Yandex Metrica

Köpekler de grip oluyor! Köpek gribi insanlara bulaşır mı?

Köpekler de grip oluyor! Köpek gribi insanlara bulaşır mı?

Kış mevsimi hastalıkları beraberinde getirdi. Çoğu insan gribal enfeksiyonlarla mücadele ediyor. Ancak aslında hasta olan sadece insanlar değil. Köpeklerde de bulaşıcı üst solunum yolu rahatsızlığı olan grip görülebiliyor.

Sağlık

13.03.2024, 00:14

Köpek gribi, köpeklerde bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı. Köpekleri enfekte ettiği bilinen bazı A tipi influenza virüslerinden kaynaklanan bu durum H3N8 ve H3N2 virüsü olmak üzere ikiye ayrılıyor. H3N2 virüsleri, insanlarda her yıl dolaşan mevsimsel influenza A virüslerinden farklı.

Genel olarak, köpek gribi insanlar için bir tehdit olarak görülmez. Bugüne kadar, virüsün köpeklerden insanlara yayıldığına dair bir kanıt yok. Bununla birlikte, influenza A virüslerinin her zaman değiştiği biliniyor. Yani köpek gribi virüsünün değişerek insanları enfekte etmesi ve insanlar arasında kolayca yayılması mümkün hale gelebilir. 

Ayağınızdaki bu değişikliği önemseyin! Kardiyoloğa gitmeniz gerekebilir Ayağınızdaki bu değişikliği önemseyin! Kardiyoloğa gitmeniz gerekebilir Haberi Görüntüle

KÖPEKLERDE GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Köpeklerde bu hastalığın belirtileri öksürük, burun akıntısı, ateş, uyuşukluk, göz akıntısı ve iştah azalmasıdır, Ancak tüm köpekler hastalık belirtileri göstermez. Çoğu köpek 2 ila 3 hafta içinde iyileşir. Bazı köpekler daha ciddi hastalığa ve zatürreye yol açabilecek ikincil bakteriyel enfeksiyonlar geliştirebilir. 

Hemen hemen tüm köpekler, köpek gribi enfeksiyonuna karşı hassas ve virüs enfeksiyonu, kulübelerde ve barınaklarda barındırılan köpekler arasında yayılma eğiliminde. Köpek gribinin hayvandan hayvana öncelikle enfekte köpekler öksürüp hapşırdığında ortaya çıkan solunum damlacıkları veya yüzeylerle temas yoluyla yayıldığı düşünülüyor. Bu nedenle, köpekleri öksüren veya başka solunum yolu hastalığı belirtileri gösteren köpek sahipleri, köpeklerini diğer köpek veya kedilere maruz bırakmamalı. 

Köpeklerde H3N8 ve H3N2 enfeksiyonunu doğrulamak için bir test var. Tedavi ise, köpeğin vücudu enfeksiyona karşı yeterli bir bağışıklık tepkisi geliştirene kadar destekleyici bakımdan oluşuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading