Yandex Metrica

Amerika'nın vermediği MİDLAS HİSAR füzesini ateşledi: TCG İSTANBUL'da tarihî anlar

Amerika'nın vermediği MİDLAS HİSAR füzesini ateşledi: TCG İSTANBUL'da tarihî anlar

Savaş gemilerini füze deposu haline getiren ve deniz platformlarına 'dikey atım' yeteneği kazandıran MİDLAS, TCG İSTANBUL'da ilk kez füze ateşledi. Tarihi anları paylaşan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Yapamazlar diyenlere rağmen yapıyoruz" dedi. 

Savunma

19.05.2024, 09:42

Çeşitli tipte füzelerin savaş gemilerinden ateşlenmesini sağlayan Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS), TCG İSTANBUL fırkateyninde ilk kez denendi. ABD'nin Türkiye'ye ambargo uygulaması üzerine ROKETSAN tarafından kısa sürede tasarlanıp üretilen MİDLAS, ilk deniz testinde hava savunma füzesi HİSAR-D RF'yi başarıyla fırlattı.

Savaş gemilerini füze deposu yapacak millî sistemin görüntülerini Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün paylaştı. Türkiye'yi heyecana boğan görüntülerde, geri sayımın sona ermesiyle birlikte HİSAR füzesinin başarıyla ateşlenişi görülüyor. 

Sistemin sorunsuz çalıştığını gören mühendis ve subaylar büyük heyecan içinde birbirlerine sarıldı. MİLGEM projesini yavaşlatmayı amaçlayan Amerikan devleti, MİDLAS muadili dikey atım sistemi MK-41'i Türkiye'ye satmamış, fakat bu ambargo ROKETSAN mühendislerinin geceli gündüzlü uğraşıyla tersine çevrilmişti.  

F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı anda yürüyor: Amerikan-Alman ortak yaptırımı F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı... Haberi Görüntüle

HAVA SAVUNMA ARTIK DENİZDE 

F-515 borda numaralı TCG İSTANBUL fırkateyni, MİDLAS'ın kullanıldığı ilk gemi oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, millî lançerden yapılan atış testini TCG İSTANBUL gemisinde izledi.

Prof. Dr. Görgün, MİDLAS atış testine ilişkin duygularını şu sözlerle ifade etti:

"Hayırlı uğurlu olsun. Tarihî bir ânı yaşadık. Tüm ekibimizi tebrik ediyoruz. Arkadaşların emeğine sağlık. Savunma sanayimiz açısından çok anlamlı bir günü hep beraber yaşıyoruz. Artık hava savunma sistemlerimiz denizde, denize konuşlu lançerlerle atıldı. Daha evvel karada yaptığımız testleri bugün çok şükür başarılı bir şekilde, en yüksek yerli-millîlik oranına sahip fırkateynimizde gerçekleştirdik. Hayırlı olsun."

Görgün sosyal medya hesabında da şu mesajı paylaştı:

"Yapamazlar diyenlere rağmen yapıyoruz! Savaş gemilerimizden dikey atım yeteneği ve bu sayede Donanmamızın kazandığı 'milli hava savunma şemsiyesi' ülkemize hayırlı olsun.

ROKETSAN’ın geliştirdiği Milli Dikey Atım Lançer Sistemi MİDLAS, ilk milli fırkateynimiz, TCG İSTANBUL’dan HİSAR-D RF füzesini başarıyla attı. Böylece Mavi Vatan semalarının güvenliğinde çok kritik bir teknolojiyi daha Deniz Kuvvetlerimize kazandırdık.

MİDLAS dikey atım Lançer sisteminde emeği geçen ROKETSAN ekibini gönülden tebrik ediyoruz."

Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde can verdi Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde... Haberi Görüntüle

TARİHİ BİR GÜNÜ DAHA YAŞADIK

Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ise şunları söyledi: 

"İlk millî fırkateynimiz İSTANBUL gemimizden ilk millî dikey lançerimiz MİDLAS'tan ilk millî hava savunma harbi güdümlü mermimiz HİSAR Deniz'i başarıyla atmış bulunuyoruz. Kutlu olsun."

Türkiye için tarihi bir günün yaşandığına dikkat çeken ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci de hislerini şöyle anlattı:

"Biz hem deniz altında hem deniz üstünde kendi güvenliğimizi kendi silanlarımızla sağlıyorduk. Bugün attığımız HİSAR-D güdümlü mermimizle artık Mavi Vatan'ın gökyüzünü de kendi silahımızla kontrol edebilir noktaya ulaştık."

 

Habere Tepki Ver

10

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading