Yandex Metrica

İkinci helikopter nerede? Açıklanırsa Türkiye-Amerika hattı ısınacak

Irak'ın Duhok bölgesi Çemanke yakınlarında düşen helikopter hakkında sır perdesi aralanıyor. Süleymaniye'de Talabani ailesine ait olduğu tespit edilen helikopterlerin Suriye-Irak-Kandil hattında üst düzey PKK/YPG'lilerin transferi için kullanıldığı ortaya çıktı. PKK'nın YAT grubundaki 7 kişinin cesedi düşen helikopterin enkazında yanmış halde bulundu. Oysa 9 teröristin öldüğü açıklandı. Kaybolan ikinci helikopterin akıbetinin açıklanması halinde Ankara-Washington hattında iplerin gerileceği söyleniyor.

Güvenlik

23.01.2024, 20:35

Irak'ın Duhok bölgesinde düşen helikoptere ilişkin sır perdesi aralanıyor. Türkiye'nin Erbil Konsolosluğu, Dışişleri Bakanlığı ve MİT ekiplerinin yürüttüğü çalışma neticesinde elde edilen bilgileri Sözcü gazetesinden Özgür Cebe yayınladı.

Elde edilen bilgiler, düşürülen helikopter sayısının bir değil iki olduğunu, ikinci helikopterin akıbetinin açıklanması halinde Türkiye-ABD hattında sert fırtınalar esebileceğini gösteriyor. 

Irak kuzeyinde Türk SİHA'ları ile Mehmetçiğin artan etkinliği nedeniyle Suriye kuzeyindeki teröristlerin Kandil bölgesine gidip gelirken bir süredir Talabani ailesine ait helikopterleri kullandığı ortaya çıktı. 

İşte madde madde o detaylar...

  • MİT ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak ile Suriye'deki nokta operasyonlarından ötürü PKK/YPG yönetimi bölgeler arası geçişlerde kara ulaşımı yerine kritik kadrolarını helikopterle taşıma kararı aldı. 
  • Yaklaşık 3 ay önce Celal Talabani'nin oğlu Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı Bafel Talabani, Suriye kuzeyindeki Haseke ilçesine giderek burada PKK/YPG elebaşı Ferhad Abdi Şahin'le bir araya geldi. Görüşmeye DEAŞ'a karşı Uluslararası Koalisyon Gücü Komutanı Amerikalı General Matthew McFarlane de katıldı. 

  • Üçlü görüşmede KYB bünyesinde kullanılan helikopterin Suriye-Kandil arasındaki hava trafiğinde kullanılması kararı alındı. Bafel Talabani, PKK/YPG elebaşına bu yönde güvence verdi. 

Matthew McFarlane, Ferhad Abdi Şahin, Bafel Talabani

  • PKK/YPG'nin sözde özel birimi YAT sorumlusu Şervan Kobani kod adlı Abdo Ahmed Abdi, düşen helikopterin içindeydi. YPG elebaşı Ferhad Abdi'nin öz yeğeni olan Ahmed Abdi, KYB'ye ait helikopterin içinde Bafel Talabani ile selfi fotoğraf çekmişti.  

Abdo Ahmed Abdi (solda) ve Bafel Talabani (sağda)

  • Terörist Abdo Ahmed Abdi (Şervan Kobani), Suriye'nin Deyrizor bölgesinde ABD askerlerinden pilotluk eğitimi almış, kendisine örgüt sorumlularından Çiya Muhammed kod adlı Azad Simi de eşlik etmişti. 
  • PKK/YPG'nin sözde anti-terör birimi YAT'a bağlı 9 terörist Suriye kuzeyinden Kandil'deki Balakayati Kampı'na geçiş yapmak için helikopterle Süleymaniye'ye gitmek üzere havalandı. 

İKİNCİ HELİKOPTER KANDİL'DEN GARA'YA

  • İkinci helikopter Süleymaniye'nin Ranya kasabası yakınlarındaki Kandil sınırları içinde yer alan Helgurt ve Kanicengi Kampındaki üst düzey PKK'lı bir grubu alıp Duhok yakınlarındaki Gara bölgesine indirecekti. Aynı zamanda buradan alınacak bazı üst düzey PKK'lılar da Kandil'e götürülecekti. 
  • Terör örgütü Pençe Kilit harekât bölgesi olan Amediye'de uzun süredir sıkışmış durumdaki yönetici kadrolarını bu alandan çıkarmak üzere KYB'den destek aldı. 

  • Helikopterin düşmesi sonrası Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, enkazın olduğu bölgede tamamen yanmış 7 cesede ulaştı. Terör örgütü PKK/YPG 9 üst düzey üyelerinin öldüğünü duyurdu. 
  • İkinci helikopterde ise Kandil ve Gara arasında güç değişimi yapılacak PKK'nın lider kadrosundaki üst düzey teröristler vardı. Türkiye'nin hem ABD hem de KYB ile ilişkilerinde sert rüzgarlar esmesine neden olacağı için ikinci helikopterin akıbeti sır gibi saklanıyor. 

  • PKK/YPG'nin açıklamasında sadece kod isimleri duyurulan teröristlerin gerçek kimlikleri de ortaya çıktı. Liste şu şekilde:

Abdo Ahmet Abdi (Şervan Kobani), Nejbir Mahmud Hemdo (Faraşin Baran), Hamdiye Seydo (Didar Derik), Berfin Bilal Rıfat (Rojeng Rıfat), Renan İzzeddin Ali (Xebat Dırpesiye), Hadi Hamduş Zahir (Doğan Afrin), Mecid Süleyman Muhammed (Harun Rojava), Ela Adnan Hamud (Hogir Derik), Diveş Ahmet Ömer (Koçer Derik).

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading