banner2

Zayıflama hevesiniz sağlığınızı bozmasın! Kilo alma korkusu ile ortaya çıkan anoreksiya nervoza hayatı tehdit ediyor!

Son yıllarda moda olan sıfır beden algısı özellikle kadınların sağlığını tehdit ediyor. Vücut ağırlığının anormal şekilde düşmesine rağmen kişinin kilo alma korkusuyla yaşadığı beslenme bozukluğu olan anoreksiya nervoza bazı belirtilerle kendisini gösteriyor. Zayıf olmasına rağmen kendisini çok kilolu hisseden kişi, ya az besleniyor ya da hiç beslenmiyor.

Sağlık 24.09.2022, 16:38
Abone ol
Zayıflama hevesiniz sağlığınızı bozmasın! Kilo alma korkusu ile ortaya çıkan anoreksiya nervoza hayatı tehdit ediyor!

Anoreksiya nervoza nedir? Anoreksiya nervoza belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza tedavi edilebilir mi?

Fazla kilolardan kurtulmak sağlık için önemli ancak kilo verme düşüncesi takıntı haline gelirse iş tehlikeli bir boyuta varabiliyor. 

İdeal kiloya ulaşıp daha da zayıflamaya çalışan kişi, kilo alma korkusu yüzünden yetersiz beslenmeye, hatta bazen hiç beslenmemeye başlıyor. Anoreksiya nervoza adı verilen bu durum hayati tehlikeleri beraberinde getirebiliyor. 

ANOREKSİYALI KİŞİDE KİLO TAKINTISI VAR

Anoreksiya hastalığı olan kişiler, kilolu olmasalar bile fazla kilolu olduklarını düşünüyor. Birey, zayıflık ile öz değer- öz saygı kazanacağına inanıyor. Beslenme konusunda kendisine ciddi kısıtlamalar getiren kişi, kendi belirlediği kısıtlamaların dışına çıkması durumunda kusma eğilimi gösteriyor veya müshil, lavman gibi yöntemleri kullanmaya başlıyor.

SIK SIK AYNAYA BAKIP VÜCUDUNU İNCELER

Anoreksiya olan bireyler, fazla kilonun olduğu uzuvlarından şikayet eder. Sık sık aynaya bakarak vücudunu inceler, sosyal yaşamdan uzaklaşır, öğün atlar ve yemek yemeyi ve açlığını reddeder, başkalarının yanında yemek yemek istemez, uykusuzluk çeker, asabi olur ve cinsel ilgisi azalır. 

KADINLARDA HORMONAL BOZUKLUKLARA YOL AÇAR

Genellikle 15-25 yaş arasında görülen anoreksiya, bireyin hormanal sistemini etkiler, bazen ise hormonal sisteminin bozulmasına yol açar. Kadınlarda bozulan hormonal denge adet döngüsünü etkiler. Anoreksiya nervoza nedeniyle; böbrek rahatsızlığı, kemik erimesi, ve kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

ANOREKSİYA TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Anoreksiya için farklı tedavi yöntemleri var. Psikoterapide temel hedef sağlıklı yeme alışkanlıklarını desteklemek, kısıtlayıcı ve engelleyici düşüncelere yönelik çalışmaktır. 
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!