Yandex Metrica

Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu'yu kim öldürdü?

Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu'yu kim öldürdü?

Gazeteci Uğur Mumcu, bugün yaşasaydı 79 yaşında olacaktı. Evinin önünde bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu kimdir, nereli ve kaç yaşında? Uğur Mumcu'yu kim öldürdü?

Gündem

28.01.2024, 05:03

24 Ocak 1993 yılında evinin önünde uğradığı bir silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Uğur Mumcu, yaşasaydı bugün 79 yaşında olacaktı. Uğur Mumcu’nun doğum gününde, kendisi hakkında sorular gündeme geliyor. Uğur Mumcu kimdir? Uğur Mumcu’yu kim öldürdü? Uğur Mumcu’nun öldürülme sebebi ne? Gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Muhalifler aynı dilden aynı başlıklar attı!  Bakan Şimşek o iddiaları yalanlandı: Derdimiz millete hizmet! Muhalifler aynı dilden aynı başlıklar attı! Bakan Şimşek o iddiaları... Haberi Görüntüle

UĞUR MUMCU KİMDİR?

Tapu Kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey ve Nadire Mumcu’nun dört oğlundan üçüncüleri olarak doğan Uğur Mumcu 22 Ağustos 1942 yılında Kırşehir’de hayata gözlerini açtı. Gürdal Mumcu ile evlenen Uğur Mumcu’nun bu evliliğinden Özge ve Özgür adında iki evladı olmuştur. Ölümünden sonra ailesi tarafından Ekim 1994 yılında Uğur Mumcu Araştırma Gazetecilik Vakfı kurulmuştur. Eşi Şükran Güldal Mumcu, 23. Dönem TBMM'ye İzmir Milletvekili olarak girmiş ve 10 Ağustos 2007 - 7 Haziran 2015 tarihleri arasında TBMM Başkanvekilliği görevini yürütmüştür. Uğur Mumcu’nun ağabeyi Av. Ceyhan Mumcu, Uğur Mumcu ile ilgili röportajlarının bir kısmını kaleme alıp “Kardeşim Uğur Mumcu” adıyla bir kitap içerisinde toplamıştır.

Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul merkezli Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul merkezli "Sibergöz-31" operasyonu: 18 şüpheli yakalandı Haberi Görüntüle

UĞUR MUMCU NE İŞ YAPIYORDU?

Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Uğur Mumcu, 1975’ten itibaren Cumhuriyet’te "Gözlem" başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı zamanda Anka Ajansında belirli görevleri yürütüyor ve yazma işlerini sürdürüyordu. 1977 yılından sonra sadece “Cumhuriyet” gazetesinde yazmaya başlayan Uğur Mumcu, “Gözlem” köşesini burada 1991 Kasım ayına kadar sürdürdü. 1981 yılında terörün silah kaçakçılığı ile ilgisini ortaya çıkarmak ve halkı uyarmak için yazdığı “Silah Kaçakçılığı ve Terör” adlı eseri yayınlandı. aynı yıl Mehmet Ali Ağca’nın Papa’yı öldürme girişiminden sonra Ağca üzerine bir araştırma ve inceleme eseri kaleme aldı. 1991 yılında Cumhuriyet gazetesinden yaklaşık 80 işçi ile birlikte ayrıldı. Uzun süre işsiz kalan Uğur Mumcu, 1992 Mayıs ayına kadar Milliyet gazetesinde yazdı. 7 Mayıs 1992’de ise eski çalıştığı kuruma yani Cumhuriyet’e geri döndü.

İstanbul'un 20 ilçesinde 27 Nisan (YARIN) elektrik kesintisi olacak! BEDAŞ listeyi açıkladı... İstanbul'un 20 ilçesinde 27 Nisan (YARIN) elektrik kesintisi olacak! BEDAŞ... Haberi Görüntüle

UĞUR MUMCU NASIL ÖLDÜ?

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirdi. Suikast gerçekleştirildi fakat ortada hiçbir delil kalmadı. Olay yerinde inceleme yapan uzmanlar patlamanın etkisiyle etrafa saçılan ve cımbız ile toplanması gereken delillerin süpürge ile süpürüldüğü iddiasını ortaya attı. Uğur Mumcu suikastını İslami Hareket, İBDA-C, Hizbullah gibi örgütler üstlendi. Ortaya atılan iddiaların arasında bu suikastın arkasında Mossad ve kontgerilla’nın olduğu da var. Ergenekon Davası’nın önemli sanıklarından biri olan Ümit Oğuzhan ise, Uğur Mumcu’nun seri numarasının silindiğini ve Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Celal Talabani’ye götürülen silahlar ile ilgili bir araştırma yaptığı için öldürüldüğü iddiasını ortaya attı. 1993 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ve İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, "cinayeti çözmenin, devletin namus borcu olduğu"nu belirterek Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'ya adeta namus sözü verdiler. Fakat Uğur Mumcu suikastının failleri hala yakalanamamıştır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading