Yandex Metrica

Kafayı şimdi de yumurtaya taktılar! Ani kan pıhtılaşmasına yol açıyormuş

Kafayı şimdi de yumurtaya taktılar! Ani kan pıhtılaşmasına yol açıyormuş

Yıllardır yumurtanın protein deposu olduğu ve mutlaka her gün tüketilmesi yönünde telkinlerde bulunan bilim dünyası, yön değiştirdi. Bilim adamları yumurtada bulunan kolin isimli maddenin kan pıhtıları, felç ve kalp krizine neden olabileceği konusunda insanları uyarmaya başladı.

Sağlık

23.01.2024, 20:22

Kahvaltıların, hamur işlerinin ve hatta bazı yemeklerin bile ana malzemesi olan yumurta tam anlamıyla bir sağlık deposu. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynuyor. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KOLİN KANIN PIHTILAŞMASINI HIZLANDIRIYOR

Ancak bilim adamlarının kolin ile ilgili bazı endişeleri var.  Çünkü kolin kanı pıhtılaşmaya daha yatkın hale getirebiliyor. Araştırmacılar bağırsaklardaki bakterilerin, kan trombositlerini bir araya toplayarak kan pıhtısı oluşturmaya teşvik eden bir bileşik üretmek için kolin ile etkileşime girebileceğini öne sürüyor. 

Ekip çalışmaları kapsamında, kolinin bağırsak bakterileri ile etkileşime girerek TMAO adlı bir madde ürettiğini gözlemledi. Trimetilamin N-oksit anlamına gelen madde, bağırsak bakterileri bir dizi diyet besinini parçaladığında üretiliyor. 

Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız 8 yiyecek Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız... Haberi Görüntüle

KALP HASTALIKLARI RİSKİ ARTIYOR

Araştırmacılar, vejetaryenlere oral kolin takviyesi sağladı. Kolin takviyesinden sonra her iki grup da TMAO'nun plazma seviyelerinde 10 kat artış gösterdi. Ayrıca trombotik olaylar için bir risk faktörü olan trombosit yanıtında bir artış görüldü. Kandaki bu maddenin yükselmesi kardiyovasküler hastalık riskini yükseltiyor. 

Uzmanlar "doktorunuz tarafından reçete edilmedikçe, kolin takviyelerinden kaçının" diyor. 

Öte yandan kanın pıhtılaşma riskini artırabilecek diğer beslenme alışkanlıkları arasında, susuzluk da yer alıyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading