Yandex Metrica

Türkiye-Sudan kardeşliğini darbe bile önleyemedi: Stratejik Sevakin halen Ankara'nın

Türkiye-Sudan kardeşliğini darbe bile önleyemedi: Stratejik Sevakin halen Ankara'nın

Türkiye-Sudan ilişkileri, 2019'daki İsrail destekli darbeye rağmen kesintiye uğramadı. Kızıldeniz'e bakan Sevakin Adası hızla ihya ediliyor, ayrıca Hartum'un Ankara'ya tahsis ettiği tarım arazisinin büyüklüğü bir Harran kadar.

Gündem

19.05.2024, 21:14

Türkiye-Sudan ilişkileri Kasım 2019'daki darbeye rağmen sekteye uğramadı. İki ülke arasında kökü yüzlerce yıla dayanan derin bağlar, Ankara ile Hartum arasında bir kriz yaşanmasının önüne geçti. Diplomatik kanallar sayesinde hiç kesilmeyen irtibat, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdülrahmen el Burhan'ın geçtiğimiz hafta Ankara'yı ziyaret etmesiyle neticelendi. Beştepe Külliyesi'nde üst düzey protokol kurallarıyla ağırlanan Burhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la biraraya gelerek samimi mesajlar verdi. 

İmzalanan anlaşmalar ve sunulan gelecek perspektifi, devrik lider Ömer el Beşir dönemindeki işbirliğinin daha da gelişeceğini ortaya koydu. Ortak basın toplantısında Erdoğan'ın kullandığı şu ifadeler dikkati çekti: "Sudan'la ortak geçmişimizin derin izlerini, Darfur'daki Ali Dinar Sarayı'nda, Hartum'daki şaheser Mescid-i Kebir'de, Kızıldeniz'in incisi Sevakin'de görmek mümkündür. TİKA, Sevakin Adası'ndaki Hanefi Camii, Şafî Camii ve Gümrük Binası başta olmak üzere bu eserleri büyük bir ihtimamla restore etmektedir." 

İzmir'de iki kişinin ölümüne neden olan elektrik faciasında bilirkişi raporu çıktı! İzmir'de iki kişinin ölümüne neden olan elektrik faciasında bilirkişi raporu... Haberi Görüntüle

İLİŞKİLER HİÇ KESİLMEDİ 

Devrik el-Beşir yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017 yılında Sudan'ı ziyareti sırasında Kızıldeniz kıyısındaki Sevakin Adası'nı Türkiye'ye tahsis etme kararı almış, bu gelişme başta Sevakin'e komşu Suudi Arabistan ve Mısır olmak üzere İsrail'de alarm zillerine neden olmuştu. 2019 yılında gelen askeri darbenin ardından Ankara'nın Sevakin'de varlığı üzerinde soru işaretleri oluşmuş, Kızıldeniz kıyısındaki bu stratejik adaya ilişkin yapılan anlaşmanın iptali gündeme gelmişti. 

Ancak yaşanan tüm sancılı sürece rağmen Türkiye oradan çekilmedi. 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethetmesiyle Osmanlı topraklarına katılan ve 400 yıl boyunca 'eyalet merkezi' olarak faaliyet gösteren Sevakin Adası, 2021 yılında yine Türkiye'nin kontrolünde kaldı. Bölgede 20. yüzyılın başında meydana gelen büyük depremle harap olmuş eserler yeniden ihya ediliyor. 

Kanunî Sultan Süleyman döneminin kudretli ordu komutanı Özdemir Paşa, 1554 yılında Habeş seraskerliğine tayin edilince 5 Temmuz 1555'te Habeş eyaletini kurmuş, Sudan'ın Kızıldeniz sahilindeki Sevakin Adası'nı da bu eyaletin merkezi yapmıştı. Afrika'nın Hicaz'a açılan kapısı olan Sevakin, Kızıldeniz üzerindeki Osmanlı hakimiyetini perçinlemiş, aynı zamanda hemen karşı kıyıdaki Mekke ve Medine'nin güvenliğini garantiye almıştı. 

2024 YKS (AYT-TYT) birincileri listesi | AYT-TYT birincileri kimler isimleri ne, hangi liseden mezun? 2024 YKS (AYT-TYT) birincileri listesi | AYT-TYT birincileri kimler isimleri... Haberi Görüntüle

TAM 1 MİLYON DÖNÜM ARAZİ 

Türkiye'nin Sudan'daki faaliyetleri sadece Sevakin'le sınırlı değil. Türkiye aynı zamanda Sudan'da ilk etapta 100 bin hektarlık tarım arazisini ekip-biçmek için anlaşma imzaladı. Tahsis edilen alanın büyüklüğü tam 1 milyon dönüm. Bu rakam yaklaşık olarak Anadolu'nun hububat deposu olan Harran Ovası'na eşdeğer ölçekte.

Türkiye bu hamlesiyle, giderek artan kuraklık ve sonrasında başgösterecek gıda krizine karşı etkili bir önlem almış oldu. Bakir Sudan topraklarının Türkiye'ye tahsisi, bu ülke çiftçisinin modern tarım yöntemlerini öğrenmesine de imkan sağlayacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading