Yandex Metrica

Ergenlerde de görülmeye başladı! En yaygın belirtisi "kendinden iğrenme"

Ergenlerde de görülmeye başladı! En yaygın belirtisi "kendinden iğrenme"

Kişilik bozuklukları genellikle yetişkinlerde teşhis edilse de, genç yaşlardan itibaren görülebiliyor. Araştırmalar ergenlerde sınırda kişilik bozukluğunun en yaygın belirtisinin kendinden iğrenme olduğunu gösteriyor. Ebeveynlere bu konuda önemli görevler düşüyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:23

Borderline yani Sınırda Kişilik Bozukluğu genellikle yetişkinlerde görülüyor zannedilse de ergenlikte bazı belirtiler bu rahatsızlığa işaret ediyor. 

Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez kaynağı sivrisinekler Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez... Haberi Görüntüle

BORDERLINE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sınırda kişilik bozukluğunun aslında birçok belirtisi var. Terk edilmişlik duyguları ve reddedilmeye karşı aşırı tepki, duygusal istikrarsızlık, dürtüsellik, iç boşluk duyguları, olumsuz benlik saygısı, genellikle sert özeleştiri, kendine zarar verme gibi riskli davranışlar. Ergenlikte ise bu belirtiler biraz farklılaşıyor. Bu dönemde yüksek dürtüsellik, intihar davranışları, duygusal istikrarsızlık, kontrol edilemeyen öfke ve başkalarının niyetlerinden şüphelenmek gibi belirtiler görülüyor. 

Yapılan bir çalışma, gençlerin yetişkinlikte sınırda kişilik bozukluğu  geliştirme riski altında olabileceklerinin açık bir işareti olarak "kendinden nefret etme" veya kendini reddetme ifadelerine işaret ediyor.

Duş jeli kullanmak zararlı mı? Duş jeli kullanmak zararlı mı? Haberi Görüntüle

EN YAYGIN SEMPTOM KENDİNDEN İĞRENME

Altı ay boyunca 158 ergenin gelişimini izleyen araştırmacılar, kişisel yön ve özelliklerden tiksinme/iğrenme duyguları olarak tanımlanan kendinden iğrenmenin borderline kişilik bozukluğu gelişimi için bir başka önemli risk faktörü olduğunu buldu. Uzmanlara göre ergenler kendilerini istenmeyen, itici ve kötü olarak görürlerse, borderline kişilik bozukluğu belirtileri geliştirme riskleri artıyor. 

Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler ömrü adeta törpülüyor? Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler... Haberi Görüntüle

NE YAPMALI? 

Yardım istemekten korkmayın. Karşılaştığınız sorunlara yanıt bulmanıza yardımcı olabilecek nitelikli insanlar var.
Sınırda kişilik bozukluğu semptomlarını yönetmenin araştırma destekli birçok yolu var, ancak hepsi kendini kabul etmek ve kendine saygı duymakla başlıyor. Kendinizi sevmeyi öğrenin. Bütün insanlar kusurludur. 
Araştırmacılara göre, insanlar kendilerini diğer insanlardan izole ettiğinde, hayallerinden, özlemlerinden vazgeçtiğinde veya kendine zarar veren davranışlarda bulunduğunda, borderlinenın erken belirtileri profesyonel müdahale gerektirir. Bazı durumlarda, borderline kişilik bozukluğu, depresyon, anoreksiya ve travma sonrası stres bozukluğu gibi diğer bozukluklarla bir arada görülebilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading