Yandex Metrica

Sitede Ara

Türk döneri tescillendi mi? AB'de Türk döneri ne zaman tescillenecek?

Türk döneri tescillendi mi? AB'de Türk döneri ne zaman tescillenecek?

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan dönerin "geleneksel ürün adı" olarak tescil edilmesi için Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) yaptığı başvurunun duyurusu, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. Peki, Türk döneri tescillendi mi? AB'de Türk döneri ne zaman tescillenecek?

Gündem

26.04.2024, 18:13

İlanda, dönerin sığır, koyun veya tavuk etinin ince dilimler halinde yatay biçimde kesilerek bir şişe takıldığı ve bu şekilde dikey olarak kendi ekseni etrafında dönerek ateşte pişirildiği açıklandı.Peki, Türk döneri tescillendi mi? AB'de Türk döneri ne zaman tescillenecek?

MSB Mayıs celbi ne zaman açıklanır 2024? Mayıs asker sınıflandırma sonucu nereden öğrenilir? MSB Mayıs celbi ne zaman açıklanır 2024? Mayıs asker sınıflandırma... Haberi Görüntüle

TÜRK DÖNERİ TESCİLLENDİ Mİ?

İlanda, etlerin ince ve yatay dilimler halinde kesilerek hazırlanan karışımla terbiye edildiği ve dönerin şişlenmesi sırasında et katmanları arasına dilimlenmiş yağ yerleştirildiği ifade edildi.

Ayrıca, dönerin içeriğinde büyükbaş hayvan eti, koyun eti, dana kıyma, koyun kıyma veya bunların karışımları ile tavuk eti kullanılabileceği belirtildi.

Döner geleneğinin İstanbul'dan Osmanlı coğrafyasının çeşitli şehirlerine yayıldığı, 1800'lü yılların başından itibaren lokantalarda ve hanlarda pişirilip satıldığına dair bilgiler paylaşıldı. Ayrıca, Takiyüddin el yazmalarında dönerin dikey pişirilmesine dair kayıtların 1546 yılına kadar uzandığı belirtildi.

Son olarak, dönerin 1962'den 1979'a kadar Türk göçmenlerinin Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya olan yoğun göçü sırasında kültürel bir simge haline geldiği ve Almanya ile diğer Avrupa ülkelerine döner geleneğinin, adı ve üretim süreci değişmeden yayıldığı ifade edildi.

Son dakika... MSB acı haberi duyurdu: Pençe-Kilit operasyon bölgesinde bir asker şehit oldu Son dakika... MSB acı haberi duyurdu: Pençe-Kilit operasyon bölgesinde bir... Haberi Görüntüle

AB'DE TÜRK DÖNERİ NE ZAMAN TESCİLLENECEK?

İlanda, Avrupa'da dönerin en popüler sokak yiyeceklerinden biri haline geldiğine vurgu yapılarak, döner teriminin "dönmek" kelimesinden türediği ve yemeğin adının geleneksel pişirme yöntemiyle ilişkilendirildiği belirtildi.

Ayrıca, et dönerin, kırmızı etin şekline göre yaprak biçiminde dilimlenmiş olabileceği, kıyma veya karışık olarak sınıflandırılabileceği ve dönerde hayvansal olmayan proteinler, nişasta, nişasta içeren maddeler, soya ve soya ürünlerinin bulunması gerektiği ifade edildi.

İlanın AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasıyla birlikte, dönerin AB tarafından "Geleneksel Ürün Adı" tescil sürecinin ilk adımının atıldığı belirtildi. Dönerin, 3 aylık itiraz süresinin sona ermesinin ardından tescil edilerek, Türkiye'den AB'de tescillenen ilk geleneksel ürün adı olacağı kaydedildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Gündem


Loading