Yandex Metrica

İki tesis cepheye tank yağdırıyor! Temas hattı daha da ısınacak

İki tesis cepheye tank yağdırıyor! Temas hattı daha da ısınacak

Cephe hattında tank sıkıntısı çeken Rusya, Sovyetler döneminden kalma iki dev tesiste üretime hız verdi. T-72, T-80 ve T-90 tipi tanklar ardı ardına üretim bandından çıkarak cepheye sevk ediliyor. İşçileri yüreklendiren Vladimir Putin, T-90'ın dünyada üretilmiş en iyi tank olduğunu iddia etti. 

Savunma

21.05.2024, 21:22

Ukrayna savaşında 2 yıldır 3 bini aşkın tank kaybeden Rusya, cepheye zırhlı araç yetiştirmek için üretim atağına kalktı. Sovyetler Birliği döneminden Rusya'ya miras kalmış en önemli 2 tank fabrikası aylardır tam mesai ile araç üretiyor. 

Şimdiye dek 100 bini aşkın askeri araç üretimine imza atmış Uralvagonzavod fabrikasında ağırlıklı olarak T-90M tipi tanklar imâl edilirken, diğer fabrika Omsktransmash'ta ise son döneme kadar yeterince ilgi görmemiş T-80BVM tankları üretiliyor. 

Vladimir Putin tank fabrikasında

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, birkaç gün önce Uralvagonzavod'u ziyaret etti. Tesis bünyesinde hayata geçen yeni seri üretim bandında incelemelerde bulunan Putin, burada yaptığı açıklamada "T-90 Proryv hiç şüphesiz dünyada üretilmiş en iyi tanktır. Fakat onu daha da geliştirmemiz lazım. Yeni nesil teknolojiler üzerinde çalışmalıyız" dedi. 

Tank üretimi konusunda dünya çapında eşsiz olarak gösterilen dev fabrika, Rus zırhlı kara araçları sektörünün merkezini oluşturuyor. Burada yenilenmiş T-72B3M'leri de inceleyen Putin, tesiste çalışan işçilerle yakından ilgilendi. Üretimi tamamlanmış yeni T-90'larla modernizasyondan geçen bir grup T-72 tankı, tren vagonlarına yüklenerek Ukrayna cephesine sevk edildi. 

TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2 bin kilometreye uçurur TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2... Haberi Görüntüle

DİĞER FABRİKADA T-80 MESAİSİ 

Yılda 200'ü aşkın T-90 üretme kapasitesine sahip fabrikadan yapılan son sevkiyatın kaç tankı kapsadığı bilinmiyor ancak hummalı çalışmalar Uralvagonzavod'da olduğu gibi Omsktransmash'ta da devam ediyor. 

Bu tesiste, gaz türbin motorlara sahip T-80 tankları üretiliyor. Bakım ve idame maliyeti nedeniyle T-72 ve T-90'lara nazaran şimdiye dek geri planda kalmış T-80'ler, cephede tank ihtiyacının had safhaya ulaşmasıyla birlikte kıymete bindi.

Rus T-80 tankı

Ukrayna kamikaze dronlarına önlem olarak bu tanklara ilave reaktif zırh konuldu. Elektronik harp koruma kabiliyeti de geliştirilen tankı öven bir Rus komutanı, "Parazitlenmeye karşı dayanıklı yeni bir iletişim sistemi var. Ayrıca insansız hava araçları ve tanksavar füzelerine karşı ek zırh modülleri eklendi" ifadesini kullanıyor. 

F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi gizliyor? F-35 gaz kaçırınca pilot kokpitten aşağı atladı: Amerikan ordusu neyi... Haberi Görüntüle

MODERN TANK ÜRETİMİ YILDA 350'Yİ AŞIYOR

Yılda 150'den fazla T-80 üretme kapasitesine sahip fabrikada 2023 yılı boyunca bu miktarda tankın üretildiği ve bunların, halihazırda depoda bekleyen 200'ün üzerinde tankla birlikte cepheye sevk edilmekte olduğu belirtiliyor. 

Rus T-90M tankı

Rus savunma yetkilileri, 2023 yılında pek çoğu eski T-54 ve T-64'lerden oluşan yaklaşık 2 bin 100 adet tankın Savunma Bakanlığı'na teslim edildiğini belirtmişti. Rus depolarında T-64'lerden 2 bin kadar ve T-54/55'lerden ise 2 bin 800 adet bulunduğu sanılıyor. 

Mevcut rakamlar, Rus savunma endüstrisinin yılda 350-400 arasında modern sayılabilecek tank üretebildiğini ortaya koyuyor. Yarım asırlık tanklarla birlikte cepheye sevk edilmekte olan güncel tankların Ukrayna kamikaze dronlarına karşı başarılı olup olamayacağını zaman gösterecek. 

Rusya, Ukrayna dron saldırılarında binlerce tank ve zırhlı aracını kaybetti.

Habere Tepki Ver

4

1

4

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading