Yandex Metrica

Forbes dergisinin AKINCI yorumu: İran farkında olmadan iki ürünün satışını artıracak

Forbes dergisinin AKINCI yorumu: İran farkında olmadan iki ürünün satışını artıracak

Amerikan Forbes dergisine göre İran, farkında olmadan iki ürünün satışını artıracak: Türkiye'nin AKINCI SİHA'sı ve ABD'nin hava savunma füzeleri...

Savunma

25.05.2024, 19:51

19 Mayıs 2024 günü Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Emir Abdullahyan da dahil 9 kişiyi taşıyan helikopterin İran'ın Azerbaycan sınırında düşmesi olayı gündemdeki yerini koruyor. Helikopterin enkazı, Tahran yönetiminin talebiyle bölgeye gönderilen AKINCI TİHA sayesinde bulunmuştu. 

Olayı sayfalarına taşıyan son yayın organı Amerikan Forbes dergisi oldu. Kazadan önce İran'ın İsrail'e misilleme saldırılarını hatırlatan Forbes, kamikaze İHA ve füzelerin Amerikan yapımı hava savunma sistemlerince önlendiğini anımsattı. 

Daha sonra AKINCI'nın helikopter operasyonuyla enkazı bulduğuna işaret eden dergi, İran'ın karıştığı iki olayın hem Türk SİHA'larının hem de Amerikan hava savunma füzelerinin satışlarını artıracağını kaydetti. 

AKINCI SİHA

"İran'ın karıştığı iki olay, 2 aydan kısa bir süre içerisinde farkında olmadan Türkiye'nin insansız hava aracı ve ABD füzelerinin satışında artışa neden olabilir" ifadelerini kullanan dergi, Paul Iddon imzasıyla yayınladığı haberde şu yorumda bulundu:

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den... Haberi Görüntüle

ANKARA-TAHRAN ARASINDA OPERASYON MUAMMASI

İçindeki herkesi öldüren helikopter kazası sonrası Türk ve İran medyasında iki zıt anlatı ortaya çıktı. Kazanın ardından Türk Bayraktar AKINCI İHA'sı, arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere kötü hava koşullarında İran hava sahasına girdi. 

Türk ve İran medyası o günden buyana bu misyonun gerçek anlamını hararetle tartışıyor. Türk medyası, dronun göreviyle ilgili duvardan duvara haber vererek kaza yerini AKINCI'nın tespit ettiğini, Tahran'a kritik bilgiler ilettiğini belirtiyor. 

Türk basınındaki haberler, AKINCI'nın kaza yerinin bulunmasındaki rolü nedeniyle büyük övgüyü hak ettiği konusunda ısrar ediyor. AKINCI'yı üreten şirketin başkanı Selçuk Bayraktar, o gece İHA'nın oynadığı rolü övdü ve dağlık arazideki olumsuz hava koşullarına dayanma yeteneğini kanıtladığını vurguladı. 

Kötü hava koşulları ve azalan görüş mesafesi birçok İran uçağının İbrahim Reisi'nin bindiği Bell-212 tipi helikopteri aramasını zorlaştırsa da İranlı yetkililer AKINCI'nın helikopterin yerini doğru olarak tespit edemediğini ileri sürüyor. 

Türkiye perşembe günü bu iddialara cevap vererek helikopteri AKINCI'nın bulduğunu, Ankara'nın, karanlık gününde İran'ın yardımına koştuğunu ve iyi komşuluk ilişkilerinin gereğini yerine getirdiğini bir kez daha vurguladı. 

Atina basını şok bilgiyi açıkladı: Ege'ye 7 adet elektronik harp istasyonu kurduk Atina basını şok bilgiyi açıkladı: Ege'ye 7 adet elektronik harp... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE SATIŞ YAPARKEN BUNLARI HATIRLATACAK

İran medyası ayrıca, Türkiye'yi aramalar sırasında AKINCI'yı hassas bölgeler üzerinde uçurmakla ve görüntüleri canlı yayınlamakla suçladı. 

Tahran, insansız hava araçlarını satmak için bazı ülkelerle anlaşma yapmış olsa da bunlar çok daha geniş çapta ihraç edilmekte olan Türk muadilleri kadar popüler değil. Türkiye, ünlü Bayraktar TB2'yi 5 yılda 30'un üzerinde ülkeye ihraç etti. 

AKINCI SİHA, TB2'den çok daha büyük, daha gelişmiş ve daha pahalıdır. Muhtemelen TB2 kadar çok ülkeye ihraç edilmeyecek. Yine de Pakistan ve Azerbaycan, AKINCI'yı aldı. 

Ankara ve SİHA üreticisi Baykar, İran'ı üzecek olsa da, gelecekteki satışlar sırasında muhtemelen Reisi'nin helikopterinin bulunmasında AKINCI'nın rolünden bahsedecektir. 

AKINCI'nın yüksek dayanıklılığı ve güçlü sensörleri yüksek teknolojili dronlar arayan ülkelere şüphesiz benzersiz bir seçenek sunacak. 

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den... Haberi Görüntüle

O SIRADA ABD FÜZE KALKANI İÇİN HAMLE YAPIYORDU

Türkiye ve İran, AKINCI'nın performansıyla ilgili farklı söylemler öne sürerken ABD ve 6 üyeli Körfez İşbirliği Konseyi yetkilileri, çarşamba günü Riyad'da bir araya geldi. Bu toplantılarda ABD, bölgesel füze kalkanı inşa etme hedefini ilan etti. 

Bu fikri satmak için Amerikalılar, İran'ın baş düşmanı İsrail'e 300'den fazla dron ve füzeyle doğrudan saldırdığı 13-14 Nisan tarihinde Patriot'ların rolüne işaret ediyor. Hem İsrail'in çok katmanlı hava savunması hem de bölgedeki Amerikan, İngiliz, Fransız ve Ürdün savaş uçaklarının desteği, gelen tehditlerin yüzde 99'unu engelledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Körfez ülkelerinden meslektaşlarını Riyad'da topladı.

ABD'nin girişimi başarılı olursa kazançlı Amerikan silah satışlarının yolu açılacaktır. Birleşik Arap Emirlikleri Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi (THAAD) işletiyor ve bu sistem, Ocak 2022'de Yemen'de Husilerce ateşlenen balistik füzeyi düşürmüştü. Suudi Arabistan da bu sistemin siparişini verdi. 

Sonuç olarak Körfez ülkeleri öngörülebilir gelecekte ağırlıklı olarak Amerikan yapımı hava savunma füzelerini sahaya sürecek ve bu füzeler İran'ın vekil örgütlerinin gelecekteki eylemlerine ciddi bir meydan okuma oluşturacak. 

Yani İran, farkında olmadan Türk SİHA'larının ve Amerikan füzelerinin satışını artırabilir. 

Habere Tepki Ver

10

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading