Yandex Metrica

Türkiye'nin uzaydaki gözü olacak: Plan-S yörüngeye 4 uydu daha gönderiyor

Ankara Bilkent Cyberpark'ta uzay faaliyetlerini sürdüren Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri, yörüngeye 4 uydu daha göndermeyi planlıyor. Daha önce Connecta T1.1, Connecta T1.2, Connecta T2.1, Connecta T3.1 ve Connecta T3.2'yi uzaya yollayan Plan-S uzaydaki varlığını 4 yeni uydu ile daha güçlendirecek.

Gündem

18.05.2024, 20:47

Daha önce Türkiye’nin ilk ticari uydularını yörüngeye sabitleyen Plan-S kapılarını TRHABER'e açtı. Kurumsal İletişim Müdürü Sevinç Erginöz,  Plan-S İş Geliştirme ve Ortaklıklar Müdürü Nihat Emrah Kurakbelli,  Plan-S Mühendislik ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Gümüşay ve Plan-S Bilimsel Araştırmalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Umut Yıldız merak edilenleri yanıtladı.

Plan-S Bilimsel Araştırmalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Umut Yıldız

Plan-S Bilimsel Araştırmalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Umut Yıldız

"Plan-S nedir?" sorusunun cevabını veren Kurumsal İletişim Müdürü Sevinç Erginöz, "Plan-S 2021 yılında kurulmuş, uydu ve uzay teknolojileri alanında çalışan bir Türk firmasıdır. Kurulduğu günden bu zamana kadar toplamda 5 tane test uydusunu SpaceX ile birlikte uzaydaki yörüngesine göndermiştir" dedi.

Plan-S'in asıl amacını açıklayan Erginöz, "Uyduları yapmamızın temel amacı aslında araç olmasıdır. Çünkü yaptığımız uydular aslında IoT Connecta T1 dediğimiz nesnenin internete cihazlarla haberleşmesi ve yer gözlem dediğimiz yerin görüntülerini aldığımız dataları çekebilmemiz için vardır" dedi. 

Plan-S Kurumsal İletişim Müdürü Sevinç Erginöz

Plan-S Kurumsal İletişim Müdürü Sevinç Erginöz

Sözlerine devam eden Sevinç Erginöz, nesnelerin internette cihazlarla haberleşmesi ve yer gözlem hizmetlerinin bir bütün olarak sunulduğu Space Solutions dediğimiz yani, uzayın aslında müşterilerin ihtiyaçlarına çözüm olacağı bir hizmet alanımız bulunmaktadır ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı... Haberi Görüntüle

PLAN-S'İN UYGULAMA ALANLARI NELERDİR?

Plan-S'in uygulama alanlarını ve nerelerde kullanılacağını açıklayan Plan-S İş Geliştirme ve Ortaklıklar Müdürü Nihat Emrah Kurakbelli, "Plan-S kurulduğunda kendisine iki alanda hizmet hedefi seçti. Bunlardan birincisi nesnelerin internetteki uygulamalarına kendi tasarım ve üretimi olan uydularla bağlantı hizmetini sağlamak. İkincisi de yine kendi tasarımı ve üretimi olan uydularla yer yüzü gözlem faaliyetlerinin kullanıldığı çok çeşitli, çok geniş spektruma yayılan alanlarda hizmet vermek." şeklinde konuştu.

Plan-S İş Geliştirme ve Ortaklıklar Müdürü Nihat Emrah Kurakbelli,

Plan-S İş Geliştirme ve Ortaklıklar Müdürü Nihat Emrah Kurakbelli,

Açıklamalarına devam eden Plan-S İş Geliştirme ve Ortaklıklar Müdürü Nihat Emrah Kurakbelli;

Nesnelerin interneti uygulamalarını örnek vermek gerekirse, akıllı enerji sayaçlarının uydudan okunmasından, konteyner lojistiğinde bozulabilir gıdaların yol sürecinde başına gelebilecek muhtemel olayların takibine kadar çok çeşitli uygulamaları var. Yer yüzü gözlem tarafında tarım uygulamalarında çok büyük uygulamaları var. Aldığımız uydu görüntüleri ile toprağın durumunu, su stresini, hasadın durumunu, zamanında tespiti sağlayabileceğimiz ve bu konularda içgörü sağlayabileceğim çok çeşitli uygulamalarımız var. Tarım özelinde nesnelerin interneti ile tarlalara konulan sensörlerin okunması ve bununda yer yüzü gözlem hizmetimizde alınan görüntülerle birleştirerek çiftçilerimize yada tarım koop. çeşitli içgörüler ve tavsiyeler sağlamak üzere özetleyebiliriz. 

Hortum çatıları uçurdu okullar tatil edildi! Meteoroloji'den 16 il için sarı kodlu uyarı Hortum çatıları uçurdu okullar tatil edildi! Meteoroloji'den 16 il için... Haberi Görüntüle

UZAYA GÖNDERİLECEK 4 UYDU NEDEN ÖNEMLİ?

Uzaya yeni gönderilecek 4 uydunun önemini açıklayan Plan-S Mühendislik ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Gümüşay, "Yeni uyduların görevi nesnelerin interneti cihazları IoT cihazlarına uzaydan haberleşme hizmetlerini sunmak için önemli. Bu konu dünyada önemli bir konu, birçok şirket bu konuya yatırım yapıyor. Bizde Türkiye'den milli bir şirket olarak bu konuya yatırım yaptık. Bu konuyla alakalı çok yaygın bir çözüm olmadan biz çözümümüzü sunmak istedik, ilklerden biri olduk" dedi.

Sözlerine devam eden Plan-S Mühendislik ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Gümüşay;

"IoT cihazları dünyanın her yerinde okyanus dahil, çöller dahil normal karasal ağların ulaşamayacağı noktada bu cihazlar var ve bu cihazların haberleşmeye ihtiyacı var. Bu ihtiyaçları uydular üzerinden çözmek için biz geliştirdiğimiz çözümü devreye alıyoruz."

Plan-S Mühendislik ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Gümüşay

Plan-S Mühendislik ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Gümüşay

Plan-S Teknolojileri olarak bugüne kadar uzaya 5 uydu gönderdiklerini ifade eden Gümüşay, bu uyduların 4 faklı tipte olduğunu ve amaçlarının daha çok IoT ve yer gözlem hizmetleri için teknolojik hazırlık yapmak. Geliştirdiğimiz alt sistemleri, yörüngede test etmek içindi. Bu 5 uydu hala yörüngede, operasyonel testlerimiz devam ediyor. Bu 5 uyduda edindiğimiz altyapılar, tecrübe bu uyduların geliştirilmesinde bize yol açtı. Bu kadar kısa sürede bu uyduları geliştirip devreye almamızı sağlayan konulardan bir tanesi ifadelerini kullandı.

Bundan sonrası için hem IoT hem yer gözlem tarafında 100'den fazla uydunun yörüngeye gönderilmesi planlanıyor diyen Gümüşay, "İlk 4'ü IoT için önümüzdeki dönemde gönderilecek, sonrasında 2025-2026 yılında her yıl 50-60 uydunun yörüngeye gönderilmesi planlanıyor" şeklinde konuştu.

Gönderilen uyduların ne zaman döneceği hakkında bilgi veren Gümüşay, "Bu uydular alçak dünya yörüngesi dediğimiz 500 km'de yer alacak ve nano uydu boyutunda uydular. Bu uyduları biz önümüzdeki hafta yola çıkartıyoruz. SpaceX'in  Transporter'ı kapsamında yörüngeye bırakılacaklar. Dört uydu aynı roketle yörüngeye yerleştirilecek." dedi.

Afrika'da Emine Erdoğan'a kanserle mücadele teşekkürü: Sizi çok seviyoruz kıymetli anne Afrika'da Emine Erdoğan'a kanserle mücadele teşekkürü: Sizi çok seviyoruz kıymetli... Haberi Görüntüle

PLAN-S GELECEKTE NE VADEDİYOR??

Plan-S Bilimsel Araştırmalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Umut Yıldız, "Plan-S Türkiye'nin en hızlı ilerleyen uzay şirketi, aslında sadece Türkiye'de değil dünyada bir yer yapmaya başladı. Dünyadan uzaya erişimin ucuzlamasıyla beraber çok fazla uzay şirketi kurulmaya başlandı. Bunlar farklı farklı ülkelerde oluyor. Türkiye'de bunlarda bir tanesi işin çok güzel tarafı bu işe biz hem Türkiye hem de Plan-S olarak erken başladık. Şimdi sensörleri yani nesneleri internete bağlayacağız. Plan-S'in bir sonraki adımı da artık gözlem uyduları göndereceğiz ve bu uydularla birlikte dünyayı gözleyeceğiz. Bundan sonra uzayı bir çözüm olarak sunarak, elimizden geldiği kadar bir şekilde insanlara sunmaya başlayacağız." dedi.

Plans-S Bilimsel Araştırmalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Umut Yıldız,

Plans-S Bilimsel Araştırmalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Umut Yıldız,

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Loading