Yandex Metrica

Japon Büyükelçi'nin KIZILELMA ve AKINCI fotoğrafı: Altıncı müşteri Tokyo mu?

Japon Büyükelçi'nin KIZILELMA ve AKINCI fotoğrafı: Altıncı müşteri Tokyo mu?

TB2 ve TB3'ü satın alma hazırlığında olduğu bilinen Japonya, Baykar tesislerindeki gelişmeleri yakından takip ediyor. Japon Büyükelçi Suzuki Kazuhiro'ya verilen AKINCI maketi yeni soruları da beraberinde getirdi.

Savunma

17.05.2024, 04:41

Çin uçaklarının ihlallerini erken tespit etmek üzere çok sayıda Bayraktar TB2 satın alma hazırlığı yaptığı iddia edilen Japonya'nın Baykar ilgisi sürüyor. Gemi pistinden kalkış yapma özellikli Bayraktar TB3'lerle de ilgilendiği bilinen ülkenin büyükelçisi, Baykar tesislerine ziyarette bulundu. 

Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, beraberindeki heyetle birlikte Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne giderek silahlı insansız hava araçlarına ilişkin son bilgileri aldı. 

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar tarafından ağırlanan Kazuhiro, insansız savaş uçağı KIZILELMA önünde fotoğraf çektirdi. Selçuk Bayraktar'ın Kazuhiro'ya hediye ettiği AKINCI maketi ise sosyal medyada pek çok yoruma neden oldu. 

AKINCI SİHA'nın satışı konusunda 6. ülke ile anlaşma imzalandığı birkaç gün önce açıklanmıştı. Pakistan, Azerbaycan, Katar ve Kırgızistan'a satıldığı bilinen AKINCI'nın son müşterilerinin hangi ülkeler olduğu merak konusu olurken, Japon Büyükelçi'ye Baykar temasları sırasında takdim edilen hediye "AKINCI'nın 6. müşterisi Japonya mı?" sorularına yol açtı.

5 Mart tarihli Nikkei Asia, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin (SDF) Japon hava sahasına yakın yabancı uçakları düşürmek için insanlı savaş uçakları yerine insansız hava araçları göndermeyi düşündüğünü yazdı. 

Maliyet açısından jetlerin savuşturulması için SİHA'ları görevlendirmenin 40 kat daha ucuz olduğunu kaydeden Japon gazetesi, güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde Tokyo yönetiminin çok sayıda Bayraktar TB2 yahut ABD yapımı MQ-9 Reaper satın alma konusunda karar aşamasında olduğunu kaydetti.

TB2 dışında Japonya'nın yakında testlerine başlanacak TB3'e ilgisi de biliniyor. TCG ANADOLU'ya benzeyen IZUMO sınıfı uçak gemilerine SİHA konuşlandırmak isteyen Japonya'nın TB3'le ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği belirtiliyor. 

Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz yıl mayıs ayında Amerikan The New Yorker dergisine verdiği demeçte 'bir Uzak Asya ülkesiyle sözleşme işlemlerinin tamamlandığını' söylemişti. 

"Savaşın Doğasını Değiştiren Türk SİHA'sı" başlıklı analizinde Stephen Witt, "Selçuk Bayraktar ile konuştuğumda Baykar, Doğu Asya'da bir satış görüşmesini tamamlamış, bir gemiden kalkış yapabilen TB3 SİHA'sını pazarlamıştı" şeklinde ifadeler kullanmıştı. 

Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9 bin kilometre sürate ulaştı Lazer silahına şimdi raytop ekleniyor: Hiper hızlı mermi saatte 9... Haberi Görüntüle

İngiltere'de GÖKBEY rüzgarı: İlk yurt dışı uçuş gösterisini yaptı İngiltere'de GÖKBEY rüzgarı: İlk yurt dışı uçuş gösterisini yaptı Haberi Görüntüle

2022 CİROSU 1,4 MİLYAR DOLAR 

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan elde etti. 2021'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022’de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı yüzde 99,3 olan Baykar, 1,18 milyar dolarlık ihracat yaptı. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firması olan Baykar’ın 2022 cirosu 1,4 milyar dolara ulaştı. Bayraktar TB2 SİHA için şu ana kadar 28 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 6 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading