Yandex Metrica

Bayraktar TB2 üretmek isteyen bir ülke daha: Ticaret hacmi 15 milyar dolara çıkacak

Romanya-Türkiye ilişkileri günden güne daha da gelişiyor. 2023 yılında 18 adet Bayraktar TB2 SİHA almak için 300 milyon doların üzerinde sözleşmeye imza atan Bükreş yönetimi, Türk SİHA'larını kendi topraklarında üretmeyi hedefliyor. 

Savunma

18.05.2024, 19:23

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Romanya ziyareti öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Yunus Emre Enstitüsü (YEE) koordinesinde düzenlenen 'Türkiye-Romanya Medya Buluşması'nın ardından verdiği demeçte Altan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023'te 11 milyar dolara ulaştığını, 2025 hedefinin ise 15 milyar dolar olduğunu kaydetti. 

Image

Türkiye'nin 'dost ve müttefik' Romanya ile tamamen dostluğa dayalı bir ilişkisi olduğunu dile getiren Büyükelçi Altan (fotoğrafta), "Romanya, Balkanlar'da Türkiye'nin en büyük ortaklarından bir tanesi. İki ülke de NATO müttefiki" dedi.

İki ülke arasında Karadeniz'den komşuluk ilişkisinin, ticari ve askeri ilişkilerin son derece üst seviyede olduğunu belirten Altan, şu ifadeleri kullandı:

Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi yaptılar Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi... Haberi Görüntüle

SERSERİ MAYINLARA ORTAK OPERASYON

"Şu anda NATO hava polisliği çerçevesinde yaklaşık 80 kadar askeri personel ve 4 adet F-16'mızla Romanya hava sahasını, Rumen uçaklarla birlikte koruyoruz. Biliyorsunuz, Karadeniz'in çevresinde şu anda savaş da yaşanıyor, Ukrayna'da ve Karadeniz'de ciddi şekilde bir serseri deniz mayını tehdidi var. Bu herkesi etkiliyor. Ortak bir tehdit.

Bu çerçevede, Türkiye'nin girişimiyle Rumen ve Bulgar müttefiklerimizin de katılımıyla bu serseri deniz mayınlarını tespit ve gerektiği takdirde imha bağlamında ortak bir operasyon yapılmasına karar verildi. 11 Ocak'ta İstanbul'da yapılan bir törenle bunun mutabakat muhtırası da imzalandı."

Altan, iki ülkenin NATO bünyesinde ikili manada birçok işbirliği projesinin ve üst düzey ziyaretlerin devam ettiğini dile getirdi.

İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in sırası mı! İngilizler 6. nesil uçaktan vazgeçiyor: Rusya ile savaşa gireceğiz, TEMPEST'in... Haberi Görüntüle

TB2 TESLİMATLARI SÜRECEK 

"2023'te Romanya, 18 tane silahlı insansız hava aracımızı, Bayraktar TB2'yi satın aldı. Bunların teslimatları tabii bu sene, önümüzdeki senelerde sürecek. Onun haricinde de bu alanda devam eden birtakım ihaleler var. Bunlara firmalarımızın ilgisi var ve aslında Türk firmalarının, Romanya özelinde artık Rumenlerin bizim için son derece yakın bir müttefik olmasından da kaynaklanan bir husus. Romanya'nın, bu ürünleri ortak üretim talebi de var."

Image

Bayraktar TB2 SİHA'lar Baykar'ın Ukrayna'da kurmakta olduğu fabrikada ortak üretilecek. Baykar'ın aynı zamanda Azerbaycan'da üretim tesisi kurma aşamasında olduğu biliniyor.

Romanya ile müzakerelerin olumlu sonuçlanması halinde yakın gelecekte TB2'ler Türkiye haricindeki 3 ülkede daha üretiliyor olacak. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading