Yandex Metrica

Yeni Kaledonya Müslüman ülke mi? Yeni Kaledonya'da neler oluyor, neden ayaklandılar?

Yeni Kaledonya Müslüman ülke mi? Yeni Kaledonya'da neler oluyor, neden ayaklandılar?

Fransa’nın deniz aşırı sömürgelerinden biri olan Yeni Kaledonya'da işler yolunda gitmiyor. Fransa'nın sömürü ülkesindeki varlığını artırmasına tepki gösterej yerel halk ayaklandı. Bölgedeki çatışamlarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Yeni Kaledonya'nın adı bir anda dünya gündemine otururken bölge hakkında bilinmeyenler de araştırılmaya başlandı.

Gündem

19.05.2024, 23:12

Güney Pasifik'te konumlanan ve Fransa'nın sömürge bölgelerinden biri olan Yeni Kaledonya'da halk ayaklandı. 13 Mayıs'tan bu yana başlayan gösterilerde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Fransa bölgeye asker takviyesi yaparken bölgede OHAL ilan edildi.  Fransa Başbakanı Gabriel Attal kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Yeni Kaledonya'da TikTok'un yasaklandığını açıkladı. Bölgede dört kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

İstanbul'da korkutan yangın! Binanın çatısını saran alevler trafoyu patlattı İstanbul'da korkutan yangın! Binanın çatısını saran alevler trafoyu patlattı Haberi Görüntüle

YENİ KALEDONYA'DA HALK NEDEN AYAKLANDI?

Bölgenin yerli halkı yeni bir yasa ile kendilerinin azınlık duruma düşeceğini belirterek Fransa hükümetine karşı ayaklanma başlattı. Fransa hükümeti Yeni Kaledonya'da 10 yıl yaşamış olan Fransızlara oy hakkı verilmesini öngören yasa tasarısını parlamentoda onayladı. Bu karar yerlilerin dışında Fransa'dan ve başka ülkelerden gelenlerin de Yeni Kaledonya'nın geleceği hakkında söz sahibi olması anlamını taşıyor. Tasarının onaylanmasının ardından Fransız hükümetini destekleyen rejim yanlıları ile ayrılıkçı Kanak halkı güçleri (FLNKS) ve yerel gruplar arasındaki çatışmalar hız kazandı. Bağımsızlık yanlısı, büyük oranda yerlilerden oluşan grup, 'yönetimdeki etkilerini azaltacağı' iddiasıyla, reforma karşı çıkıyor. 

4 şehirde durum kritik! Prof. Dr. Bektaş orada yaşayan vatandaşları uyardı! Deprem kapıda 4 şehirde durum kritik! Prof. Dr. Bektaş orada yaşayan vatandaşları... Haberi Görüntüle

YENİ KALEDONYA MÜSLÜMAN ÜLKE Mİ?

Yeni Kaledonya ülkesinin büyük bir çoğunluğu Hristiyan inancına mensuptur.  Yeni Kaledonya'da %60'ı katolik, %30'u ise Protestan mezhebine sahip.  Bölge nüfusunun geri kalan %10'luk kesimi ise diğer dinlere inanmaktadır. Ülkedeki Müslüman nüfusun sayısı artmaktadır. 

İstanbul için durum kritik! Deprem Profesörü Ersoy'dan uyarı: Marmara fayları çok hareketli İstanbul için durum kritik! Deprem Profesörü Ersoy'dan uyarı: Marmara fayları... Haberi Görüntüle

YENİ KALEDONYA NEREDE?

Yeni Kaledonya  Büyük Okyanus'un güneybatısında yer alan özel bir statüye sahip bir bölgedir. Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesidir. Kaledonya'nın başkenti Nouméa'dır.

Yeni Kaledonya konum olarak Zelandiya'nın kuzey ucunda, Mikronezya ada öbeği grubu içerisinde yer almaktadır. Avustralya'nın kuzeydoğusunda, Yeni Zelanda'nın ise kuzeyinde yer alan bölge, toplamda 18.576 km² yüzölçümüne sahiptir.

BYD Seal U DM-i fiyatı ne kadar? Yüzde 30 ÖTV indirimi ile BYD Seal U DM-i ne kadara satılır? BYD Seal U DM-i fiyatı ne kadar? Yüzde 30 ÖTV... Haberi Görüntüle

YENİ KALEDONYA HALKI NERELİ?

Bölgenin en eski yerleşimcileri olarak Melinezya topluluklarından olan Kanaklar nüfusun %44'ü ile adanın en yoğun etnik grubunu oluşturmaktadır. Bunun haricinde toplum içerisinde yüksek bir orana sahip olan ve Caldoches olarak adlandırılan ve adaya gelen ilk Fransızların torunları ile adaya yakın dönemde gelmiş olan ve Métropolitains olarak adlandırılan nüfusun oluşturduğu grup yer almaktadır. Bu gruplarla birlikte ada genelinde beyazların nüfus içerisindeki oranı %34,1 düzeyindedir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading