Yandex Metrica

DOLAR

32.99

%-0 expand_less

EURO

35.80

%-0.3 expand_more

ALTIN

2529.00

%0.02 expand_less

BIST

10891.42

%0.18 expand_less

BTC ($)

67812.34

%0.52 expand_less

Doğu Akdeniz'in en büyük denizaltı filosu kimin? Trilyon dolarlık hidrokarbon savaşına suyun altı yön verecek

Trilyon dolarlık petrol ve doğalgazın bulunduğu Doğu Akdeniz, donanmaların kıyasıya mücadelesine sahne olacak. Bölgede bulunan 10 ülkeden sadece 4'ünde denizaltı filosu bulunuyor. 4 ülkenin ise sadece 1'i önümüzdeki dönemde süper güç düzeyine erişecek.

Savunma

15.05.2024, 19:24

Trilyon dolarlık hidrokarbon yataklarıyla cazibe bölgesi haline gelen Doğu Akdeniz'de hakimiyetin yolu güçlü bir donanmadan geçiyor. Güçlü donanmanın kilit noktasını ise modern savaşların vazgeçilmezi olan denizaltılar oluşturuyor. Hidrokarbon yatakları üzerindeki hakimiyet mücadelesi Doğu Akdeniz'de sık sık Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimler yaşanmasına yol açıyor. 

Ankara'nın Mavi Vatan'ına korsan Seville haritasını dayatma amacındaki Atina, anakarasına 580 kilometre uzaklıktaki Meis adasını kullanarak Türkiye'den 40 bin kilometrekarelik vatan suyunu çalmak istiyor. 

Orta ve uzun vadede ülkeler arasında bir savaş ihtimalinin belirmesi, Yunan basınında donanmalar arasında karşılaştırmalı analizleri çoğalttı. 

Buna göre Doğu Akdeniz'deki 10 adet ülkenin (Türkiye, Yunanistan, Mısır, İsrail, Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin, Güney Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) sadece 4'ünde denizaltı filosu bulunuyor. Bu ülkeler Türkiye, Yunanistan, Mısır ve İsrail...

İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in sırası mı! İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in... Haberi Görüntüle

YUNANİSTAN'IN KAÇ TANE DENİZALTISI VAR?

22 Aralık 1912'de Delfin adlı denizaltıdan bir Osmanlı savaş gemisine torpido ateşleyen Yunanistan, her ne kadar bu atış başarısız olsa da 'savaş tarihinde ilki gerçekleştirmekle' övünüyor. 

Zaman içerisinde 4 farklı sınıfa ait toplamda 10 adet denizaltı edinen Yunan donanması, sualtı harbinde kendine güveniyor. Yunanistan envanterindeki 10 adet denizaltı, Alman yapımı Type-209 sınıfında. Ortalama yaşı 31 olan denizaltıların hayli yaşlandığı görülüyor. 

Glaukos ve Poseidon sınıfı denizaltılar emekliye ayrılmaya hazırlanıyor. Bu gerçekleştiğinde Atina'nın elinde sadece Papanikoli sınıfı 4 denizaltı ile Ocean sınıfı 1 adet denizaltı kalacak. 

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den... Haberi Görüntüle

MISIR DONANMASINDAKİ DENİZALTILAR

Yunan donanmasındakilere nispetle daha genç durumdaki Mısır denizaltılarının ortalama yaşı 22... Hem Çin'den hem de Almanya'dan denizaltılar edinen Kahire'nin elinde tamamı dizel elektrik tahrikli 8 adet gemi bulunuyor. 

Mısır'ın Çin'den aldığı Romeo sınıfı 4 adet denizaltının yaşı 40'ı geçti ancak bu araçlar 90'ların başında ABD ordusu tarafından modernize edildi. Kahire'nin elindeki Alman yapımı denizaltılar ise Type-209 sınıfında. 

Ekonomik kriz içerisindeki Mısır'ın yakın gelecekte donanmaya yeni denizaltı eklemesi beklenmiyor. 

Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde can verdi Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde... Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN BUTİK DONANMASINDA 5 DENİZALTI 

Doğu Akdeniz'deki önemli askeri güçlerden biri durumundaki İsrail toplamda 5 adet denizaltıya sahip. Bölge donanmaları arasında en genç nüfusa sahip denizaltıların İsrail'de olduğu biliniyor. 

İsrail donanması ilki 1999, sonuncusu ise 2016'da olmak üzere Almanya'dan Dolphin I ve II sınıfı 5 adet denizaltı satın aldı. Yakında bu denizaltılara bir yenisi daha eklenecek. Gemilerin ortalama yaşı ise 17. Aynı zamanda Dakar sınıfı denizaltı programı başlatan İsrail'in 2030'lara kadar 6 adet denizaltısı olacak. 

KIZILELMA kıç kaldırdı, asfaltı yakmaya hazır: TB3'ün ardından ANADOLU'ya inecek KIZILELMA kıç kaldırdı, asfaltı yakmaya hazır: TB3'ün ardından ANADOLU'ya inecek Haberi Görüntüle

SU ALTINDA BİR SÜPER GÜÇ DOĞUYOR: TÜRKİYE

Türk donanmasında 12 adet denizaltı bulunuyor. 70'lerin sonunda envantere giren 'AY' serisi, 90'larda donanmaya katılan 'PREVEZE' serisi ve 2004 yılından itibaren teslimine başlanan 'GÜR' sınıfı denizaltılar suyun altında donanmanın vurucu gücünü oluşturuyor.

Yakında envantere girmeye başlayacak REİS sınıfı denizaltılar ise bu gücü farklı bir noktaya taşıyacak. Gölcük Tersanesi'nde imâl edilen 6 denizaltıdan ilki PİRİ REİS'in deniz kabul testleri devam ediyor. Havadan bağımsız tahrik sistemli bu gemi çok yakında envantere girecek. PİRİ REİS'in ardından her yıl birer adet olmak üzere 5 denizaltı daha donanmaya teslim edilecek. 

Yaşlanmış AY sınıfı denizaltılardan 4'ünün emekliye ayrılmasıyla 2027 yılında Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki muharip denizaltı sayısının 16 olması bekleniyor. Bu rakam, 2027 itibariyle envanterde 5 denizaltısı kalacak Yunanistan ile 6 denizaltısı bulunan İsrail'in toplamından daha fazla. Üstelik Türkiye, milli denizaltı geliştirmeye yönelik MİLDEN programı yürütüyor.

MİLDEN'e giden yolda kritik duraklar olan küçük denizaltılar da donanmanın caydırıcı unsurları olacak. STM500 ve TS1700 ilgi çekici özellikleriyle Doğu Akdeniz'de düşman unsurlar için tehlike arz edecek. 42 metrelik STM500'ün yapımı devam ediyor. 60 metre uzunluğundaki TS1700'ün ise tasarım süreci tamamlandı. İnşası bekleniyor.  


 

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading