Yandex Metrica

3 kat daha hızlı, 4 kat daha ucuz top mermisi üretiyorlar: Buna kim karşı koyabilir?

3 kat daha hızlı, 4 kat daha ucuz top mermisi üretiyorlar: Buna kim karşı koyabilir?

Konvansiyonel mühimmat konusunda Rusların devasa üretim kapasitesi Batılı ülkeleri zor durumda bırakıyor. ABD ve Avrupa ülkelerinin toplamından daha fazla top/obüs mühimmatı üreten Rusya, her mermiyi 3 kat daha hızlı ve 4 kat daha ucuza imâl edebiliyor. 

Savunma

31.05.2024, 15:05

Modern savaşta füze ve dronlar karşılıklı olarak ağır tahribata yol açsa da konvansiyonel mühimmat hâlâ belirleyici bir kimlik taşıyor. Ukrayna topraklarında işgalini sürdüren Rusya, yılda 4,5 milyon top/obüs mermisi üretimiyle Batılı ülkelere meydan okuyor. 

Sky News'te yayınlanan bir rapora göre Ruslar, Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinden yaklaşık 3 kat hızlı ve 4 kat daha ucuza top mermisi üretebiliyor.

İşgale karşı büyük ölçüde Amerikan ve Avrupa ülkelerinin savunma ürünlerine bağımlı olan Ukrayna, bu nedenle savaşın başından beri topçu mühimmatı konusunda Rus ordusundan daha zayıf pozisyonda bulunuyor. 

Ukrayna topçu birlikleri Krasnohorivka ve Marinka cephesinde Rusları bombalıyor.

Avrupa ülkeleri 2024 Mart ayı itibariyle Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sözü vermişti ancak bu söz, üretim kapasitesinin yetersizliğinden ötürü tutulamadı.

Almanya, Fransa ve İngiltere mühimmat fabrikalarını genişletme planını devreye sokarken, ABD ise Türk savunma firması Repkon tarafından Teksas'a kurulan üretim hattı sayesinde kapasitesini neredeyse ikiye katladı. 

Ancak ABD ve Avrupa ülkelerindeki top/obüs mermi üretiminin toplamı bile Rusya ile boy ölçüşmekten uzak görünüyor.

Bain&Company araştırmasına göre Rus fabrikaları 2024 yılı boyunca 4,5 milyon top mermisi üretecek yahut yenileyecek. ABD ve Avrupa toplamı ise ancak 1,3 milyon mermi sayısında kalıyor. 

NATO ülkeleri tarafından üretilmiş 155 mm'lik merminin her biri ortalama 4 bin dolara mâl oluyor. Rusya Silahlı Kuvvetleri ise 152 mm'lik mermi başına yaklaşık 1000 dolar harcıyor.

Cephe hattında son sözü savaş gereçleri üreten fabrikalar söyleyeceği için Ukrayna destekçilerinin bir an önce Rusya'nın kapasitesine ulaşması gerekiyor. 

F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı anda yürüyor: Amerikan-Alman ortak yaptırımı F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı... Haberi Görüntüle

TÜRK REPKON, TEKSAS'TA ÜRETİM HATTI KURDU

Savunma sanayii üretim kapasitesinin ne kadar önemli olduğu Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte bir kez daha anlaşıldı. Top/obüs mühimmatı konusunda yaşadığı eksikliği bir an önce kapatma amacındaki ABD, Türk savunma firması Repkon desteğiyle Teksas eyaletinde dev bir fabrikayı hayata geçirdi. 

Teksas'ın Mesquite şehrinde kurulan tesisin açılış töreni önceki gün gerçekleşti. General Dynamics şirketi altında faaliyet gösterecek fabrikanın açılışına Türkiye’nin Houston Başkonsolosu Ahmet Akıntı’nın yanı sıra ABD Kara Kuvvetlerinden sorumlu Savunma Bakanlığı yetkilisi Christine Wormuth, Texas Senatörü John Cornyn ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake katıldı. 

Törende konuşan Savunma Bakanlığı yetkilisi Wormuth, dünyanın önceki yıllardan daha tehlikeli bir yer haline geldiğini belirtti ve geleceğin getirebileceklerine hazırlıklı olmak için birlikte çalışmanın önemine dikkat çekti.

Türkiye'nin 12 adet askerî uçak satın aldığı söylentisi ciddiye bindi: Yakında İngiltere'den havalanabilirler Türkiye'nin 12 adet askerî uçak satın aldığı söylentisi ciddiye bindi:... Haberi Görüntüle

HEDEF YILDA 1,2 MİLYON MERMİ 

Wormuth, Türk savunma sanayii şirketleriyle ortak üretimden dolayı heyecanlı olduklarını belirterek, "NATO müttefikimiz Türkiye'nin desteği olmadan bu tesis boş olurdu" dedi.

Repkon tarafından kurulan üretim hattının yeni otomasyon ve ileri üretim teknikleriyle tesisin 60 ila 155 milimetrelik topçu mermisi üretme esnekliğine sahip olacağını söyleyen Wormuth, bu fabrikanın ABD’nin topçu parçaları üretme kabiliyetinde yüzde 200'den fazla bir artışı temsil edeceğine işaret etti.

Wormuth, ordunun bu tesiste gelecek yılın sonuna kadar ayda 100 bin adet 155 milimetrelik mermi üretme hedefi belirlediği bilgisini de paylaştı. Wormuth'un verdiği rakamlar, kurulan yeni fabrikada yılda 1,2 milyon top mermisi üretileceğini ortaya koyuyor. 

 

Habere Tepki Ver

4

1

0

2

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading