaklaşmış, aynı zamanda Afrika'da nüfuz alanını genişletmiş, Somali, Etiyopya, Uganda, Nijer, Kenya gibi ülkelerle askeri ve siyasi-ekonomik işbirlikleri kurmuştur.

Erdoğan'ın, Türkçülüğün merkezi ve Orta Asya ülkelerinin öncü gücü haline getirmeye çalıştığı ülkesi için büyük planları var. Aynı zamanda öncelikli olarak Katar, Pakistan, Azerbaycan, Ukrayna ile, ikincil olarak da Kosova, Arnavutluk ve Bosna-Hersek ile mükemmel ilişkilere sahiptir.

Son olarak Türk savunma sanayii, Rolls-Royce'un Türk KAAN savaş uçağının motorunun yapımına yaptığı katkının da gösterdiği gibi, İngiliz yardımını memnuniyetle karşılayacaktır.

Tüm bu tablodan, Türkiye'nin genel olarak bilgi, ileri teknoloji ve ileri savaş ürünleri elde etmek için İngiltere'ye ihtiyaç duyduğu ve İngiltere'nin ise Doğu Akdeniz'den başlayarak küresel jeopolitik satranç tahtasına geri dönebilmek için Türkiye'yi bir araç ülke olarak kullanabileceği sonucuna varılabilir."


 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading