Yandex Metrica

Yiyecekleri çok pişmiş sevenler bir kez daha düşünsün! Nişastalı gıdaları aşırı pişirmek 4 ayrı kanser oluşumuna yol açıyor!

Yiyecekleri çok pişmiş sevenler bir kez daha düşünsün! Nişastalı gıdaları aşırı pişirmek 4 ayrı kanser oluşumuna yol açıyor!

Araştırmalar, gıdaları aşırı pişirmenin dört farklı kanser türü ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Özellikle nişasta bazlı patates, pirinç ve ekmek gibi yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi 4 ayrı kansere yol açıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:03

Köfte yaparken kıymaları kapkara olana kadar kızartıyor musunuz? Veya sebze yemeği pişirirken bütün sebzeleri karamelize olana kadar pişiriyor musunuz? Yiyeceklerin pişirilme şekli, ne yazık ki tüm besleyici değerlerini etkileyebildiği gibi, bazen sağlık için riskli durumların oluşmasına bile yol açabiliyor. 

Güneş kremlerine boş yere para vermeyin! O meyve yanıklara karşı kremden daha etkili! Zeytinyağı ile karıştırıp yemek gerekiyor Güneş kremlerine boş yere para vermeyin! O meyve yanıklara karşı... Haberi Görüntüle

YÜKSEK SICAKLIK KANSEROJEN MADDE RİSKİ TAŞIYOR

Araştırmalar, yiyeceklerin kanser riskinizde önemli bir rol oynadığını, ancak yemeklerin hazırlanmasına da dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor. Çünkü yapılan çalışmalara göre yiyeceklerin belli bir ısının üstüne çıkması akrilamid olarak bilinen bir kanserojen üretimine zemin hazırlıyor. 

Fazlasıyla iyi piştiği için rengi kahverengiye dönem bir tost veya fazla gevrek bir cips lezzetli olsa da, araştırma, yemeğinizi aşırı pişirme konusunda iki kez düşünmenizi tavsiye ediyor. Çünkü patates, pirinç, tahıl ve kızarmış ekmek gibi nişastalı gıdaların aşırı pişirilmesi DNA'ya zarar verebilecek bir kanserojen olan akrilamid oluşturuyor.

Bir yemek kabının 140 derecenin üzerinde yüksek bir sıcaklıkta ısıtıldığında meydana gelen bir reaksiyon, yiyeceğin esmerleşmesine neden oluyor ve çoğunun bayıldığı o iyi pişmiş diye nitelenen lezzetin ortaya çıkmasını sağlıyor. 

Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Haberi Görüntüle

4 AYRI KANSER TÜRÜ RİSKİ VAR

Araştırma aşırı pişmiş yiyeceklerdeki kanserojenin dört kanser türüne yol açtığını gösteriyor. Sigara içmeyen 88.672 kadına bakıldığında, yüksek akrilamid alımının endometriyal ve yumurtalık kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğu sonucuna varıldı. Akrilamidin sıçanlarda meme kanserine neden olduğu da belirlendi. Erkeklerde ise daha yüksek akrilamid seviyeleri ile cilt kanseri arasında bir bağlantı olduğu da kaydetti.

İnsanların bu 4 ayrı kanser türünden beslenme yoluyla korunması için bazı önlemler de var. Kanser riskine karşı kendinizi korumanın en iyi yolu, pişirme sıcaklığını takip etmek için bir yemek termometresi kullanmak. Bunların dışında yiyecekleri kaynatmak, az pişmiş tüketmek, patatesleri kızartmadan önce haşlamak ve hazır kahve yerine kavrulmuş kahve içmek alınabilecek tedbirlerden bazıları. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading