Yandex Metrica

Ankara'da MMU sürprizi: Bakan bir daha baktı

Ankara'da MMU sürprizi: Bakan bir daha baktı

18 Mart 2023'te motor çalıştıracak Milli Muharip Uçak, Ankaralılara sürpriz yaşattı. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'na gelenler karşılarında MMU'yu gördü.

Savunma

23.01.2024, 17:32

Gerçek ölçekteki maketi (mock-up) ilk kez 2019 Haziran ayında Paris Havacılık Fuarı'nda sergilenen Milli Muharip Uçak (MMU), bu kez Ankara'daki Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda görücüye çıktı. Türkiye'ye havacılıkta çağ atlatacak yerli savaş uçağına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 

Havacılığın 'kurtuluş savaşı' olarak görülen bu çok önemli projeyi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) yürütüyor. MMU yahut Turkish Fighter X (TFX) kısaltmalarıyla da bilinen 5. nesil yerli jet, Türk Hava Kuvvetleri'ne büyük yetenekler kazandıracak. 

Dünyanın da yakından takip ettiği uçağa ilişkin yaptığı son açıklamalarda TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, MMU'nun 2028 yılında Türk Hava Kuvvetlerine yerli ve milli olarak teslim edileceğini bildirmişti. Kotil, "Türkiye'nin en önemli projesi açık ara Milli Muharip Uçak'tır. 18 Mart 2023'te motor çalıştırıyor, hangardan çıkıyor ancak bunu uçurmak için 2 yıllık test süreci var. Uçak havaya kalktığı zaman geriye dönüşü yok. 2028'de Hava Kuvvetlerine bu uçağı yerli ve milli olarak teslim ediyoruz" demişti. 

Uçak 1.8 mach hıza (2205 km) ulaşabilecek ve 55 bin feet yüksekliğe tırmanabilecek şekilde tasarlandı. Silahların tamamının gövde içerisinde bulunduğu MMU, düşük radar iziyle 'hayalet' sınıfındaki uçaklardan olacak. Uçakta 27 biner libre güç üreten iki adet motor bulunuyor. 21 metre uzunluğundaki MMU'nun kanat açıklığı 14 metre, yüksekliği ise 6 metre. 

MMU, yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık, sensör füzyonu gibi özellikler barındıracak. Türkiye MMU'yu havalandırmayı başardığında dünyada 5. nesil savaş uçağı üretebilen 4 ülke arasına girmiş olacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading