Yandex Metrica

AKINCI öylesine korkuttu ki SİHA'nın tanesine 129 milyon dolar verdiler

AKINCI öylesine korkuttu ki SİHA'nın tanesine 129 milyon dolar verdiler

Kardeş Pakistan'ın sahip olduğu AKINCI TİHA'lar Hindistan'ı teyakkuza geçirdi. Yeni Delhi yönetimi AKINCI'ya karşı dünyada daha iyi bir alternatif bulamadığından ötürü soluğu Amerikan General Atomics şirketinde aldı. Hintliler, tanesi 129 milyon dolara 31 adet MQ-9B Reaper satın almaya hazırlanıyor. 

Savunma

05.06.2024, 22:20

Taarruzî insansız hava aracı (TİHA) AKINCI'nın ilk müşterilerinden Pakistan, kadim düşmanı Hindistan'ı korkutuyor. Baykar, kardeş ülkeye 2022 yılından beri çok sayıda AKINCI sevk etti. ROKETSAN yapımı füzelerle sık sık tatbikat gerçekleştiren Pakistan Hava Kuvvetleri, aynı zamanda Bayraktar TB2'nin kullanıcıları arasında. 

Pakistan sahip olduğu hava araçlarına karşı dengeleme stratejisi güden Hint yönetimi ise bir yandan İsrail yapımı Hermes-900 tipi İHA'yı kendi topraklarında montajlarken bir yandan da ABD'den SİHA satın almak için hazırlık yürütüyor. 

Hindistan basınına göre Başbakan Narendra Modi ve ekibi ABD'den tanesi 129 milyon dolara MQ-9B Reaper tipi SİHA satın alacak. Muhtemel bir sözleşme için ABD'den Yeni Delhi'ye gelen heyet Hindistan yönetimiyle görüşmeler yürütüyor. 

General Atomics üretimi MQ-9B

Çatışma hattında Ukrayna piyadesinin bir günü: Savaş bitse de eve gidemem, yoksa peşimizden gelirler Çatışma hattında Ukrayna piyadesinin bir günü: Savaş bitse de eve... Haberi Görüntüle

15 ADET SİHA'YI HEMEN İSTİYORLAR 

Yemen'de Husilerin son birkaç ayda 6 kez düşürmeyi başardığı MQ-9 tipi Amerikan SİHA'ları, 'güvenlik zafiyeti konusundaki yoğun endişelere rağmen' Hintlileri büyülemeye devam ediyor. 

Hint medyası, Türk SİHA'larına karşı dünyada etkili bir alternatif bulamadığından ötürü Yeni Delhi'nin ABD'ye mecbur kaldığından bahsetmedi. Fakat bu satın alımın silahlı kuvvetler yeteneklerini güçlendirmek için 'mecburi' olduğu ifade ediliyor. 

Amerikan havacılık devi General Atomics yetkilileri Hintlilerin teknoloji paylaşımı teklifini değerlendiriyor. İmzalanacak anlaşmayla Hindistan, 31 adet MQ-9B için 3,9 milyar dolarlık astronomik bir bedeli ABD'ye ödeyecek. 

Yeni Delhi, 31 SİHA'lık pakette ilk 15 hava aracını 'hemen' istiyor. Böylelikle Hintliler, çatışma potansiyeli yüksek görülen sınır bölgelerinde 'düşman faaliyetlerini' izleme imkanına kavuşacak.

Hindistan ordusunun Amerikan SİHA'larını yoğunlukla Pakistan'a karşı kullanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Haberi Görüntüle

BAZI PARÇALARI YERLİ OLARAK ÜRETİLECEK

Hindistan ordusundan emekli Tümgeneral Ravinder Sanan, MQ-9 alım talebine ilişkin müzakerelerin 2023 Haziran'ından beri devam ettiğini belirterek şunları söylüyor:

"Bu bir süredir savunma hizmetlerimiz için hissedilen bir ihtiyaçtı. Bu SİHA'ları edinmek, kullanmak ülkemizin güvenliği açısından oyunun kurallarını değiştirecek. Bu SİHA'lar sınır hattında düşman faaliyetlerini izlemek için etkili bir şekilde konuşlandırılacak. Nihai sözleşmeyi acil olarak imzalamalıyız."

Hindistan, MQ-9B'nin 'SkyGuardian' varyantında gömülü küresel konumlandırma sistemi ile ataletsel navigasyon sisteminin bulunmasını istiyor. 35 L3 Rio Grande iletişim sensörünün de SİHA'larda bulunmasını talep eden Hintliler, araçların yüzde 8-9'unu kapsayan parçaları yerli olarak üretmeyi talep etti. 

General Atomics'in bu talebe sıcak baktığı ileri sürülüyor.

Şirket, Hindistan topraklarında İHA üretiminin önünü açmak için Bharat Forge şirketiyle ortaklık kurarken aynı zamanda Hint topraklarında İHA bakım merkezi kuracağını vaat etti. 

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den... Haberi Görüntüle

O SIRADA AKINCI, 150 KM'DEN DENİZ HEDEFİNİ VURDU

Hindistan Amerikalı yetkililerle yaklaşık 4 milyar dolarlık sözleşme için görüşme yürütürken Baykar, AKINCI TİHA ile denizdeki hedefleri bir kez daha vurdu. 

Lazer güdümlü 'TRLG' topçu füzelerini SİHA'ya uyumlu hale getiren ROKETSAN'ın TRG-İHA230 süpersonik balistik füzesi, AKINCI'dan ateşlenerek denizdeki bir hedefi tam isabetle vurdu. Aynı füzeyle daha önce kara hedeflerine yönelik test gerçekleşmiş ve bu füzeler yaklaşık 150 kilometre menzilde etkinlik gösterdiğini kanıtlamıştı. 

Baykar, TRG-İHA230 füzesinin testinden bir gün önce de daha kısa menzilli TRG-İHA122 adlı süpersonik füzenin TV ve lazer güdümlü atışlarını yaparak hedefleri yine tam isabetle vurdu. 

AKINCI'nın kullandığı mühimmatlar aynı zamanda millî TİHA'yı satın alan ülkelere ihraç ediliyor. Yayınladığı tatbikat görüntülerinde ASELSAN üretimi TOLUN füzelerinden edindiğini ilan eden kardeş Pakistan, denizdeki 'düşman' unsurlarına karşı AKINCI'dan balistik füzeler de ateşleyebilir.

Habere Tepki Ver

18

1

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading