Yandex Metrica

Türkiye'den AB'ye çağrı! 2022 için 10 maddelik beklenti listesi

Türkiye'den AB'ye çağrı! 2022 için 10 maddelik beklenti listesi

Türkiye- AB ilişkilerinde Ankara'dan adım geldi. Türkiye Brüksel'den 2022'de bir atılım bekliyor. 10 adımda somut adım talep eden Türkiye'nin temel beklentisi, Suriyeli sığınmacıları konu alan 18 Mart Mutabakatı’nın güncellenmesi, katılım sürecinin hızlandırılması ve vize muafiyetinde ilerleme.

Gündem

23.01.2024, 18:20

Avrupa Birliği geçtiğimiz yıl, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için kolları sıvamış,'pozitif gündem' fikrini ortaya atmıştı. Ankara pozitif gündem vurgusuna olumlu yaklaşsa da, özellikle Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Türkiye'ye karşı provokasyonları nedeniyle bu girişim sekteye uğradı. Ankara AB ile yapılan tüm görüşmelerde AB'nin bu çift taraflı tavırdan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

ab gkry

Merkez Bankası Temmuz faiz kararı ne zaman? MB faiz indirir mi? Merkez Bankası Temmuz faiz kararı ne zaman? MB faiz indirir... Haberi Görüntüle

SÜREÇTE SOMUT İLERLEME OLMADI

AB, Türkiye'nin beklentilerini karşılamadı, ilişkilerde ilerleme sağlanamadı. Diplomatik kaynaklar, bu yıl içinde AB'nin üst düzey yöneticilerinin Türkiye'yi ziyareti, Türkiye'nin AB'nin "Dijital Kovid-19 Sertifikası" sistemine dahil edilmesi, iklim ile göç ve güvenlik alanlarında Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmalarının tesis edilmesi, AB'nin Türkiye'deki Suriyelilere yönelik mali yardımlarına devam etme kararı alması gibi adımlar olumlu olmakla beraber siyasi düzleme yansımadığı ve ilişkilerin genel seyrini etkilemekten uzak kaldığı görüşünü ifade ediyor.

turkiye ab

SON DAKİKA: KPSS 2024 soru ve cevap anahtarı yayımlandı! SON DAKİKA: KPSS 2024 soru ve cevap anahtarı yayımlandı! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN 10 BAŞLIKTA TALEBİ VAR

Ankara'nın 2022 için AB'den beklentisi var. Birlğin 10 konuda somut adım atması bekleniyor. Peki Türkiye'nin AB'den temel talepleri neler?

O talepelrin başında Suriyeli sığınmacıları konu alan 18 Mart Mutabakatının günümüz gerçeklerini ve yeni sınamaları yansıtacak şekilde güncellenmesi. Bir diğer talep Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin hızlandırılması, reform gündeminin desteklenmesi ve yüksek düzeyli diyalog toplantıları.

AB-Türkiye zirvesinin yapılması ve vize muafiyetinde ilerleme sağlanması da Türkiye'nin beklentileri arasında.

ab mülteci

AB'den diğer talepler ise şöyle: Gümrük Birliği'nin güncellenmesine dair müzakerelere başlanması, düzensiz göç konusunda işbirliğinin adil bir zemine oturtulması, Türkiye'nin terörle mücadelesine destek verilmesi, AB ilişkilere bütüncül ve stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması, başta GKRY ve Yunanistan olmak üzere, ulusal çıkarlarına AB'yi alet etmek isteyen ülkelere izin vermemesi.

KAYNAK: SABAH

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading