banner2

Ağızdan nefes alanlar dikkat! Solunumu sürekli ağızdan yapmak diş sağlığı ve kalp için çok tehlikeli!

Ağzınızdan mı nefes alıyorsunuz yoksa burnunuzdan mı? Yapılan araştırmalara göre en sağlıklı olan burundan solumak. Uzmanlar ağızdan nefes alıp vermenin astım, kötü diş sağlığı ve hatta kalp yetmezliğine yol açabileceğini belirtiyor.

Sağlık 08.11.2022, 12:50 08.11.2022, 13:04
Abone ol
Ağızdan nefes alanlar dikkat! Solunumu sürekli ağızdan yapmak diş sağlığı ve kalp için çok tehlikeli!

Biz insanlar doğal olarak burnumuzdan nefes alacak şekilde yaratılmışız, ancak burun tıkanırsa veya başka sorunlarımız varsa, ağzımızdan nefes almak zorunda kalabiliriz. Bu geçici bir çözüm olarak iyi olsa da uzun vadede sağlığı tehdit edebilir. 

Ağızdan soluma yapıldığında vücut alerjenlere, kirliliğe ve hatta bazı böceklere karşı savunmasız olur. Çünkü ağız, burun gibi filtreleyici tüylere sahip değil. 

BURUN FİLTRE GÖREVİ GÖRÜR

Burun solunan havadaki toz, bakteri, virüs ve diğer havadaki partikülleri filtreler. Burnunuzdaki sensörler ayrıca havadaki mikropları tespit ederken antimikrobiyal kimyasalları serbest bırakabilir.

BİLİŞSEL İYİLEŞME SAĞLAR

Araştırmalar, kontrollü burun solunumunun bazı bilişsel süreçlerde iyileşmeye yol açabileceğini ve daha hızlı tepki sürelerine yol açabileceğini gösteriyor.

BURNU NEMLİ TUTAR

Burun ve solunum yollarınızda, mukus astarı ve kirpikler adı verilen küçük tüyler, solunum yollarınızı solunan parçacıklardan sürekli olarak temizler. Bu işlemin çalışması için nemli olması gerekir.

KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR

Çalışmalar burundan solumanın, nitrik oksit konsantrasyonlarını artırabileceğini gösteriyor. Burnunuz ve sinüsleriniz, nitrik oksit adı verilen antibakteriyel ile antiviral, pıhtılaşma önleyici gaz üretir. Nitrik oksit, kardiyovasküler sağlığınız için önemli olan kan damarlarınızı genişleterek kan basıncınızı düşürür ve oksijen alımınızı artırır.

AĞIZDAN NEFES ALIP VERMENİN ZARARLARI

  • Ağızdan nefes almak diş enfeksiyonlarına, ağız kokusuna, diş ve diş çürümesine yol açabilecek oral bakterilere karşı ilk savunmanızı ortadan kaldırır.
  • Burundan nefes vermek yerine ağzınızdan nefes vererek vücudunuzun yüzde 42 daha fazla su kaybetmesine neden olursunuz.
  • Ağız solunumu yapan çocuklar arasında yapılan bir çalışmada, ağzı açık uyuyan çocukların yüzde 43'ünde gündüz sinirliliği görüldü.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!