Yandex Metrica

Gizemli GÖKSUNGUR'un ilk fotoğrafı ortaya çıktı: Bu bir süpersonik İHA!

Gizemli GÖKSUNGUR'un ilk fotoğrafı ortaya çıktı: Bu bir süpersonik İHA!

TUSAŞ'ın yaklaşık 4 yıldır üzerinde çalıştığı süpersonik hızlı jet İHA sistemi ilk kez 'Sınırları Aşmak' isimli kitapta yer buldu. Bu İHA'nın, fotoğrafı şimdiye dek yayınlanmamış GÖKSUNGUR'un ta kendisi olduğu sanılıyor.

Savunma

21.05.2024, 16:03

Türkiye'nin havacılık devi TUSAŞ tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanmış 'Sınırları Aşmak' adlı kitapta bulunan bir fotoğraf, savunma sanayii meraklılarını heyecanlandırdı. Çünkü o fotoğraf, TUSAŞ'ın bir süredir üzerinde çalıştığı bilinen 'jet İHA'sını gösteriyordu. 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen ANKA SİHA'larının hikayesine detaylı biçimde yer verilen kitapta 'Süpersonik İHA' başlığıyla anlatılan gizemli araç TUSAŞ ürünü bir kamikaze İHA. 

Kanat açıklığı 80 santimetre, toplam uzunluk ise 2,7 metre olarak verilen hava aracının ses hızının üstüne çıkabildiği belirtiliyor. Bu da saatte 1200 km'nin üzerinde hıza ulaşmak anlamına geliyor. 

Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu seçti! Gençler bilimadamı gibi çalışıyor Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu... Haberi Görüntüle

ANKA VEYA AKSUNGUR'DAN ATILIYOR

TUSAŞ'ın kitabında Süpersonik İHA başlığı altında şu ifadeler yazıyor:

"Milli Muharip Uçağa yönelik süpersonik hızlardaki tasarım doğrulama faaliyetleri ana hedef olmak üzere, insansız hava aracı ürün yelpazesini genişleten şirket, her geçen gün daha büyük heyecanlara neden olan projelerini de açıklamaya devam ediyor. 

Çok amaçlı insansız hava platformu hedefiyle Süpersonik İHA sistemini geliştiren şirket, bu yeni İHA'yı ilk fazda ANKA veya AKSUNGUR'dan fırlatacak. Ortak kullanılabilen Yer Kontrol İstasyonu üzerinden uçuş kontrolü sağlanacak şekilde entegre edilerek kendini ispat etmesi amaçlanan Süpersonik İHA'yı soraki fazda değiştirilebilir faydalı yükleri ile çok amaçlı hale getirmek ve envantere kazandırmak üzere çalışmalar yapılıyor. 

Üç prototip olarak üretilecek olan Süpersonik İHA, turbojet motorlu ve ses üstü hızlara çıkabilecek. Bu İHA'ya elektronik harp destek, elektronik harp taarruz, aldatıcı hedef gibi birçok ihtiyacı karşılamak üzere birden fazla değiştirilebilir faydalı yük entegre edilecek. 

ANKA'ya takılı vaziyette veri toplama amaçlı ilk testleri icra edileln Süpersonik İHA'nın yakın zamanda otonom uçuş testlerinin başlatılması planlanıyor."

TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2 bin kilometreye uçurur TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2... Haberi Görüntüle

BU İHA BÜYÜK İHTİMALLE GÖKSUNGUR

TUSAŞ, kamikaze, hedef uçak ya da aldatma görevleri için bir süredir ŞİMŞEK adlı platformu kullanıyordu. Farklı görev opsiyonları doğrultusunda geliştirilmekte olan ŞİMŞEK'ten ayrı olarak şimdi bir de Süpersonik İHA'nın varlığı ortaya çıkmış oldu. Şirketin en az 4 yıldır üzerinde çalıştığı İHA'nın yüksek ihtimalle GÖKSUNGUR olduğu sanılıyor. 

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 2019 yılında GÖKSUNGUR'u şöyle anlatmıştı:

"AKSUNGURun ismini saatte 180 kilometre hızla uçan 'doğan' isimli kuştan aldık. Bir de bunun GÖKSUNGUR’u var. Daha sonra da o gelecek inşallah. AKSUNGUR’u kendi imkanlarımızla geliştirdik ve 18 ayda ilk uçuşunu gerçekleştirdi. AKSUNGUR’un bir sonrası (GÖKSUNGUR) süpersonik olacak inşallah. Henüz takvimlenmiş bir şey yok ancak bizde bir çalışma bittiğinde öbürü başlar. Bu sene bitene kadar AKSUNGUR ile uğraşırız, sonra GÖKSUNGUR gelir." 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading