Yandex Metrica

Ekşi maya ekmeği daha mı sağlıklı? Kan şekerini dengelemeye yardımcı olabiliyor

Ekşi maya ekmeği daha mı sağlıklı? Kan şekerini dengelemeye yardımcı olabiliyor

Herkesin severek tükettiği ekmek çeşidi farklı farklı. Kimi bildiğimiz beyaz ekmeğin müptelası kimi ise kepekli veya tam buğday. Ekşi maya ise en bilinen en eski ekmek türlerinden biri. Ekşi maya sağlık için tam anlamıyla bir dost. Özellikle kan şekerini dengelediği için diyabet hastaları tarafından önemli bir alternatif.

Sağlık

08.04.2024, 16:21

Ekşi maya birçok insanın ok severek tükettiği ekmeklerden. Kızartılıp üzerine tereyağı sürülen, sandviç yapılan veya çorbaya doğranan bu ekmekleri evde yapması da oldukça kolay. 

Ekşi mayanın tadı, onu diğer birçok ekmek türünden ayırır ve bu, benzersiz bir fermantasyon süreciyle elde edilir. Diğer ekmeklerin  kabarması için kullanılan geleneksel maya yerine, un ve suyun bir araya getirildiği ve en az birkaç gün mayalanmaya bırakıldığı bir başlangıç ile ekşi hamur yapılır.

Ekşi mayanın fermantasyon süreci nedeniyle, uzun süredir diğer daha rafine ekmek türlerinden potansiyel olarak daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. 

Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Haberi Görüntüle

KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR

Bu ekmek, beyaz rafine ekmeğe göre birkaç nedenden dolayı hafif bir üstünlüğe sahip olabilir. Ekşi maya ekmeğinin glisemik indeksi diğer ekmek türlerine göre genellikle daha düşük. Bu yüzden kan şekeri yönetimine odaklanan insanlar için daha iyi bir seçim. Ortalama bir ekşi mayalı ekmeğin glisemik indeksi 54 iken, rafine beyaz buğday unu ekmeğininki 71'dir.

O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya göre korunmada en etkili yöntem... O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya... Haberi Görüntüle

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN DAHA İYİ 

Ekşi mayanın sahip olduğu bir diğer fayda da, yine fermantasyon sürecinden dolayı bağırsak sağlığına yardımcı olabilmesi. Ekşi maya ekmeği, fermantasyonun sonucu olan prebiyotik lif içerebiliyor. Bu da, seçici yakıt görevi görerek bağırsaklarda yaşayan canlı ve yararlı bakterileri destekliyor. 

Diğer yandan yapılan bazı araştırmalar, ekşi mayanın sağlığa olan faydalarının bireye bağlı olabileceğini, yani aslında herkes için sağlıklı olmayabileceğini öne sürüyor. 2017'deki çalışma, ekşi maya ve beyaz ekmeğin çeşitli katılımcılar üzerindeki etkilerini inceledi. Bazı insanlar beyaz ekmek yerine ekşi maya yedikten sonra daha iyi kan şekeri kontrolüne sahipken, ekşi maya yedikten sonra daha yüksek bir artış gören insanlar da vardı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading