Yandex Metrica

Çiğ süt mü sağlıklı, pastörize süt mü? Güvenilir yerden almak koşuluyla çiğ süt en faydalısı!

Çiğ süt mü sağlıklı, pastörize süt mü? Güvenilir yerden almak koşuluyla çiğ süt en faydalısı!

Köylerde büyüyen çoğu insan her şeyin en doğalını tükettiği için fabrikasyon işlem görmüş yiyecek ve içeceklerin tadını pek bilmez. Onlardan biri de pastörize veya UHT sütler. Bu sütler, içerisindeki zararlı maddeler yok olsun diye bazı ısıl işlemlere tabi tutuluyor. Yoğurt veya peynire en güzel kıvam ve tadı veren çiğ süt ise herhangi bir işlem görmüyor.

Sağlık

19.03.2024, 14:28

Çiğ süt, pastörize süt, UHT süt ne demek? Bu sütlerden hangisi en sağlıklısı? İşte cevaplar...

Köylerde çocukluk geçirenler bilir. İnek veya keçiden süt sağılır, bir miktar kaynatılıp tüketilir.  Çiğ sütten yapılan yoğurt veya peynir daha lezzetli olur. Çünkü yağ asitleri ve vitaminlerce daha zengindir.

Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler ömrü adeta törpülüyor? Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler... Haberi Görüntüle

PASTÖRİZE SÜT, KAYNATILIP HIZLA SOĞUTULUYOR

Taze, yeni sağılmış çiğ sütlerin içindeki zararlı organizmaların yok edilmesi amacıyla ısıya tabi tutulmuş süt türüne ise pastörize süt deniyor. Önce ısıtılan süt hemen ardından çok hızlı bir şekilde soğutuluyor. Soğutma aşamasında 6 dereceyi geçmemesine özen gösteriliyor ve yaklaşık 15 dakika bekletiliyor. 

Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Haberi Görüntüle

UHT SÜT, AÇILMADAN ODA SICAKLIĞINDA DURABİLİR

Açılımı Ultra High Temperature olan UHT süt çeşitleri ise oda sıcaklığında kapağı açılmadan uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. Bu sütler ticari olarak üretilmiş, uygun şekilde paketlenmiş, içinde bozulmalara neden olabilecek hiçbir organizmanın olmadığı süt çeşidi.

Peki bu sütler arasında ne gibi farklar var? Aslında pastörize ve UHT süt arasında çok bir fark yok ancak temel iki noktada farklılar mevcut. UHT sütler çok yüksek derecelerdeki ısılara çok kısa bir süreliğine maruz kalıyor. Ardından soğutma işlemi yapılmadan paketleme aşamasına geçiliyor. Pastörize edilmiş sütler ise ortalama sıcaklıklarda ısıtılıp, hemen ardından soğutuluyor. Böylece yapısı bozulmuyor. Ancak UHT sütler kadar uzun süre dayanmıyor. Çiğ süt ise hiçbir ısıya maruz kalmıyor.
 
Sütler arasında ısı konusu dışında bir fark gördüğünüz gibi yok. Öyleyse "hepsi de çok sağlıklıdır" demek mümkün mü? 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

SÜTLERİN HEPSİ DE FAYDALI MI?

UHT sütler içlerindeki tüm yabancı maddeler ve yaşayan organizmalardan arındırıldığı için insan sağlığını bozacak tüm risklerin en aza indirilmiş hali olarak tanımlanıyor. 

Çiğ sütler ise hayvanların beslenme tarzından, yaşadıkları ortamın kirliliği ya da temizliğinden çok çabuk etkilenebiliyor ve içinde çok sayıda insan sağlığına zararlı madde taşıyabiliyor. Ancak besin değeri açısından diğer sütlere nazaran oldukça faydalı olduğu da tartışmasız bir gerçek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading