Yandex Metrica

Gökdoğan füzesi AKINCI için hazır: Hava hedeflerini vuracak

Gökdoğan füzesi AKINCI için hazır: Hava hedeflerini vuracak

Milli hava-hava füzesi Bozdoğan'ın ardından görüş ötesi menzilli Gökdoğan da başarıyla test edildi. Suriye'ye yönelik harekâtta kullanılması beklenen AKINCI, bir düşman uçağı ya da İHA'sını bu füzelerle vurarak dünya savaş tarihine geçebilir!

Savunma

27.03.2024, 21:09

Türkiye savunma ürünlerinde tam bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerliyor. TÜBİTAK SAGE tarafından Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen milli hava-hava füzesi Bozdoğan'ın ardından daha uzun menzilli Gökdoğan füzesi de başarıyla test edildi. 

65 kilometreyi aşkın menziliyle görüş ötesindeki hedefleri vurabilen Gökdoğan, F-16 savaş uçağının kanadına takılarak hedef uçak Şimşek'i başarıyla imha etti. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı Test Filo Komutanlığı'nca yürütülen çalışmaların mükemmel sonuç vermesinin ardından Gökdoğan füzelerinde seri üretim safhasına geçilecek. 

Geçtiğimiz kasım ayında, görüş içi hedefleri vurabilen 25 kilometre menzilli Bozdoğan füzesinin deneme atışları gerçekleştirilmiş ve bu füze de başarılı sonuç vermişti. ABD üretimi AIM-9'ların muadili olan Bozdoğan, savaş uçaklarından ateşlenerek yakındaki hava hedeflerini vurmak için kullanılıyor. Türkiye'nin tedarikte büyük problemler yaşadığı Amerikan AIM-9'un daha uzun menzilli olanı ise AIM-120. Bu füzenin yerli ve milli muadili ise Gökdoğan füzesi oldu. Görüş ötesi hedefleri 12'den vurarak imha eden Gökdoğan, Türkiye'yi kritik bir konuda daha bağımsızlaştırdı. 

Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Haberi Görüntüle

ŞİMDİ GÖZLER AKINCI'DA

F-16 ile yapılan test atışları sonrası gözler, Suriye'ye yapılacak harekâtta kullanılması beklenen taarruzî insansız hava aracı (TİHA) AKINCI'ya çevrildi. 1500 kilogram faydalı yükle uçuş yapabilen AKINCI'nın taşıyabildiği mühimmatlar arasında Bozdoğan ve Gökdoğan hava-hava füzeleri de bulunuyor. Suriye'ye operasyon sırasında elektronik harp aygıtları ve hava savunma sistemlerinin desteğinde taarruz yapması beklenen AKINCI, eğer insanlı bir düşman savaş uçağını vurursa bu durum dünya savaş tarihinde bir ilk olacak. 

Uçuş hızları ve manevra kabiliyetleri düşünüldüğünde oldukça zor görünen bu ihtimal gerçekleştiği takdirde insansız bir hava aracı gökyüzünde ilk kez insanlı bir savaş uçağını vurmuş olacak. AKINCI TİHA'nın başka bir SİHA'yı vurması halinde de yine dünya savaş tarihinde bir ilk yaşanacak. Batman'daki SİHA üssüne konuşlu durumdaki AKINCI TİHA'ların seri üretimdeki milli Bozdoğan ile prototipleri üretilen Gökdoğan'la havalanıp havalanmayacağı merak konusu. 

ABD Afganlara savaş gemisi yaptırıyor: Çin'e yetişebilmek için çok daha fazlası gerekli ABD Afganlara savaş gemisi yaptırıyor: Çin'e yetişebilmek için çok daha... Haberi Görüntüle

TÜBİTAK'TAN KRİTİK TEKNOLOJİ

Havada sesin 3 katı hızla hareket eden bu füzeler, kızılötesi arayıcı başlığı sayesinde hedefini yüksek hassasiyetle takip ederken, aynı zamanda görev sırasında bilgi güncellemeye de izin veriyor. Yani Bozdoğan ve Gökdoğan daha havadayken istenirse başka bir hedefe doğru yönlendirilebiliyor. TÜBİTAK SAGE, mühendislik anlamında geldiği noktayı gösteren hava-hava füze teknolojisini daha da geliştirerek yüksek menzilde üstün füzeler imâl etmeyi hedefliyor. Gökdoğan'ın bir sonraki versiyonunda menzilin 100 kilometreye çıkarılması olasılıklar dahilinde. Kurum aynı zamanda GÖKHAN adında Ramjet teknolojisine sahip bir füzenin daha geliştirildiğini geçtiğimiz temmuz ayında duyurmuştu. Ramjet motor teknolojisi, füzenin havada hedefini takip ederken sabit bir hızda hareket etmeyip gerektiğinde yavaşlamasına, istendiği zaman da 'gaza basmasına' imkan veriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading