Yandex Metrica

Bakü'ye savunma çıkarması: Yeni tesisler kurulacak, teknoloji transferi yapılacak

Bakü'ye savunma çıkarması: Yeni tesisler kurulacak, teknoloji transferi yapılacak

Türk savunma sektörü kardeş Azerbaycan'a çıkarma yaptı. ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN, ASFAT, MKE, STM, REPKON ve ASSAN yönetimiyle birlikte Bakü'ye 2 günlük ziyaret gerçekleştiren Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Ermenistan'la savaşın eşiğine gelmiş kardeş ülkede yeni tesisler kurulacağını ve teknoloji paylaşımı yapılacağını bildirdi. 

Savunma

25.04.2024, 22:54

Fransa ve Hindistan destekli Ermenistan ordusu, Azerbaycan sınır hattına yığınak yapmayı sürdürürken Erivan yönetiminin tehdit yüklü mesajları Güney Kafkasya'yı bir kez daha savaşın eşiğine getirdi. Bakü ile Erivan arasında bir barış anlaşması imzalanması için öncelikle Azerbaycan'a ait olan köylerin iadesi gerekiyor. 

Nihai sınır düzenlemesi konusunda henüz bir mutabakata varılmaması ve Fransa'nın yeni bir savaş için Ermenistan'ı cesaretlendirmesi, kardeş Azerbaycan'ın savunma kapasitesini bir kez daha gözden geçirmesine yol açtı. 

Hayalet SİHA'yı test pilotu böyle anlattı: ANKA-3'ün içinde gibiyim Hayalet SİHA'yı test pilotu böyle anlattı: ANKA-3'ün içinde gibiyim Haberi Görüntüle

AZERBAYCAN KENDİ SİLAHLARINI ÜRETECEK

Ordusunu yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri ile eşdeğer yapılanma içine sokmaya çalışan Bakü yönetimi, buna ilişkin kaydedilen önemli başarının ardından silah ve sistemlerin yerli olarak üretilmesi safhasına geçmek istiyor. 

Bu kapsamda Türk savunma sanayii şirketleri kardeş ülkeye adeta çıkarma yaptı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün başkanlığında Azerbaycan'a giden ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN, ASFAT, MKE, STM, REPKON ve ASSAN yöneticileri Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. 

Haluk Görgün ve İlham Aliyev

Toplantıda Aliyev, Türk savunma sanayii ürünlerinin kalitesi ve verimliliği nedeniyle dünya çapında elde ettiği ünden memnuniyet duyduğunu kaydederek, savunma sanayiinin geliştirilmesi konusunda Azerbaycan'ın da ciddi adımlar atmakta olduğundan bahsetti. 

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise Türk ve Azerbaycan şirketleri arasında çeşitli yönlerde ortak faaliyetlere ilişkin mutabakat zaptı imzalandığını kaydetti. Görgün, Cumhurbaşkanı Aliyev'e işbirliği içerisinde sürmekte olan bazı projelere ilişkin bilgilendirmede bulundu. 

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

YENİ TESİSLER KURULACAK, TEKNOLOJİ TRANSFERİ YAPILACAK

Görgün ve heyet daha sonra Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Savunma Sanayii Bakanı Vugar Mustafayev ile de ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdi; Azerbaycan savunma şirketlerinin yöneticileriyle bir araya geldi. 

Ekip daha sonra Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğine geçti. Büyükelçi Cahit Bağcı'dan bilgi alan Görgün, basın mensuplarına Azerbaycan temaslarını değerlendirdi.

İki ülke arasında üretim tesisi ve teknoloji transferi gibi başlıklarda yeni gelişmeler olacağının sinyalini veren Görgün şunları söyledi:

"Azerbaycan'ın savunma kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve yerel üretimin desteklenmesi konusundaki motivasyon ve hedeflerine biz de Türkiye'deki savunma sanayii şirketleri olarak katkı sağlamaya çalışıyoruz. Birlikte geliştirilecek projelerin, üretim tesislerinin, teknoloji transferinin yapılması gibi farklı konularda da çalışmalarımız devam ediyor."

Sinek gibi helikopter yapıyorlar: Tanesi 200 bin dolara satılacak Sinek gibi helikopter yapıyorlar: Tanesi 200 bin dolara satılacak Haberi Görüntüle

2023 SÖZLEŞMELERİ 10,5 MİLYAR DOLAR

"Teknolojik ilerlemeler, bir taraftan ihtiyaçlarımızı karşılayıp dışa bağımlılığımızı azaltırken diğer taraftan yüksek teknoloji ürünlerimizi rekabetçi bir şekilde ihraç ediyoruz. 

Her geçen yıl üzerine yüzde 20'lik bir artışla ihracatımızı artırarak devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre ihracatımız yüzde 27 artışta 5,5 milyar dolara ulaştı. 2023'te imzaladığımız sözleşmeler ise 10,5 milyar doları buldu. 

Geçtiğimiz yıl 185 ülkeye 230 farklı ürün ihraç ettik. Yapacak daha çok işimiz var. Hem ihtiyacımızı karşılamaya hem de ülkemizin ihracatında katkı sunmaya devam edeceğiz."

Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye demir attı Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye... Haberi Görüntüle

SAVUNMA KADROSU ORADAYDI 

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün'e Azerbaycan temaslarında şu isimler eşlik etti:

  • TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil
  • HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar
  • ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol
  • ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci
  • ASFAT Genel Müdürü Behçet Karataş
  • MKE Genel Müdürü İlhami Keleş
  • STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz
  • REPKON Grup Başkanı İbrahim Külekçi
  • ASSAN Yönetim Kurulu Başkanı Emin Öner 

Habere Tepki Ver

15

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading