Yandex Metrica

İngiliz basını Rusya'ya KORAL'ı hatırlattı: Türk SİHA'larının ardındaki gizli güç

İngiliz basını Rusya'ya KORAL'ı hatırlattı: Türk SİHA'larının ardındaki gizli güç

İngiltere merkezli analiz portalı 'RUSI', Türk askerlerine yönelik tacizlerini artıran Rusya'ya 'elektronik savaş sihirbazı' KORAL'ı hatırlattı: Bu sistem Rus teknolojisini küçük düşürmüştü.

Savunma

20.05.2024, 00:47

Suriye, Karabağ ve Libya'da Rus hava savunma sistemlerini 'perişan' eden Türk teknolojisi bu kez İngiltere merkezli analiz kurumu RUSI'nin gündeminde. RUSI internet sitesinde yayınlanan analizde, son haftalarda İdlib'deki Türk askerlerine yönelik tacizleri artıran Moskova'ya geçmiş savaşlar hatırlatıldı. Cephede doktrin değişimine yol açan Türk stratejisinin 'elektronik harp sistemi KORAL ile desteklenmiş SİHA operasyonlarına dayandığını' vurgulayan RUSI, 'sinyal sihirbazı' KORAL'ın SİHA'lara güç veren ana unsur olduğu kaydedildi. Londra'dan merkezli portalda >Ali Bakır imzasıyla yayınlanan analiz şu tespitlerle dikkat çekiyor: 

Cem Gürdeniz'den dünya savaşı yorumu: Trump'ın seçilmesi Biden ve NeoCon ekibinden çok daha iyidir Cem Gürdeniz'den dünya savaşı yorumu: Trump'ın seçilmesi Biden ve NeoCon... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE 1970'LERDE FARK ETTİ

"Modern savaşta askeri varlıkların komuta, kontrol ve koordinesi için radarlara, radyo sinyallerine ve uydulara artan bağımlılık, elektromanyetik spektrumda karmaşık elektronik yetenekler gerektiriyor. Bu tür yeteneklere sahip olmayan bir ülke, savaş alanındaki askeri varlıklarını tehlikeye atma ve bu nedenle daha başlamadan bir savaşı kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Şu anda, Rusya, ABD ve Çin dahil olmak üzere bir dizi ülke, elektronik harp sistemlerini (EHS) geliştiriyor. Türkiye bu alanın önemini 1970'lerde fark etti. Son 20 yılda hükümet ESS yeteneklerini geliştirmek için ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK gibi çeşitli ulusal savunma şirketlerine daha fazla fon ayırdı."

"ASELSAN, elektronik teknolojileri ve sistem entegrasyonu konusunda uzmanlaşmış Türkiye'nin lider savunma şirketi. 1975 yılında Türk ordusu tarafından haberleşme ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruldu. Dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında şimde 7 tane Türk firması bulunuyor. Son 10 yıldır Türkiye'nin yerli savunma sanayii hızla büyüyor ve Ankara'nın envanterine her zamankinden daha fazla kritik savunma sistemi ekleniyor. ASELSAN birkaç EHS platformu üretiyor. Ancak bunlardan biri olan KORAL, benzersiz bir konuma sahip. Bu sistem, Ankara'nın son yıllarda pek çok cephede varlık göstermesi için kritik bir rol oynadı. Türkiye'nin insansız hava muharebe araçları son birkaç yıldır manşetlere çıkıyor olsa da, başarılarının arkasındaki görünmez güç KORAL oldu."

"Sessiz rolü ve tanıtım eksikliği nedeniyle bu sisteme pek itibar edilmez; ancak bu sistemin SİHA'ların etkinliğini ve ölümcüllüğünü artırdığına şüphe yoktur. Türk insansız hava araçlarının benzersiz yeteneklerini küçümsemek değil, KORAL'ın değerini ve rolünü vurgulamak istiyoruz. KORAL, 150–200 km etkili menzile sahip, karada taşınabilen bir elektronik harp sistemi. Sistem gelişmiş seçenekler sunuyor ve düşman hava savunmasının bastırılmasını sağlıyor." 



"KORAL, Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından yaklaşık 20 yıl önce kabul edilen Kara Tabanlı Stand-off Jammer Sistemi projesinin bir parçasıydı. Artan tehditlere bir yanıt olarak ve Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için üretildi. Sistem 2009 yılında ihale edildi ve 7 yıl içinde KORAL EHS, TSK envanterine girdi. EHS bir boşluğu doldurarak TSK'ya yeni fırsatlar sundu. 2016'dan bu yana KORAL, Suriye, Libya ve Azerbaycan'daki kritik çatışmalar da dahil olmak üzere farklı ortamlarda test edildi ve etkileyici yetenekler sergiledi. İnsansız sistemler tarafından kazanılan ilk savaşlarda karmaşık roller üstlendi." 

"Ankara KORAL'ı, konvansiyonel bir savaşta insansız hava araçlarının hava kuvveti olarak kullanılmasını öngören yeni bir alışılmadık drone doktrinine dahil etti. Doktrin, konuşlandırılmış EHS (yani KORAL), İHA'lar (ANKA-S ve Bayraktar TB2) ve akıllı mikro mühimmat (MAM-L ve MAM-C) arasında yüksek düzeyde koordinasyon ve entegrasyon gerektiriyor. Bu yenilikçi askeri doktrin çok fazla tartışma yarattı. Dünya çapında pek çok savunma bakanı, askeri uzman ve güvenlik analisti, 'robot savaşları' çağına hazırlanmak için ülkelerine ve ordularına Türkiye'nin bu alanda neler yaptığını gözlemlemeye çağırdı. İngiliz Hava Kuvvetleri'nin 2020 Hava ve Uzay Gücü Konferansı sırasında, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, kuvveti bu yöne gitmeye çağırmış ve 'Türkiye'nin insansız hava araçları ve EHS'leri hakkındaki iddiaların yarısı bile doğru olsa bu cephede tüm oyunu değiştirir' demişti." 

"Suriye rejimine ve İran yanlısı milislere karşı Bahar Kalkanı Harekâtı sırasında KORAL, TSK'ya hava hakimiyeti sağlayarak Türk insansız hava araçlarının başarısına zemin hazırladı. O savaşta Türkiye, nokta atışı teknolojisini kullanarak Beşar Esed'in İdlib'deki ordusunun büyük bir bölümünü ortadan kaldırmayı başardı. Esed rejimi savaş sırasında 151 tank, 8 helikopter, 3 insansız hava aracı, 3 savaş uçağı (2'si Rus yapımı Su-24), 100'e yakın zırhlı askeri araç, 8 hava savunma sistemi, 86 top ve obüs, çok sayıda mühimmat kaybetti. Bunların yanında kamyonlar, karargâhlar ve askeri tesisler de var. KORAL, özellikle bu tür İHA tehditlerine karşı koymak için tasarlanmış hava savunma sistemleri dahil olmak üzere Rusya'nın teknolojisini küçük düşürdü."

"Türk Savunma Bakanlığı tarafından çekilen video görüntüleri, Ankara'nın Pantsir de dahil olmak üzere birçok Rus yapımı hava savunma sistemini vurulma korkusu olmadan tespit edebildiğini, bulabildiğini, izleyebildiğini ve hedefleyebildiğini kanıtladı. Sosyal medyada viral olan bir video, Türk insansız hava araçlarının, radarı aktif ve savaşa hazır olmasına rağmen Pantsir'i hedef alıp yok ettiğini gösterdi. Videonun yakın çekimi ve TB2'nin büyük boyutu göz önüne alındığında, KORAL'ın Rus radarını kör etmeyi başarmış olması kuvvetle muhtemeldir. Operasyonlar sırasında TSK, 8 adet Pantsir HSS'yi başarıyla imha etmişti."



"Libya'da Ankara'nın BM tarafından tanınan Trablus hükümetinin arkasında durup BAE, Mısır, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya da dahil olmak üzere birçok ülke tarafından desteklenen Halife Hafter güçlerine karşı mücadelesi ülkede savaşın gidişatını değiştirdi. Türkiye'nin bölgede KORAL'ı ve TB2'leri konuşlandırması sahadaki denklemi önemli ölçüde tepetaklak etti. KORAL, Hafter güçlerine BAE tarafından tedarik edilen Çin yapımı Wing Loong SİHA'larını kör etti ve Hafter'in elindeki Rus yapımı S-125, SA-6 ve Pantsir S-1 sistemlerini işe yaramaz hale getirdi. Böylelikle Türk SİHA'larına hava üstünlüğü sağlandı. Ayrıca Hafter'in askeri üslerinin, ikmal hatlarının, askeri teçhizatının, müstahkem mevzilerinin ve kara hedeflerinin ölümcül ve hassas bir şekilde hedef alınmasına katkı sundu. Ankara merkezli Clash Report, Türkiye'nin Libya'da en az 15 Pantsir sistemini imha ettiğini iddia etmişti. Bu imhalar sırasında çekilen bir görüntü, Rus yapımı Pantsir'in radarı aktifken TB2 tarafından vurulup yok edildiğini göstermişti."

"Dünya çapında birçok savunma bakanı, askeri uzman ve güvenlik analisti, ülkelerini ve ordularını Türkiye'nin bu alanda neler yaptığını gözlemlemeye ve uygun dersler çıkarmaya çağırdı. Geçen yıl Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki 44 günlük savaş sırasında KORAL, yeteneklerini daha geniş bir ölçekte gösterdi. Türk yapımı EHS, Azeri ordusunun kesin bir zafer elde etmesini sağladı. KORAL'ın, Ermenilerin elindeki Rus yapımı hava savunma sistemlerini hurdaya çevirdiği, Azeri kuvvetlerinin onları yok etmesine olanak sağladığı ve böylece Ermeni ordusunu Türkiye'den alınan Azeri TB2'lerin insafına bıraktığı biliniyor."

"Ermenistan savaş sırasında yaklaşık 256 tank, 50 BMP aracı, 40 OSA SAM sistemi, 400'den fazla kamyon, yüzlerce topçu silahı ve diğer askeri teçhizatı kaybetti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, her türden Ermeni hava savunma sisteminin (SA-8 OSA, SA-13 Strela-10, SA-15 BUK ve hatta Rus yapımı S-300) vurulduğunu ve imha edildiğini gösteren video kayıtlarını yayınladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e göre Azeri ordusu, ağırlıklı olarak Türk ve bazı Harop gezici mühimmatları veya kamikaze insansız hava araçları kullanarak en az 6 adet S-300 füze sistemini imha etti."

"Erivan, Azerbaycan üzerinde avantaj sağlamak için 2016 ve 2017'de Rusya'dan balistik füzeler ve elektronik harp sistemi almıştı. Fakat Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, her biri on milyonlarca dolar değerinde olan bu sistemlerin cephede bir işe yaramadığını keşfetti. Azerbaycan, Ermenistan'ın EHS'leri de dahil, bu sistemlerin birçoğunu devre dışı bırakmayı ve/veya imha etmeyi başardı. Hatta bir vidyo kaydında, bir Ermeni hava savunma sisteminin KORAL'ın güçlü bastırma yeteneği nedeniyle bir hava hedefine füze fırlatmak için bir dizi başarısız girişimde bulunduğu görülmüştü."

"Kasım 2020'de Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KORAL'ı övdü. Elektronik harp sisteminin Ankara'nın son savaşlarındaki kritik rolünü doğrulayarak, ülkesinin KORAL'ın yeni ve daha gelişmiş bir versiyonu üzerinde çalıştığını açıkladı. ASELSAN, Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde, gelişmiş yeteneklere sahip yeni nesil KORAL Kara SOJ-2 üzerinde çalışıyor. Yakın zamanda TSK, yüksek kapasiteli yeni SANCAK EHS'yi envanterine ekledi."

"Bu yeni gelişmeler, Ankara'nın artık KORAL ihracatına açık olduğu anlamına geliyor. Birkaç haber platformu, Ankara'nın KORAL EHS'yi Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetlerine satmak için 50,7 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladığını iddia etti. Geçen ağustos ayında yayınlanan bir rapor, Umman Kraliyet Ordusunun Türk yapımı EHS'yi satın alma olasılığını düşündüğünü gözler önüne sermişti. Aynı ayın sonunda Irak Savunma Bakanı Cuma İnad Sadun da TB2 SİHA, T-129 ATAK helikopteri ve KORAL EHS'lerden satın almak istediklerini deklare etti." 

"Ankara'nın robotik harp sistemlerinde lider olma konusundaki artan tutkusu ve önümüzdeki yıllarda TSK'nın envanterine daha fazla insansız taarruz ve savunma sistemleri eklemek için aralıksız çabası göz önüne alındığında, gelecekte elektronik harp kabiliyetlerini daha da artırmasına kesin gözüyle bakılıyor." 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading