Yandex Metrica

Diş çürükleri o organda kanser ihtimalini artırıyor! İşte çarpıcı araştırmanın bulguları

Ağız sağlığının iyi olmasının genel sıhhat üzerindeki etkileri bazı araştırmalarla ortaya konulmuş durumda. Ancak yeni yapılan bir çalışma ağızdaki bir bakterinin pankreas kanserine yol açtığını gösteriyor.

Sağlık

31.03.2024, 03:26

Ağızdaki bakteriler, dişlere ve diş etlerine yapışan plaklar sadece diş kaybına neden olmuyor. 

İbrani Üniversitesi'nde yapılan yeni bir çalışma, ağız bakterileri ile farelerde kanser gelişimi arasında önemli bir bağlantıyı ortaya koyuyor. Çalışma ağız sağlığı ile pankreas arasında önceden bilinen bir bağlantıya ışık tutuyor. 

36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak! Karar Resmi Gazete'de: İşte istihdam edilecek alanlar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak! Karar Resmi Gazete'de: İşte... Haberi Görüntüle

Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla sütyen takanlarda... Sütyeninizi çıkarmadan yatıyorsanız bir kez daha düşünün! 14 saatten fazla... Haberi Görüntüle

AĞIZDAKİ BAKTERİLER PANKREAS KANSERİNE YOL AÇIYOR

Prof. Gabriel Nussbaum ve ekibi yakın zamanda ağızdaki bakteriler ile farelerde pankreas kanserinin başlangıcı arasındaki önemli bağlantıyı ortaya çıkaran çığır açıcı bir araştırma yayınladı.

Pankreas kanseri, periodontal hastalıklarla ilişkisiyle bilinen yaygın bir anaerobik bakteri olan Porphyromonas gingivalis'in varlığıyla ilişkilendiriliyor.

Araştırma, fare modelleri kullanılarak P. gingivalis'in ağız boşluğundan pankreasa ilerlemesinin kapsamlı bir incelemesini gerektiriyordu. Ekip, bakteriyi kansere yatkın genetiği değiştirilmiş farelere vererek, kanser gelişiminin hızlandığına dair ikna edici kanıtlar ortaya çıkardı.

O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya göre korunmada en etkili yöntem... O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya... Haberi Görüntüle

PANKREASTA MİKROBİYAL DENGEYİ BOZUYOR

Bulgular, canlı P. gingivalis'in diş etlerine uygulandıktan sonra sağlıklı farelerin pankreasında bulunduğunu ve uzun süreli maruz kalmanın pankreasta değişikliklere neden olarak mikrobiyal dengesini etkilediğini gösterdi.

Bakterinin ağızdan uygulanması, genetik mutasyona sahip farelerde erken pankreas anormalliklerinden pankreas kanserine ilerlemeyi hızlandırdı. Araştırma aynı zamanda bu genetik mutasyonun P. gingivalis'in hücrelerin içinde hayatta kalmasına yardımcı olduğunu ve bakterilerin, koşullar zor olsa bile pankreas kanseri hücrelerinin hayatta kalmasını desteklediğini gösterdi.

Yumurtayı bu şekilde pişirince tüm faydası gidiyor! Meğer yıllardır yanlış yiyormuşuz Yumurtayı bu şekilde pişirince tüm faydası gidiyor! Meğer yıllardır yanlış... Haberi Görüntüle

"KANSERİN TEDAVİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA"

Nussbaum'a göre çalışma, pankreas kanserini anlama ve mücadelede ağız sağlığını dikkate almanın öneminin altını çiziyor.

"P. gingivalis gibi bakterilerin rolünü keşfederek yalnızca potansiyel risk faktörlerine ışık tutmakla kalmıyoruz, aynı zamanda müdahale ve tedavi için yeni yolları da ortaya çıkarıyoruz."

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading