Yandex Metrica

F-16 üreten firmadan F-21 sürprizi: İmalat hattını taşımayı teklif ettiler

F-16 üreten firmadan F-21 sürprizi: İmalat hattını taşımayı teklif ettiler

F-35 ve F-16 uçaklarının üreticisi Lockheed Martin, 'Hindistan Hava Kuvvetleri için özel tasarım' diyerek duyurduğu F-21 konsepti için yeni bir adım daha attı. Amerikan şirketi, Rus S-400'ü kullanan Yeni Delhi'ye, F-21 teklifinin kabul edilmesi halinde seri üretim hattını Tata fabrikasına taşımayı teklif etti. 

Savunma

12.05.2024, 23:12

ABD yönetimi, S-400 hava savunma sisteminin kullanıcısı Hindistan'la işbirliğini derinleştirmeye kararlı görünüyor. 

Washington'un Çin'e karşı vazgeçilmez ortak olarak gördüğü Yeni Delhi yönetimi, F-35 ve F-16 savaş uçaklarının üreticisi Lockheed Martin'den çarpıcı bir teklif aldı.

'Çok gelişmiş F-16' olarak sunulan 'F-21' adlı savaş uçağını Hindistan'a öneren şirket, karşılıklı adımların atılması uçak montajının Hindistan'da yapılabileceğini belirtiyor. 

Türkiye'nin 12 adet askerî uçak satın aldığı söylentisi ciddiye bindi: Yakında İngiltere'den havalanabilirler Türkiye'nin 12 adet askerî uçak satın aldığı söylentisi ciddiye bindi:... Haberi Görüntüle

HİNDİSTAN'A ÖZEL YENİ TASARIM 

Lockheed Martin, "Hindistan İçin, Hindistan'dan" sloganıyla 4 yıl önce ilk ipuçlarını verdiği projede ciddi olduğunu gözler önüne serdi. Bu ülkede hava kuvvetlerinin Çin uçaklarına karşı avantaj elde etmesine yardım edeceklerini öne süren Amerikalılar, F-21 adlı modeli Hindistan'a özel olarak tasarladı. 

Lockheed Martin'in Hindistan projesi F-21

F-21'in daha iyi görev bilgisayarı, üst düzey aviyonik ve iletişim sistemlerine sahip olacağını iddia eden Lockheed Martin, bu tasarıma övgü amacıyla National Interest adlı yayın organına hazırlattığı yazıda şunları kaydediyor:

"Lockheed Martin'in Tata ile işbirliği içinde F-16 üretim hatlarını Hindistan'a taşıma önerisi, Hindistan'ın kazançlı havacılık sözleşmesini kazanmaya yönelik keskin bir stratejiyi ortaya koyuyor ve potansiyel olarak bölgedeki askerî hava gücü dengesini değiştiriyor. F-21, yalnızca teknolojik bir sıçramayı değil aynı zamanda Hindistan'ın Çin nüfuzunu dengeleme arayışında stratejik bir avantajı da temsil ediyor."

Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den ateşlenecek Kendi sınıfında dünyanın en uzun menzilli silahı: SUNGUR Bayraktar TB2'den... Haberi Görüntüle

RAFALE VE GRIPEN'İ SAFDIŞI BIRAKMAK İÇİN...

ABD'nin Çin'i kontrol alma stratejisinde yakın ortağı Hindistan'a güvendiğini dile getiren National Interest makalesi şöyle devam ediyor:

"Yeni Delhi halihazırda P-8 Poseidon ve AH-64 Apaçi gibi Amerikan sistemlerini satın aldı. Ancak Çin, 5. nesil savaş uçağı J-20 ile H-20 gibi gizli bombardıman uçağı geliştirmek için hararetle çalışırken Hindistan havacılık yeteneklerini daha da geliştirme niyetinde.

ABD 1 milyardan fazla vatandaşı olan Hindistan ile ticaret yapmanın değerinin farkındadır. Hindistan'a Dassault Rafale ve Saab Gripen'i teklif eden Fransa ile İsveç de aslında aynı stratejiyi güdüyor. Dahası Hindistan, Avrupa'nın savaş uçağı Eurofighter Typhoon'u da alabilir. Şu aşamada Amerika, diğer potansiyel ticari rakiplerini safdışı bırakmak amacıyla yeni tekliflerle geliyor." 

Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde can verdi Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde... Haberi Görüntüle

YÜKSELTİLMİŞ F-16, 4. NESLİN EN İYİSİ

"2019'da Aero India Fuarı'nda Lockheed Martin, F-21 olarak bilinen F-16 Fighting Falcon'un yükseltilmiş bir versiyonunu tanıttı. Lockheed, Hindistan Hava Kuvvetleri için özel bir jet hazırlamayı vaat ediyor. Şirket bu uçağın dünyadaki en gelişmiş 4. nesil savaş uçağı olacağını öne sürüyor. 

Lockheed aslında yıllardır Hindistan'la bir sözleşme imzalamak için çabalıyor. Şirket daha önce Hindistan'a F-16 teklif etmişti ancak Yeni Delhi buna karşı çıktı. Şimdi Lockheed, yükseltilmiş F-16'nın Hindistan'ın gelişmiş hava gücü varlığına giden yolu güçlendireceğini savunuyor. 

Yeni üretilecek F-21, yeni bir radar sistemi, gizli tespit yetenekleri ve halihazırda ikonik F-16 modeline çok daha fazla değer katan elektronik teçhizata ve son teknolojik iyileştirmelere sahip olacak. Kârlı Hindistan sözleşmesine odaklanan Lockheed, durumu tatlandırmanın bir yolu olarak Hint Tata şirketiyle işbirliği içinde F-16 üretim hatlarını bu ülkeye kaydırma isteğini dile getirdi." 

Çatışma hattında Ukrayna piyadesinin bir günü: Savaş bitse de eve gidemem, yoksa peşimizden gelirler Çatışma hattında Ukrayna piyadesinin bir günü: Savaş bitse de eve... Haberi Görüntüle

ŞİRKET İDDİALI: EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ

Temelde F-16 tasarımını kullanan F-21'de pilotun durumsal farkındalığını artıracak bir Merkezî Kaide Ekranı'nın da bulunacağı belirtiliyor. Ancak Hindistan'ın nihai kararına kadar F-21 projesi şu anda sadece bir konsept tasarımı olarak duruyor. Yeni Delhi'nin acil biçimde F-16 ve muadili 115 kadar jet alımı için arayışta olduğu biliniyor. 

Lockheed Martin, resmi internet sitesinde F-21'e ilişkin iddialı ifadeler kullanıyor:

"F-21, ABD ve Hindistan için tarihi bir kazan-kazan sağlamak üzere dünyanın en büyük savunma yüklenicisi Lockheed Martin ile Hindistan'ın önde gelen sanayi şirketi Tata'nın gücünü birleştirerek benzeri görülmemiş bir 'Hindistan'da üretme' fırsatıdır.

Eşi benzeri görülmemiş F-21 savaş uçağı ortaklığı kapsamında Hindistan ile ilişkimizi güçlendirmeyi ve büyütmeyi umuyoruz. Bu program, Hindistan'ın büyük ve gelişmekte olan havacılık ve savunma üretim ağının olgunlaşması yoluyla on binlerce yüksek vasıflı iş yaratarak 'Made in India' olacaktır."

Türkiye'nin 12 adet askerî uçak satın aldığı söylentisi ciddiye bindi: Yakında İngiltere'den havalanabilirler Türkiye'nin 12 adet askerî uçak satın aldığı söylentisi ciddiye bindi:... Haberi Görüntüle

YUNAN BASINI ÜZERİNE ATLADI 

ABD'nin Hindistan için F-21 teklifi bu ülkelerle savunma anlaşmaları bulunan Yunanistan'ı da heyecanlandırdı.

Atina basını bu uçaklara bir gün sahip olmayı dileyen ifadeler kullanarak F-21'e ilişkin gelişmeyi şöyle duyurdu: "Üretici Lockheed Martin, uçağı özel olarak Hindistan için tasarladı; ancak Hindistan Hava Kuvvetlerinin bunu seçmesi halinde, savaş uçağı diğer alıcıların da kullanımına sunulabilir."

Lockheed Martin'in Hindistan projesi F-21

 

Habere Tepki Ver

4

15

17

3

0

2

2

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading