Yandex Metrica

Bu da Almanların KIZILELMA'sı! Her şey yolunda giderse 10 yıl sonra uçacak

Bu da Almanların KIZILELMA'sı! Her şey yolunda giderse 10 yıl sonra uçacak

TUSAŞ'ın ANKA-3 ile HÜRJET'i beraber uçurduğu gün Airbus, Berlin'deki savunma fuarında Avrupa'nın KIZILELMA'sı olacak insansız uçağın maketini tanıtıyordu. Almanlar her şey yolunda giderse bu uçağı 2030'lardan itibaren kullanmayı planlıyor. 

Savunma

07.06.2024, 07:56

Almanlar 6. nesil savaş konseptinin vazgeçilmez bir unsuru olan insansız uçak tasarımını savunma fuarı ILA Berlin'de sergiledi. İnsanlı uçağın yanında yardımcı/fedai uçak olarak görev yapması planlanan hava robotunun 2030'lu yıllardan itibaren devreye girmesi bekleniyor. 

Almanya, Baykar üretimi KIZILELMA'nın 4 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesinden yaklaşık 10 yıl sonra böyle bir sisteme sahip duruma gelmeyi hedefliyor.

Airbus'ın tasarladığı insansız uçak

İnsansız sistemler konusunda süper güç konumundaki Türkiye, KIZILELMA'yı önümüzdeki yıldan itibaren hizmete sokacak. KIZILELMA'nın yanında TUSAŞ üretimi hayalet uçak ANKA-3 de 2026 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri'nde hizmete girecek. 

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın gerçek ölçekli 'insansız uçak' maketini (mock-up) sergilemesiyle aynı gün TUSAŞ'ın yayınladığı görüntü manidar bulunuyor. 

5 Haziran 2024 günü TUSAŞ, insansız hayalet uçak ANKA-3'ü HÜRJET'le birlikte uçarken gösteren görüntüler yayınladı. Henüz test aşamasında olsa da bu görüntü, Avrupa ülkelerinin henüz ulaşamadığı bir yeteneği temsil ediyor. 

TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2 bin kilometreye uçurur TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2... Haberi Görüntüle

EUROFIGHTER İLE BİRLİKTE UÇURACAKLAR 

ILA Berlin fuarında sergilenen insansız uçağı 2030'lardan itibaren kullanıma almayı planlayan Airbus şirketi, bunu hem Fransızlarla üretilecek 6. nesil insanlı uçak FCAS'la hem de 4,5. nesil Eurofighter ile birlikte uçuracak. 

FCAS projesinin 2040'lardan sonra tamamlanması bekleniyor. Alman Hava Kuvvetleri 'Luftwaffe', insansız bir uçağın FCAS'tan önce tasarlanıp üretilmesini Airbus'tan istemişti. Almanlar, acil ihtiyaç kapsamında tasarımı tamamlanan uçağı 2030'lardan itibaren Eurofighter ile birlikte kullanmak istiyor. 

11 metre genişlik ve 15,5 metre uzunlukta tasarlanan insansız uçak, gövde altındaki geniş hava alığıyla dikkat çekiyor.

Gövde içerisinde mühimmat da barındıracak platform, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a heyecan verdi. Luftwaffe için yapılmakta olan 38 adet Eurofighter Typhoon Blok-5'e ek olarak Scholz, Airbus'a 20 uçağı kapsayan ek siparişte bulundu.  

Almanya Başbakanı Olaf Scholz (sağ2) ve Airbus CEO'su Michael Schoellhorn (solda)

Katı ya da sıvı patlayıcıyı tespit eden süper tarama cihazı Türkiye'yi bir konuda daha bağımsızlaştırdı Katı ya da sıvı patlayıcıyı tespit eden süper tarama cihazı... Haberi Görüntüle

İNSANSIZ UÇAK EJ200 MOTORUNDAN GÜÇ ALACAK 

Alman-Fransız insansız uçağına ilişkin geniş bilgilendirmeyi Scholz, Airbus CEO'su Michael Schoellhorn'dan aldı. Şimdilik özel bir ismi bulunmayan ve yalnız 'Airbus Wingman' diye çağrılan Alman KIZILELMA'sı, uçuş ve filo otonomisi için yapay zekadan yararlanacak. 

İnsanlı ve insansız uçaklardan bir ekip oluşturma teknolojilerinin geliştirilmesi için Airbus, yapay zeka üzerine çalışmalar yapan yazılım şirketi Helsing ile anlaşma imzaladı.

Helsing yöneticisi Gundbert Scherf, "Döngüde her zaman bir insanlı unsur olacak ama görevin en tehlikeli kısmını üstlenecek insansız platformların yapay zekaya ihtiyaç duyacağını göz önüne almalıyız" diyor. 

Michael Schoellhorn, tasarlanan insansız uçağın Eurofighter'a da güç veren Eurojet EJ200 motorunu kullanacağını açıkladı. 

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

3

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading