Yandex Metrica

İnsansız deniz aracını roketatar yaptılar: Karaya füze yağmuru başlıyor

İnsansız deniz aracını roketatar yaptılar: Karaya füze yağmuru başlıyor

Ukrayna'nın Rus savaş gemilerini vurmakta kullandığı insansız deniz araçları şimdi Grad roketi fırlatan yüzücü platforma dönüştü. SeaBaby KİDA'ya monte edilen roketatar lançeri, Rus işgalindeki topraklara doğru denizden mühimmat ateşliyor. Sıradışı uygulama, modern savaşta yeni bir aşamayı temsil ediyor.

Savunma

23.05.2024, 21:15

Donanması bulunmayan Ukrayna, Karadeniz'de Rus savaş gemilerinin yüzde 35'ini yok etti. Ukraynalılar bunu yaparken seyir füzeleri dışında yoğunlukla kamikaze insansız deniz araçlarından (KİDA) faydalandı. 

Ukrayna topraklarında imâl edilmiş bir dizi insansız deniz aracına son dönemde Magura-V5 ve SeaBaby adı verilen mini tekneler eklendi. Starlink uyduları vasıtasıyla uzaktan kontrol edilen bu araçlar hem Rus savaş gemilerinin imhasında hem de Kırım Köprüsü'ne yönelik saldırılarda kullanıldı. 

Sıradışı bir uygulamayı geçtiğimiz aylarda devreye sokarak İDA/KİDA'lara hava savunma füzesi monte eden Kiev askerî endüstrisi, bununla Rus hava araçlarını denizden avlamaya başladı. 

30 kilometre menzildeki hava hedeflerini 20 kilometre irtifaya kadar vurabilen R-73 füzesi, Rusya'ya ait erken uyarı uçaklarıyla ağır bombardıman uçaklarının düşürülmesinde önemli rol oynadı. 

Ukraynalılar modern savaşın gereksinimi doğrultusunda şimdi bir adım daha atarak, insansız deniz araçlarını çok namlulu roketatara dönüştürdü. 

VENOM LR topunda hedef yıllık 100 milyon dolar! Türk şirketi teslimata başlıyor VENOM LR topunda hedef yıllık 100 milyon dolar! Türk şirketi... Haberi Görüntüle

DENİZE KIYISI OLAN HER YERİ VURABİLİR

Ukrayna medyasına yansıyan bilgiler ve Karadeniz'de kaydedilen bir görüntü, Kiev güçlerinin İDA/KİDA'ları bundan böyle kara bombardımanı görevinde kullanacağını gözler önüne serdi. 

Yaklaşık 1 ton patlayıcı taşıyabilen SeaBaby adlı KİDA, üzerine Grad roketi fırlatabilen lançerin konulmasıyla birlikte denizden karaya bombardıman yapabilen bir drona dönüştü.

Gelişme hakkında bilgi veren Ukrayna istihbarat yetkilisi, SeaBaby KİDA'sının Grad roketleriyle güncellendiğini duyurdu. 

Ukrayna medyasında SeaBaby insansız deniz aracının karada Grad ateşleme testine ilişkin fotoğraflar yayınladı.

Bu araçla ilk kara bombardımanının Mikolayiv yakınındaki Kinburn kıyı şeridinde gerçekleştiğini duyuran Ukrayna yetkilisi, "Bu teknolojik çözüm çok güçlü sonuçlar verecek. Yani düşmanı yeni sürprizler bekliyor. SeaBaby aracımız sadece bir deniz dronu değil, sürekli geliştirilmekte olan çok işlevli bir platformdur" dedi. 

İnsansız deniz aracından karaya roket fırlatılması, savaşın bundan sonraki aşamasında Rus kıyılarının çok daha fazla tehdit altında olacağını gösteriyor.

Standart bir Grad (BM-21) roketi ateşlendikten sonra 20 kilometre menzile ulaşabiliyor. Grad'ın menzili uzatılmış çeşitli versiyonları da bulunuyor. Bu roketlerin uçuş kapasitesi 40 kilometreye kadar artırılabiliyor. 

Grad roketi taşıyan bir SeaBaby'nin görüntülendiği kayıt, Karadeniz açıklarındaki insansız deniz aracının Rus işgalindeki bölgeyi bombaladığını gösteriyor. 

Rus helikopteri Karadeniz'de hava savunma füzesi ateşleyen bir Ukrayna deniz aracını vurmaya çalışırken görüntülenmişti.

Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi yaptılar Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi... Haberi Görüntüle

1 TON PATLAYICIYLA 1000 KİLOMETRE

Düşman gemilerini vurma görevinde de kullanılan SeaBaby KİDA'sı bir süre önce modernize edilerek 1 ton patlayıcı taşıyabilir hale gelmişti. 

Batılı insansız deniz araçlarından daha etkili bir ürün ortaya koyduklarını dile getiren Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Sözcüsü Artem Dekhtiarenko, "1 ton patlayıcıyla 1000 kilometre mesafeye operasyon yapabiliriz. SeaBaby KİDA'sı Karadeniz'in her yerindeki hedeflere ulaşabilir" demişti.

Grad roketi entegre edilmiş insansız deniz aracı SeaBaby'nin yeni görüntüleri 23 Mayıs 2024'te yayınlandı. Görüntüler bu roketlerin denizde Rus gemilerine yönelik kullanıldığını da gözler önüne serdi. 

Habere Tepki Ver

3

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading